Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спас Русев: Новите собственици на Левски ще станат ясни на 6 март

Спас Русев
Снимка: БГНЕС

Спас Русев, собственикът на футболен клуб Левски, заяви, че новите акционери в клуба ще станат ясни  на 6 март, когато има събрание на Надзорния съвет. Пред Нова тв той сподели: „Говоря в качеството си на председател на Надзорния съвет и дългогодишен привърженик на Левски. За акциите нека имаме търпение до 6-и март, когато има събрание, и след това ще се разбере какво ще стане. Разбирам вълнението на феновете, но нека се знае, че се търси възможно най-отговорното решение. Интересът е много голям. Клубът е подложен на невиждан натиск от страна на медиите. Имайте малко търпение и дано да има добро решение. Васил Божков може да е назначил Павел Колев в някоя от своите структури, но Колев беше назначен в Левски от мен. Аз разписах решението за избора на нов Надзорен съвет и след това разписах и второто решение за Колев като изпълнителен директор. Много би ми се искало Божков да е следващият голям акционер. В интерес на истината, смятам, че и той може да го потвърди. От ден първи аз съм го канил да влезе в клуба. Аз се познавам с него и това е един процес, който продължи две години и половина, за да бъде убеден. Аз много се надявам, че той е узрял и че ще помогне на клуба.

 Клубът не само трябва да бъде финансово стабилен, но и да има надграждане. Това е проблемът на българския футбол - че няма надграждане. Това е от времето, когато на клуба се гледаше като на трофей. На 6-и март ще бъде гласуван нов Надзорен съвет от новите акционери. Не знам откъде изникна новината за Христо Йовов, Даниел Боримиров и Димитър Иванков. Няма логика тиражираното от медиите. Ако те не се справят с работата, кой ги уволнява? Преди 2 г., на едно драматично Общо събрание в НДК, обявих, че се оттеглям и че оставям акциите в клуба. Оттогава никой не е дошъл да ги придобие. Дали ще има нов собственик, или не - ще се разбере на 6-и март. Ангажиментите ми в последно време не ми дават възможност да отделям необходимото за клуба време. Затова ако има удачен вариант клубът да бъде поет от човек с визия, стратегия и желание за развитие - да, бих си тръгнал.

Намеренията на предишните собственици бяха добри. Идеята беше „Виваком“ да придобие акциите на клуба. Това не беше лоша идея и щеше да даде финансова стабилност на клуба. За съжаление, тя не беше приета от някои акционери на „Виваком“ и така останах в Левски като самостоятелно лице. Неизбежно е да влагам собствени пари. Ако всички клубове си публикуват задълженията, Левски няма да е на първо място. Това мога да ви кажа. Задълженията се отчитат за даден период от време, в определен период може да са били 30 милиона лева. Към момента на Общото събрание и на така наречената дата на прехвърляне на собствеността задълженията ще бъдат може би по-малко от половината на това, което се тиражира сега – между 15-16 милиона лева. Ще опростя ли задълженията на клуба към мен? То във футбола друга формула няма.  Има ли опасност от фалит? Не, няма, това съм го казвал много пъти - категорично не.
Не трябва да се мълчи, трябва да се говори и да се казва истината. Знам, че не съм бил перфектният председател на Надзорния съвет, но, повярвайте ми, аз съм дал всичко от себе си. Дали се боя да си тръгна с лош имидж? Дадох си сметка за това още със самото ми влизане в клуба. Как бих искал да ме запомнят? Не с лошо. Дали слагате край на този разговор с бившия мажоритарен собственик на Левски? Може да се каже.“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яник Синер

Яник Синер ще играе в четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция

Яник Синер се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Поставеният под номер две италианец се наложи с 6:4, 6:4, 6:4 срещу Павел Котов. Двубоят на корт "Филип Шатрие" продължи 2 часа и 27 минути, а победителят записа трети пореден успех в три части във френската столица. 22-годишният Синер постигна общо три пробива в..

публикувано на 31.05.24 в 20:37
Ига Швьонтек

Ига Швьонтек се класира за четвъртия кръг на "Ролан Гарос"

Ига Швьонтек се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Франция. Поставената под номер 1 полякиня, която защитава титлата от последните два сезона, се наложи с 6:4, 6:2 срещу Мари Бузкова навръх своя 23-ти рожден ден. Швьонтек, която постигна общо четири пробива срещу само един в полза на непоставената чехкиня, се класира за..

публикувано на 31.05.24 в 20:32

Пламена Георгиева пред БНР: Мотивирам се още повече, когато се състезавам срещу мъже

Най-голямото индивидуално отличие в брейка и тази година беше спечелено от българка. C танцов псевдоним Bgirl Fire Bird, Пламена Георгиева вече е двукратен шампион в категория девойки до 18 години. Тази година тя спечели златото на първенството на планетата по брейкинг„WorldKidz Breaking Champion“ в Любляна, Словения. В категорията на Пламена..

публикувано на 31.05.24 в 19:51
Национален отбор на България по футбол

Националите започнаха подготовка за контролите с Румъния и Словения

Националният отбор по футбол на България започна днес подготовката си за двата мача през юни, които се явяват и генерална репетиция за началото на турнира Лига на Нациите, който започва от септември. "Лъвовете" гостуват на Румъния на 4-и юни, а четири дни по-късно ще срещнат друг финалист на Евро 2024 – Словения на стадион "Стожице" в Любляна. Отборът..

публикувано на 31.05.24 в 06:26
ЦСКА София - ЦСКА 1948

ЦСКА София и ЦСКА 1948 в битка за Европа, пряко по "Хоризонт"

Отборите на ЦСКА София и ЦСКА 1948 ще се изправят един срещу друг в баража за участие в Лигата на конференциите тази вечер от 20.00 часа. Двубоят на Националния стадион "Васил Левски" ще предаваме пряко по програма "Хоризонт" на БНР. Той ще определи последния български участник в евротурнирите през следващия сезон. Лудогорец вече си осигури участие в..

публикувано на 31.05.24 в 06:19
Ботев (Вр) победи Марек след дузпи

Ботев (Вр) запази мястото си в елита

Отборът на Ботев (Враца) запази мястото си в Първа футболна лига, след като победи с 4:2 след изпълнението на дузпи Марек в баража на собствения си стадион „Христо Ботев“. Редовното време и продълженията завършиха 1:1. Домакините от Ботев започнаха по-активно, а в 17-ата минута грешка на защитата на Марек позволи на Браян Переа да влезе в..

публикувано на 30.05.24 в 21:54
Рилски спортист е новия баскетболен шампион

Рилски спортист е новият баскетболен шампион

Отборът на Рилски спортист (Самоков) детронира Балкан (Ботевград) и спечели първа титла на България по баскетбол за мъже в историята си. Рилски спортист се наложи над Балкан с 81:69 (18:18, 12:9, 20:21, 31:21) като гост в „Арена Ботевград“ в четвъртия двубой от финалния плейоф в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и триумфира в серията с..

публикувано на 30.05.24 в 21:25