Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студентското общество за равенство: Плашещ е подемът на десни идеологии

Снимка: БГНЕС


Тази вечер в Софийския университет ще се състои прожекцията на филма на Адела Пеева „Да живее България“ и дискусия. Филмът разглежда проблема за възхода на национализма в България, като проследява развитието на младежи от София, Стара Загора и Пловдив в продължение на няколко години. Той поставя поредица от въпроси за въздействието на образованието и други социално значими фактори върху младите хора. В дискусията ще участва Адела Пеева, Ивайло Дичев, Искра Баева. Студентите и преподавателите от публиката ще могат активно да вземат участие в дискусията.

В предаването „Преди всички“ Глория Филипова от Студентското общество за равенство при СУ каза, че случващото се в последните години е плашещо:

„Има много голям подем на десни идеологии. Очевидно има и подкрепа. Искаме да засегнем темата именно в университета, за да си поговорим за това каква е ролята на образованието в това и по какъв начин образователните институции могат да се противопоставят на такива античовешки идеологии. Университетът със сигурност не е чист от национализъм. За мен е потресаващо, че все още може да има преподаватели в университета, които да си позволяват крайни изказвания. Една от целите да се създаде нашия клуб е да намерим начин да работим с университета за изграждане на по-приемаща среда за всички студенти“.

Доротея Стефанова добави: „Идеята е отново да се засегне темата за национализма. Виждаме от най-високата трибуна на властта крайно националистки мнения, дори фашистки в част от програмите на някои патриотични партии. От друга страна предстои в събота да видим "Луков марш" по улиците на София. Искахме да заемем позиция по този въпрос в университета“.

Студентското общество за равенство се надява всичко това да може да бъде предотвратимо. Според Стефанова има и подем на хората, които се борят с такива идеологии.

Тази гражданска култура трябва да се въвежда в образованието възможно най-рано, смята Глория Филипова. По думите й системата не е готова и заради това трябва да има голям граждански натиск. Ако не може това да става в училище, можем да го правим вкъщи, добави тя. „Няма рецепта срещу крайно дясното“, каза още Филипова.

От студентското общество планират включване в шествието срещу провеждането на "Луков марш" в събота.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.