Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов живот за село Карайсен

Въпреки затвореното училище, местната общност вярва в малките стъпки към възраждане

10
Снимка: Колаж: Пламен Иванчев

Има ли мегдан за село Карайсен? Най-обикновено село в средата на Северна България, едно от най-големите в Община Павликени. Там е водена първата битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Весела Николаева, Пламен Иванчев и Калин Чакъров са сред будителите, които не оставят Карайсен да потъне в постепенна разруха като много други села у нас. Те са сърцето на местната общност, която се бори за оцеляването на селото и неговата жизненост.

Весела и Пламен са отраснали в Карайсен. Преди време Пламен се захванал да почисти физкултурния салон на училището.

След неуспешен опит да се съберат средства от онлайн платформи за дарения, сдружение „1% промяна“ започва кампания и със средства на дарители се реализира ремонт на училищния салон от местен майстор. Това струвало около 5 хиляди лева.

Последвало откриване през лятото на 2018 с тренировки по капоейра. Сега дори в зимните месеци подрастващите играят там тенис на маса.

Весела Николаева обясни, че е възстановена старата сграда на училището, която е строена в началото на 20 век. Другото, т.нар. ново училище от 60-те години на миналия век, е затворено от тази учебна година, но това не е голям фактор за обезлюдяване, твърди тя.

Село Карайсен не е малко. През почивните дни и ваканциите населението наброява около 800 души. Детската градина е пълна с деца, има и млади хора. Жителите между 16 и 40 години също не са малко.

Една от идеите за поддържането на селото е да се направи екопътека около него. Пламен Иванчев е инициатор и на „Театър на село“, като първата постановка заплатил от спестени през годината собствени средства, а разходите по втората си поделил с кметството.

Карайсен се намира на около 230 км от София. Там си общуват на живо, нямат нужда от социалните мрежи, казва Гавраил Гавраилов, инициатор на рубриката „Има ли мегдан“.

Калин Чакъров е археолог. Работи във Велико Търново. Когато бил в местния музей на Павликени и отговарял за античния керамичен център край града, няколко поредни години правили археологически разкопки на доброволни начала, без финансиране от държавата. Фотографката Тихомира Методиева също била сред доброволците.

Открили пет малки оловни огледалца, а за това откритие имало публикация в американско издание за археология.

Сега керамичният център остава най-познатият и социализиран обект за културен туризъм в областта – той е единствен по рода си у нас, поясни Калин Чакъров пред „Хоризонт“.

В близост до селото има водопади, недалеч е Мусинската пещера, римски каптаж. „Тоест, има доста забележителности, които при правилно обвързване в конкретен туристически маршрут, могат да станат една привлекателна атракция за туристите“, коментира Чакъров.

Отскоро селото има уебсайт, поддържат и страница във Фейсбук.

Дълги години местните хора са произнасяли името на селото като "Карайсен". Те смятат за неточен наложения през последните години нов начин на изписване "Караисен". Ето защо техните сдружения и Фейсбук страницата на селото запазват стария вариант. Предоставените ни снимки за публикуване също са маркирани с етикет "Карайсен". (Бел. ред.)


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

2000 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12