Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Вълшебната флейта“ от програмата на Opera Vision

Отдавна се канех да гледам операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт, включена в европейската интернет платформа „Opera Vision“, но сега реших да побързам, защото срокът на нейното излъчване приключва на 13 март, а спектакълът заслужава вниманието ни.

Това е постановка на Гарсингтън опера и затова първо потърсих информация за този английски театър. Оказа се, че изнася спектакли само през два летни месеца - юни и юли, в  Уормсли - красиво място, отдалечено на 4 часа от Лондон. Трупата подготвя 4 спектакъла годишно и гарантира високото им професионално качество. Това ме заинтригува, но след като гледах и слушах тяхната „Вълшебната флейта“, се уверих, че е истина. 

Приятен, много свеж спектакъл, без грешки в оркестъра и гафове в хора, с много добри солисти, които знаят какво пеят и как да го пеят. Въобще, всеки път се уверявам в културата на английските певци и музиканти, независимо дали гледам големите им театри или такива малки трупи като Гарсингтънската. Спектакълът тече организирано, всичко е премислено и точно и това се дължи преди всичко на диригента - известният английски бароков специалист Кристиан Кърнин, създател и музикален директор на известната  Ърли оперна компания. Режисьорската концепция, както почти винаги, е малко странна. Режисьорът Нетиа Джоунс се е опитал да изчисти всичко, което напомня на приказка в прелестната опера приказка на Моцарт, а героите някак са доближени до нашето време - къде с костюмите, къде с държанието си. Декорът на първото действие е красив - прекрасна зелена градина пред бяла  сграда, може би той оставя впечатлението за нещо красиво...

Интересен ми бе подбора на артистите, заети в тази продукция. В случая бе даден път на младите певци, които с основание са смятани за бъдещите  оперни звезди на Англия. Най-много ме впечатли баритонът Джонатан Макговърн в ролята на Папагено - много музикален, много артистичен, с чувство за стил и мярка в изпълнението на моцартовия герой. Независимо, че е само на 26 години, той е носител на редица престижни награди от оперни конкурси. Пее на много сцени в Англия, даже вече е участвал като Фигаро от „Севилският бръснар“ на фестивала във Вербие, изнася често песенни рецитали, а първият му СД  е посветен на вокалното творчество на Менделсон и му акомпанира на пиано знаменития Малкълм Мартино. Смята се, че Макговърн именно ще бъде бъдещата звезда на английското вокално изпълнителско изкуство.

Очарователна Памина представи лауреатката от 2017 г. на наградата „Джоун Съдърлънд“, която се дава на международния конкурс “Певец на света“ в Кардиф - Луизе Алдер. Красив, лиричен сопран, много добре школуван, артистична и музикална, тя прави веднага впечатление с чаровното си присъствие на сцената. Ученичка на забележителната Кири Те Канава, само след 4-годишна кариера вече е канена в много от европейските оперни театри за роли като Сузана, Джилда, Софи от „Кавалерът на розата“, Гретел, Клеопатра. Самата тя твърди че има голяма слабост към оперите на Хендел - вече е пяла Семеле, Аталанта, Теодора, Клеопатра... Скоро излезе и първия й СД „Песни от Рихард Щраус“.

И още един млад певец, заслужаващ внимание - тенорът Бенджамън Хюлет, изпълнител на ролята на Тамино - млад, очарователен и пеещ добре. Неговата кариера започва малко по-рано от тази на колегите му. От 2005 е член на Хамбургската опера, където подготвя репертоара си - Тамино, Ферандо, Били Бъд... Бързо се налага като перспективен певец и го канят за участие в оперите във Виена, Баден Баден, Залцбургския музикален фестивал, Амстердам. Особено е ценен за ролята на Тамино от „Вълшебната флейта“. Той участва в концертното изпълнение на операта с Берлинската филхармония под диригентството на сър Саймън Ратъл. Хюлет е много известен и като камерен певец.

И в останалите роли бяха ангажирани много добри певци: американският бас Джеймз Кресуел - един благороден Зарастро, китайката  Сен Гуи, която има невероятно леки високи тонове, но когато пее ми напомня на механичен музикален инструмент, трите дами също бяха много спети и точни.

Така че, препоръчвам този спектакъл, дори и странните хрумвания на режисьора не са могли да  нарушат стойността му!


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виенска държавна опера

Соня Йончева и Красимира Стоянова в сезон 2020/2021 г. на Виенската държавна опера

Програмата на Виенската държавна опера за следващия сезон 2020/2021 г.  бе обявена по време на пандемията от  COVID 19 като самото представяне съвсем резонно не се състоя на обичайна пресконференция в театъра, а бе излъчено от канал ORF III – специализиран ефир на предавания за култура  на Австрийската държавна  телевизия. Това бе и първата официална..

публикувано на 26.05.20 в 14:18
Хор

Ваня Монева: Човешкият глас е най-съвършеният инструмент

"Ако човек е бил интензивен в работата си, той си остава такъв и в това време на привиден застой.  Това време ни наложи един престой вкъщи, но това не означава застой." Така гледа на изминалите седмици и месеци далеч от сцената диригентът Ваня Монева, която запълва  дните си с работа и даже не й стига денят. "Не се чувствам скучаещ човек...

публикувано на 26.05.20 в 09:09

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя"

„Българска душа на Святата земя“- под този надслов вече шест години се провежда  фестивалът на българската култура под патронажа на Посолството на Република България в Държавата Израел, като част от Дните на българската култура през май.  Основна цел е обменът на култури, съхранението на културното наследство на България и Израел за бъдещите..

публикувано на 25.05.20 в 16:12
Илиян Ангелов

Учителят Илиян Ангелов ни потапя в изложбата „Писма от морето“

Първата изложба в Плевен в галерия „ Арт Център - Плевен“ след социалната изолация е на Илиян Ангелов. Тя носи заглавието „Писма от морето“ и ще бъде открита на 27 май. Художникът е роден край морето, но от години живее, твори и преподава в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в града. "Пише" всичко, което е свързано с..

публикувано на 25.05.20 в 15:16
Проф. Александър Шурбанов на представянето на книгите „Сонети” и „Хамлет” от Уилям Шекспир в Националната библиотека

Александър Шурбанов: Произвеждащите духовна култура дават вяра в бъдещето

Всеки мислещ и пишещ човек е в някаква степен самотен и ако не е такъв, той не може да си върши работата, въпреки че прекалената самота също пречи. Така казва филологът и преводач проф. Александър Шурбанов в интервю за предаването "Графити по въздуха". Според него трябва да сме по-внимателни как говорим и как пишем. " Ние трябва да се стремим..

публикувано на 25.05.20 в 13:55
Красимира Александрова

Красимира Александрова: Библиотеките са адаптивни организации

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"  подготвя поредица от инициативи, съобразени с извънредната епидемиологична обстановка. Предстои организирането на виртуална изложба с документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите "Български исторически архив"  и "Ръкописи и старопечатни книги" "..

публикувано на 24.05.20 в 17:39
Група

Групата "Радиодеца" подготвя четири концерта

„Радиодеца“ представи песни от известни български филми за специален празничен концерт. Българска музика, изпълнена от съставите на БНР, излъчваха едновременно 11 наши културни института в Европа на 24 май. Специалният празничен концерт започна в 12.00 часа българско време с химна „Върви, народе възродени“. Песните, които..

публикувано на 24.05.20 в 13:14