Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов сборник разкрива съдбите на трите жени, вдъхновявали Христо Ботев

Снимка: БГНЕС

Жените - вдъхновителки на поета Христо Ботев излизат от сянката на забравата в нов сборник. Премиерата на книгата „До моето първо либе - любовта на поета в стихове и писма“ ще бъде във вторник от 18:30 часа в Литературния клуб на Столична библиотека.

Пред БНР литературният изследовател Пламен Тотев изтъкна, че сборникът е продължение на идеята за популяризиране на шедьоврите от българската любовна лирика чрез разказване на обстоятелствата около тяхното написване.

„Ботев има място в една такава поредица, независимо от това, че неговите любовни стихотворения не са толкова много, но те са вплетени във всичко, в което е вярвал“.

Три жени са оставили следа в поезията и в живота на поета, а всяка следваща любов е „по-голяма и по-силна“, категоричен е Тотев.

Първата е Парашкева Шушулова, учителка в Калофер, с която се запознават още в Русия. Споровете на коя е посветено „До моето първо либе“ започват веднага след смъртта на Ботев. Според първия биограф на Ботев - Захари Стоянов, то е било посветено на Шушулова. Други съвременници на Ботев, а и по-късни изследователи, налагат твърденията, че това е Мария, или Мина, както се наричали близките, Горанова.

„Именно тя е пеела великолепно и за нея подхожда този стих: „Ти имаш глас чуден, млада си“.

Трите женски образа - на образованата, на красивата и на всеотдайната, изграждат цялостния образ на любимата, обясни изследователят: 

„Образованата е Парашкева Шушулова, изключително образована и ерудирана. Именно това ги сродява. Изключително красива е Мария Горанова. Всеотдайната е Венета  - тя споделя и неговите революционни възгледи, помага и на неговите съратници. В крайна сметка за нея остава болката от това, че го загубва твърде млад“.

Венета живее бедно, но до края на живота си пази прощалното писмо на Ботев, въпреки колосалните суми, които ѝ предлагали колекционерите. То е завещано на българския народ.

Мина Горанова отказва кариера на певица в Европа заради силната си привързаност към България. Синът ѝ – Сава Огнянов е голямо име в българския театър.

Още по темата чуйте в интервюто с Пламен Тотев в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10