Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Юруков: Има връзка между митовете на антиваксърите и епидемиите от морбили

Снимка: БГНЕС

Далече сме от ситуацията на бум на заразени от морбили от 2009-2011 година, когато в Европа имаше множество такива случаи, коментира в „Хоризонт до обед“ на БНР блогърът Боян Юруков, който живее и работи в Германия.

Според него основна причина за заболяването е отказът от ваксиниране, което намалява защитата срещу него.

В България и някои други страни достъпът до здравна грижа и здравната култура са важен фактор, посочи Юруков.

Има институционален провал при проследяването на имунизационния статус и се разчита на остарели методи за това, добави той и посочи, че институциите не наказват родителите, които отказват да имунизират децата си без основателна причина.

Блогърът коментира, че в България поне един от случаите се дължи на съзнателен отказ от ваксиниране, но в световен мащаб антиваксърското движение е много по-развито и разпространено, отколкото е в България.

Според него липсата на доверие в здравните институции и активната антиваксърска пропаганда в интернет водят до това, че все повече хора пропускат ваксините, а колко са те, не може да бъде установено.

Юруков посочи, че има и множество фалшиви удостоверения, че съответният човек е ваксиниран, което прави много трудно управлението на кризи с повече заразени.

„Митовете, които антиваксърите налагат за ваксините, имат връзка със сегашните епидемии от морбили в САЩ, Германия и Румъния“, добави той.

В Германия ваксинирането е основано на информационна кампания и по-скоро няма задължителен характер, като това досега е работело, но в резултат на антиваксърските кампании все повече хора отказват да се ваксинират и има райони с под 80% покритие, специално за морбили. Това води до постоянни кризи, каза Боян Юруков.

В Германия ще бъде направен опит законодателно да бъде въведено задължително ваксиниране, което се отлагаше досега по политически причини, но докато това стане, детски градини и училища официално въвеждат искане децата да бъдат ваксинирани, допълни той.

Вероятността човек да се зарази с морбили, ако не е ваксиниран, е 18 пъти по-висока, отколкото ако е, коментира блогърът.

Той добави, че антиваксърите подценяват последствията от заболяването от морбили, но данните показват, че смъртността е относително висока, а при част от прекаралите инфекцията се наблюдават увреждания на нервната система, които се проявяват години по-късно.

Медицинските специалисти предупреждават, че морбили влияе негативно и върху цялата имунна система и отслабва възможностите ѝ да се бори с други заболявания.

Целия разговор можете да чуете в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни смята, че е имало "съгласувана кампания, организирана от екстремисти". Той призовава вътрешния..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защига на населението" комисар Светлин Георгиев. Ще се правят пътища за достъп до..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са динамични, но еднопосочно динамични и то в полза на ДПС ", категоричен бе той. Делян Пеевски:..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03