Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кенет Рапоза: Не всичко е страхотно във Венецуела

Привърженици на опозиционния лидер Хуан Гуайдо на протест в Каракас.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Не всичко е страхотно" - така журналистът от "Форбс" Кенет Рапоза е озаглавил последния си материал за събитията във Венецуела.

Препратката е към много популярен анимационен филм, макар че самият Рапоза признава, че случващото се в латиноамериканската държава по-скоро подобава на друг жанр. В един от епизодите беше замесена и България, след като опозиционният депутат Карлос Папарони посочи в "Туитър", че през България са минали пари от петролната компания на Венецуела, предназначени за "Газпромбанк". В интервю за "Събота 150" Рапоза обърна внимание, че петролната компания и без това е в много тежко състояние, а оспорването на властта на Мадуро от Хуан Гуайдо е допринесло за влошаването на ситуацията. В интервюто на Марта Младенова американският журналист прогнозира, че най-богатата държава на петрол и настоящ ротационен президент на Организацията на страните износителки на петрол скоро ще претърпи промяна, но ще трябват години, за да се възстанови от икономическата катастрофа.

“Венецуелската държавна петролна компания и без това не можеше да обслужва облигациите си. Сега те са забранени за търговия. Преди седмица или десетина дни финансовото министерство забрани сделки с тях и на вторичен пазар. Въведе се забрана и за търговия с държавни облигации на Венецуела. Единствената възможност, която остана, е американски гражданин или компания да ги продаде на чуждестранно лице“, поясни Рапоза.

“По отношение на петролното ембарго - то влиза в сила от 28 април. В момента, ако имате нужда от тежък петрол и успеете да го купите от Венецуела, няма законова пречка да го направите. Парите на петролната компания ще останат в американските сметки. Разбира се, това е приход за Венецуела и затруднява ситуацията в страната. Трябва обаче да разсея мита, че те не могат да обслужват задълженията си заради санкциите. Истината не е такава. Специално петролната компания е в ситуация близо до фалит поне от година по-рано“.

Дали Мадуро би изнесъл част от парите на Венецуела или на собствената си партия? Не виждам причина защо да не го направи. Най-вече на парите на партията си. Дали обаче преводите са направени легално, не мога да преценя“, предположи той.

“Мисля, че всяка държава или банка, която не намира преводите от венецуелското правителство или от конкретна венецуелска компания, като рисковани от финансова и от легална гледна точка, може да ги извърши“, каза Рапоза. Защо да не го направи? Дали е било заради убеждението, че България има близост с Русия, с някакъв руски бизнесмен или защото крайната цел на превода е била руска банка, това не мога да кажа. Но отново подчертавам, че ако в България се е намерила банка, която е готова да води толкова рискова политика и да попадне в обхвата на американските санкции, не виждам защо да откаже да направи трансфер на венецуелска сума към Русия.

Първо, ще кажа, че аз не се доверявам на нищо, пуснато в Туитър. Това е просто, за да се разбунят духовете. Дали става дума за "легален" превод на пари, в крайна сметка това е нещо, което преценяват съдебните власти. Това, което е сигурно, че в момента Венецуела не може да изнася парите си през Съединените щати - т.е. с доларови преводи. Ако преводът е направен сега, след санкциите, тогава може да има проблем. В крайна сметка обаче и банката трябва да вземе решение. Ако реши да прескочи санкциите, това ще се разбере. Нали си спомняте онази френска банка, която беше правила преводи с Иран. Получи доста голямо парично наказание. Пак ще повторя обаче - независимо какво казва този човек в Туитър, ако транзакцията не е в американски долари, не виждам как може да е нелегална.

Ако трябваше да залагам, аз бих предположил, че партията на Мадуро и военните ще застанат зад него, но ще се опитат да го убедят да слезе от власт. Ще използват аргумента, че всички тачат завета на Уго Чавес, както и самият Мадуро. Вътре в партията ще го принудят да си тръгне, защото за много нейни привърженици проблемът се крие в личността на Мадуро, а не в принципите на партията. Ако това бъде "продадено" добре на електората, ще бъде издигнат следващ кандидат и ще бъдат насрочени нови избори. Самият Мадуро ще отиде някъде на островите и ще се изгуби от погледа на обществото. Със сигурност тази ситуация няма да продължи дълго, защото икономиката просто е в катастрофално състояние. Честно казано, това ми изглежда много по-вероятен сценарий, отколкото Съединените щати да навлязат в страната по подобие на нахлуването в Панама заради режима на Мануел Нориега. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.   Общо 250 участници, 68 от които ученици,..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11