Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адвокати искат да получават копия от протоколите на съдебните заседания по имейл

Снимка: БГНЕС

Адвокати от цялата страна, обединени чрез Общността на българските адвокати във Фейсбук, са отправили настоятелни искания до министъра на правосъдието Цецка Цачева и до Висшия съдебен съвет за въвеждане на единни правила за електронен достъп до делата, които да са валидни за всички съдилища и адвокати.

Пред БНР адвокат Емил Георгиев обясни, че общността обединява над 2000 български адвокати и реално, макар и неформално, това е втората най-голяма адвокатска колегия в страната. В исканията освен за електронен достъп до делата се изисква и копие от протоколите от съдебни заседания да бъде изпращано на адвокатите по имейл.

„При днешната мобилност, когато столични адвокати се явяват по дела извън столицата и, съответно, колеги, които са от страната, се явяват по много дела в столицата, това е най-нормалното нещо на света. В адвокатурата огромна част работи най-малкото с имейл. На този фон има съдилища, на първо място са столичните, които продължават да отказват да изпращат протоколи от заседание по имейл. Представете си за един колега, който не е от София – той трябва да ангажира свой столичен колега, който да ходи да му прави справка по делото, по някой път се изисква пълномощно, в други случаи се изисква молба, а делото е свободно за достъп едва след няколко дни и така нататък, и така нататък“.

Проблемът се корени в това, че различните съдилища работят по собствени правила и няма единен стандарт, който да се прилага еднакво навсякъде, допълни Георгиев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и уточни, че ВСС трябва да вземе отношение по въпросите.

„Очакваме ВСС най-сетне да постави този въпрос сериозно и да даде някакъв хоризонт. Очакваме от министър Цецка Цачева да се възползва от правото си да формира дневния ред на заседанията на ВСС, особено когато заседава в пленум, и също така да направи необходимото, ако никой друг не пожелае да вкара тази въпросна точка в дневния ред, тя да го направи. Очакваме също така органите на адвокатурата най-после да бъдат по-отворени и по-прозрачни към своите членове и да се отчитат“.

Няма проблем правилата да бъдат разписани, категоричен е адвокатът, който посочи, че в Австрия подобна система работи от 1997 година: 

„България реално е една от много малкото държави, където няма електронен обмен на информация между съдилищата и другите представители на юридически професии и най-вече на адвокатурата“. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Дора Бонева почина на 85 години

Голямата българска художничка Дора Бонева почина на 85-годишна възраст. През 1959 година Бонева завършва живопис в класа на проф. Дечко Узунов. През последните шест десетилетия Дора Бонева се утвърждава като един от най-ярките художници на своето поколение благодарение на нейните портрети, пейзажи и живописни композиции. Дора Бонева беше..

публикувано на 23.04.21 в 00:45

Задържан е мъжът, барикадирал се в къщата си, след като застреля съселянин

44-годишният мъж, който простреля смъртоносно човек, след което се барикадира в дома си във врачанското село Манастирище, е задържан. В операцията се включи специализиран полицейски екип. Действията на разследващите органи продължават. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт. Около 14.00 часа днес в покрайнините на..

обновено на 22.04.21 в 23:58
Премиерът Бойко Борисов

Борисов притеснен от ескалацията на напрежението в Черно море

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ескалацията на напрежението в Черно море буди притеснение. Той направи своя коментар във видеоконферентен разговор с председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Клаудио Грациано, който е на посещение в страната. „Аз съм изключително притеснен за ескалацията на напрежението в Черно..

обновено на 22.04.21 в 23:43

Изграждат нова сцена на Летния театър във Велико Търново

Започна изграждането на новата сцена на летния театър във Велико Търново Изгражда се метална конструкция, с което ще бъде осигурено защитно покритие на сцената на летния театър. За ремонтите и покривът Община Велико Търново осигури около 120 000 лв., част от които бяха събрани на традиционния бал на кмета на старата столица в две поредни..

публикувано на 22.04.21 в 23:39

Засадиха 14 японски вишни в Пазарджик

По повод деня на Земята, в парк "Стадиона "в Пазарджик бяха засадени 14 японски вишни. Инициатор е фризьорът  Ваня Николова, която преди три години участва в рекордите на Гинес, като направи 330 прически за 8 часа. В кампанията се включиха и от община Пазарджик, съобщава кореспондентът ни Невена Петрова: Еко инициативата се провежда за трета..

публикувано на 22.04.21 в 23:33

Над 46 000 фиданки са залесени в резерват Сребърна

Над 46 000 броя фиданки от местни растителни видове са залесени в границите на поддържан резерват Сребърна край Силистра през последние 32 месеца, съобщават от екоинспекцията в Русе. Горско-стопанските мероприятия са част от проект, финансиране по Оп Околна среза за подобряване структурата и функциите на местообитания на територията на..

публикувано на 22.04.21 в 23:09

Проект цели намаляване на отпадъците при населението и бизнеса в Горна Оряховица

Община Горна Оряховица започва работа по проект за намаляване на отпадъците при населението и бизнеса. Проектът беше представен в Деня на земята, а целта е максимално намаление особено на пластмасовите отпадъци от домакинствата и бизнеса в Горна Оряховица. Предвижда се поетапна подмяна на съдове, чаши и прибори за еднократна употреба в..

публикувано на 22.04.21 в 23:06