Има ли мегдан

Може ли да се живее бавно в условия на повсеместна свързаност и комуникации?

Какво привлича търсещите уют и близост с природата на село млади хора?

Възражда ли се интересът към традиционните ценности?

Рубриката „Има ли мегдан“ в предаването „Графити по въздуха“ ни среща с ентусиасти и любители на зелената култура, със занаятчии, които не предават духа на старите майстори, с организатори на екофестивали, предприемачи и пътешественици.

Предаването се излъчва всеки четвъртък от 20 до 22 часа в ефира на програма „Хоризонт“.

Публикации

Наско Атанасов

Наско Атанасов отключи за света забравено българско село

На 27 юли е големият финал на фестивала "Отключено" в село Татарево, Първомайско, който се провежда ежегодно в рамките на инициативата „Отключи сцената“. Това е петото  издание на фестивала, посветено и на 90-годишнината на читалището...

публикувано на 19.07.19 в 10:56
Горан Стефанов

Нестинарят Горан Стефанов в сакралния пъзел на Странджа

Нестинарите са едно от най-мистичните проявления на странджанската етносфера. Така смята Горан Стефанов, нестинар от  групата в село Българи, който гостува на предаването "Графити по въздуха". „Обредът е запазен до голяма степен в село Българи,..

публикувано на 12.07.19 в 16:02

Комплекс "Косовските къщи" - родопски оазис на традицията

„Село Косово предложихме да стане архитектурен резерват, преди няколко години. За съжаление от държавата нямаше абсолютно никакъв отговор.“  Това каза в предаването „Графити по въздуха“ биологът Андрей Ралев, който е съсобственик на етнографския..

публикувано на 05.07.19 в 10:11

Агрономът Силвия Велкова: Човек се насочва към селото след 40-тата си година

Много е важно в България да бъде изработена системата ферма като малко предприятие. Това мнение изрази в предаването „Графити по въздуха“ агрономът Силвия Велкова.       „В момента ние имаме една много отвлечена представа – лозето ни е на единия..

публикувано на 03.07.19 в 13:20

Бялото училище в село Стоките - арт пространство с потенциал

Как изкуството може да съживи малките местни общности в села със затихващи функции? Бялото училище в село Стоките, община Севлиево, е пример за работещ модел. Художникът Николай Панайотов е превърнал старото, вече неработещо училище в о..

публикувано на 02.07.19 в 16:10

Стоян Стоянов: Малките фестивали са идеален повод за опознаване на регионите

Искаме да популяризираме и Странджа, и Сакар, и региона на Източните Родопи - това каза в предаването "Графити по въздуха" Стоян Стоянов, който гостува в рубриката "Има ли мегдан". Стоян Стоянов се занимава с публични комуникации, прави..

публикувано на 01.07.19 в 16:45
Гавраил Гавраилов

Гавраил Гавраилов: Социалният предприемач мисли за бъдещето

„Въпреки че толкова много селски училища е мегдани са вече запустели, аз все още вярвам, че има мегдан.“ Това каза в предаването „Графити по въздуха“ Гавраил Гавраилов, автор на рубриката „Има ли мегдан“, която вече има 16 излъчени епизода...

публикувано на 07.06.19 в 12:06

Две хилядолетия назад с машината на времето

Воини и антични танци - това е малка част от предстоящото на т азгодишното 15-о издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Фестивалът започва на 7 юни, петък. На този ден на крепостта Нове ще се проведат античните игри „Бързи,..

публикувано на 03.06.19 в 16:50

Театър на сетивата в книжарница с мисия "Надежда" в Пловдив

Театър на сетивата – това ще се случи днес, за 24 май, в книжарница „Надежда“ в Пловдив. Организация на хора с увреждания ще представи там проекта си. „Казва се „Сензорен театър“, който е насочен към всички сетива. Ще търсим една мечка,..

публикувано на 24.05.19 в 11:31

Фестивалът за модерно изкуство "Процес - Пространство" набира скорост

В ход е  29-ото издание на Ф естивала за съвременно изкуство на Балканите "Процес - Пространство". Той се провежда в Пловдив, но пътят му през годините е преминал през  Балчик и Русе. "Спирка" Пловдив е част от инициативата Пловдив - Европейска..

публикувано на 22.05.19 в 17:06