Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на българското хорово изкуство събира състави от цялата страна за истински маратон

Диригентът на НФХ "Светослав Обретенов" - Славил Димитров
Снимка: БНР/Ани Петрова

Диригентът Славил Димитров разказа в предаването "Алегро виваче" за многообразните си ангажименти напоследък като ръководител на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" (носител на приза "Музикант на годината" 2016), като основател на Детския филхармоничен хор, който се развива стремително като ансамбъл и вече има отговорни участия в мащабни произведения, рамо до рамо с опитните професионалисти, и не на последно място като председател на Българския хоров съюз, който се старае да поддържа огъня у нашите хорови състави в цялата страна.

Маестро Димитров разказа за работата си по представянето на Реквием от сър Андрю Лойд Уебър в зала "България" на 12 февруари. Тогава гостуващ оркестър беше Плевенската филхармония със солисти Мария Цветкова-Маджарова и Георги Султанов, а огромния хоров апарат включваше освен Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и Детския филхармоничен хор, и Младежката хорова капела "Любомир Пипков" към Националното музикално училище в София. Чуйте подробности в първия звуков файл.

От втората част на интервюто със Славил Димитров можете да научите всички детайли за предстоящата Панорама на българското хорово изкуство, организирана от Българския хоров съюз в партньорство със Софийската филхармония. Панорамата се завръща в Храма на музиката – зала "България" – на 16 февруари от 19 часа и обещава да се превърне в истински хоров маратон с пъстра програма. Кои са участниците и какво ще предложат на публиката – чуйте във втория звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпани от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32