Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Терзиев: Обучаваме кадри за строителството, те отиват в чужбина

Иван Бойков: Не може 80% от строителството да минава през обществени поръчки

Столичната улица "Граф Игнатиев" стана емблематичен пример за спорно изпълнение на строителни дейности.
Снимка: БГНЕС

Защо строителните ни работници масово търсят работа зад граница? Къде се корени проблемът с липсата на подготвени кадри? Предаването "Хоризонт до обед" бе представена позиция на ген. Радослав Пешлеевски, който преди време оглавяваше Строителни войски, за това как може да се преодолее недостигът на кадри в строителството и държавата да има ресурс за аварийно-възстановителни дейности. Темата коментират и експерти. 

Има достатъчно образователни учреждения у нас, които могат да образоват и образоват хора, желаещи да изпълняват строителни дейности и да вземат занаят и професия. Така смята Венелин Терзиев, един от основателите на Строителната камара. Според него проблемът се корени в заложения през последните 20 години в сектора на строителството модел. „Браншът е монополизиран, което пречи на много неща, включително на това хората, които се образоват, получават някакво образование, да остават в България и да работят.“

Повече фирми трябва да печелят обекти и държавата трябва да регулира процеса

"Част от по-малките и средни фирми са под крилото на някои от по-големите фирми. Оттам нататък обаче в бранша би следвало повече фирми да печелят обекти, а не една група от десетина-петнайсет фирми да печелят почти всичко. И тук е мястото на държавата, да регулира този процес, като например раздробява търговете на по-малки лотове“, посочи Терзиев. Той заяви, че обявяваните високи прогнозни стойности за търговете изхвърлят малките и средни фирми от състезанието. Как това рефлектира върху бранша:

„Ами ето как – ние ще обучаваме хора, включително и в момента се обучават. Имахме сериозни строители – като работници, като инженерен потенциал. Повечето от тия хора вече работят в чужбина.“

„Нещата са много дълбоки. Държавата е редно да се вземе в ръце и да разгледа проблемите не само в строителния бранш, защото такъв проблем имат и редица други браншове“,  категоричен е Венелин Терзиев.

"Обикновено големите фирми работят със 100 до 150 малки и средни фирми на една магистрала. Но тук е друг въпросът. Като се наеме малката фирма и средната, да работи на магистралата, какъв договор сключва. Имаше много лоша практика, че сключва договор за доставка, за услуги, а не за строителство. И по този начин един път рискува да не си получи парите, и втори път рискува да няма опит, да не придобие опит, да не се развива като фирма“, обясни Иван Бойков, бивш изпълнителен директор на Строителната камара.

Не може 80% от строителството да минава през обществени поръчки

Има известна монополизация, но тя идва от обществените поръчки, изтъкна Бойков. „Не може 80% и повече от строителството да минава през обществени поръчки. Това дебалансира системата, тъй като малките и средни фирми обикновено работят по малки поръчки и там развиват и специализират своята дейност. Но този баланс се връща обратно и на големите фирми. Вижте какво става по „Граф Игнатиев“. Няма кой да реди плочки, няма кой да сложи паветата, няма кой да извърши фините работи. Тези хора са в чужбина. Там им плащат много повече и те строят за други държави.“

При разпределението на обществените поръчки става така, че рискът често се прехвърля върху подизпълнителите. Освен това има и цикличност и в края на програмните периоди просто няма работа, отбеляза още Иван Бойков. „Преди две години беше така. Освобождаваха си доста  хора и тези хора си търсят работа. Пазарът в Европа е изключително конюнктурен и има нужда от строителни работници.“

„Не само браншът е монополизиран, но и обществената организация е монополизирана. Тя не се разви. Не направи така, че да защитава малките и средните си членове“, допълни Венелин Терзиев, който оценява този модел като рисков и за държавата, и за икономиката като цяло.

Вече повече от 15 години Терзиев настоява за изработване на правила за уреждане на разплащането между главните изпълнители на обекти и подизпълнителите. „Лошото е, че в тези взаимоотношения няма морал. Там има колкото повече, толкова повече. Единственият гарант, който можеше да бъде за тези взаимоотношения, беше Камарата. За съжаление обаче вече много години Камарата не успя да създаде такива правила и да ги наложи като закон. Не като част от Етичен кодекс, който няма никаква сила, а като закон.“ 

Двете мнения чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.   Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02