Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови преговори на Юнкер с Мей

| обновено на 20.02.19 в 07:41
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей днес ще бъде в Брюксел, където ще продължи преговорите по нейната сделка за Брекзит.  Тя ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли вече се срещна в Брюксел с главния европейски преговарящ Мишел Барние. Срещата по въпроса за „предпазния механизъм“ за ирландската граница бе окачествена като продуктивна, но Барние изрази загриженост. „Предпазният механизъм“ е застрахователна полица за избягване на твърда граница след като Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март.

Правният съветник на британското правителство Джефри Кокс, който придружаваше Стивън Баркли, ще присъства заедно с него и на срещите на премиера Тереза Мей. Задачата на Кокс е да договори с европейските му партньори необходимите правни промени във формулировка за „предпазния механизъм“, които биха го направила приемлив за торите-евроскептици, така че да подкрепят сделката в парамента. Тези промени включват ограничен срок на действие на „предпазния механизъм“ или едностранното му прекратяване по усмотрение на Обединеното кралство.

Тереза Мей обеща да се върне в парламента на 26 февруари и да информира депутатите за постигнатото, а в случай, че не осигури нова сделка, да предостави на депутатите право на вот за следващите стъпки по пътя към Брекзит.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джереми Корбин

Още депутати са готови да напуснат Лейбъристка партия в несъгласие с политиката на Корбин

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин беше предупреден, че още депутати са готови да напуснат редиците на партията в несъгласие с неговата политика, след като 7 депутати сториха това вчера. Би Би Си съобщи, че и депутати от..

публикувано на 19.02.19 в 11:47

Юнкер: Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви в интервю за германския вестник "Щутгартер цайтунг", че никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит и че всяко решение за искане на повече време зависи от Великобритания...

публикувано на 19.02.19 в 07:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Войчех Пшибилски: Демокрацията може да спечели, а Европа да загуби на изборите за ЕП

На събитие, състояло се в края на май в София, организирано съвместно от The Civics и Visegrad Inside на тема “Изборите за европейски парламент 2024: между реалността и надеждата”, един от говорителите - полският политолог Войчех Пшибилски,..

публикувано на 07.06.24 в 11:00

Гърците харчат средно по 1000 евро на година за здравни грижи и лекарства

Гърците трудно си плащат лекарствата и не посещават лекар поради липса на средства, показват проучвания в южната ни съседка. Опозицията настоява за повече пари за здравеопазване. Проучване на здравната организация "Гивмед" ,която работи за..

публикувано на 07.06.24 в 10:50

Последен ден на предизборната кампания в Гърция

Последен ден на предизборната кампания в Гърция.Според всички предварителни проучвания управляващата партия на консерваторите Нова Демокрация ще спечели евровота. С митинги партиите в Гърция приключват днес предизборната си кампания. Всички..

публикувано на 07.06.24 в 10:48
Снимката е илюстративна

Търсят допълнително вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

Осигуряване на допълнително вода за трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево, е обсъдено на среща на кметовете на трите града с представители на БАД "Гранитоид", собственик на ВЕЦ-те в района, "Кюстендилска вода" ЕООД, Предприятието "Язовири и..

публикувано на 07.06.24 в 10:40
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън се среща със Зеленски в Париж

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне днес в Париж с украинския президент Володимир Зеленски, като обяви нов пакет от 225 млн. долара оръжейна помощ за Украйна по време на честванията на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, предаде..

публикувано на 07.06.24 в 10:06
Предизборен плакат в Ирландия

Местни избори и евровот в Република Ирландия

В Република Ирландия започна гласуването в местните и европейскиете избори. Общо 949 места ще бъдат разпределени в 31 местни власти и ще бъдат излъчени 14 евродепутати.  Избирателнитe секции бяха отворени в 7.00 часа местно време (9.00 българско)..

публикувано на 07.06.24 в 10:05
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин ще държи реч, посветена на глобалната политика и на икономическа ситуация в Русия

Руският президент Владимир Путин ще говори днес пред Международния икономически форум в Санкт Петербург, предаде ДПА. Речта му ще е посветена на глобалната политика и на икономическа ситуация в Русия във време на тежки санкции. Това съобщи БТА. В..

публикувано на 07.06.24 в 10:01