Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Попов: Словото на омразата затъмни деянията на омразата

Мирослав Попов
Снимка: БГНЕС
Липсата на реализъм по отношение на ромските реалности е много голям проблем за България, може би по-голям, отколкото интеграцията, каза в интервю за "12+3" Мирослав Попов, юрист и политически анализатор.
Според него "избуяването на антиромски настроения е резултат от локално поведение на ромски общности и на парализа на институциите. Доктрината за правата на човека има универсален характер, но и противоправното поведение трябва да се третира по един и същи начин".
Попов отбеляза също, че „правозащитната дейност се превърна в източник на огромни доходи. Поддържат се равнища на криминалност, след което се печелят пари да се доказва, че това са предразсъдъци. Има много дисертации, посветени на словото на омразата. Но словото на омразата затъмни деянията на омразата."

Има допускане на противоправно поведение в действията и ступор от страна на институциите да се намесят в тези случаи, допълни Попов.

Юристът подчерта, че "централният въпрос е повече социален реализъм. Вместо това има пропагандни текстове в едната или другата посока".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата

Руските сили се опитаха да пробият границата с Украйна с диверсионни групи. Същевременно беше засилен обстрелът на град Вовчанск, в североизточната област Харков, съобщи губернаторът Олег Синегубов. В приложението Телеграм той отбеляза, че опитите за пробив са били отблъснати и украинските сили "уверено държат позициите си и не са загубили нито..

публикувано на 10.05.24 в 12:36

БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София - Север"

БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" започват реорганизация на движението на влаковете от жп гарите "София" и "София-Север". По разпореждане на транспортния министър Георги Гвоздейков до понеделник трябва да да се премине към нормален режим на движение. От 7 май заради ремонт се въведоха промени в движението на влаковете..

публикувано на 10.05.24 в 12:35
Катерина Кокинова

С чадър в ръка: Животът понякога е внезапно кратък!

Флашмоб "Животът е кратък - носи си чадър" ще се състои тази вечер в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". "В 18.55 часа ще започне събитието и ще продължи около 5 минути. Това ще бъде флашмоб – това е едно внезапно скупчване на хора. С този отживял формат, който вече е на 21 години, отбелязваме почитта си, обичта си към..

публикувано на 10.05.24 в 12:33

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от "Пирогов". Това съобщиха от лечебното заведение.  В края на миналия месец то беше изведено от реанимация.  Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние..

публикувано на 10.05.24 в 12:09