Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската салата като културологичен и политически феномен в България

2
Руска салата

Руската салата идва в България с белогвардейците през 20-те години на XX в., разказа пред БНР Албена Шкодрова, която неотдавна публикува изследване за този кулинарен специалитет като културологичен и политически феномен.

 „Изследвам готварските книги от доста време и намерих данни, което е нещо ново и не е публикувано, че руската салата идва в България през 20-те години на XX век. Първата рецепта е от 1925 г. от готварска книга на Теодора Петкова. Публикуването съвпада с голяма вълна от белогвардейци, които идват у нас“, каза Шкодрова в предаването „Хоризонт за вас“.

Белогвардейците са част от елитната руска войска, която по време на Октомврийската революция са озовава на територията на Турция. И по-късно бяга в Европа през България.

„Голяма група много светски хора се появява в София, те се превръщат в паркетните лъвове на столицата. От тогава съществува модата на руската салата и моето предположение, е че те са я донесли и популяризирали. В споменатата книга има много руски рецепти, дворянски руски рецепти, които по-късно не се появяват“, каза Шкодрова.

Но руската салата навлиза, и готварска книга от 30-та година съобщава, че тя вече редовно е сервирана на обществени събирания в София и може да се купи в магазините. Което означава, че е започнало индустриално производство на салатата.

Това частно производство естествено е прекъснато през 1944 г., а по-късно подновено в рамките на комунистическата индустрия.

Сега руската салата вече не е в центъра на празничната маса, нито у дома, нито в ресторанта. Няма го и епичното готвене в комунистическите кухни, което отнемаше часове и дни, за да бъде сложена салатата в кристална купа в центъра на празничната покривка.

„Сега това е най-купуваната готова салата, тя е част от делничното, не от празничното меню“ каза Шкодрова.

По думите ѝ в България наричат тази салата, която по произход е от Франция, руска, защото е донесена от руските белогвардейци.

„Но това не е само в България, а навсякъде извън Съветския съюз и само в Русия тя е "Оливие", на името на френскоговорящ готвач, който тогава е бил главен готвач на най-престижния и голям луксозен ресторант в Москва – „Ермитаж“, защото се твърди, че е негова рецепта“.

„Оливие е смятан за французин, но през последните години има усилия да бъде видян и като белгиец. Но истината е, че за него няма достоверни данни, всичко е спекулация“, обясни Шкодрова, която живее в Белгия.

По думите на авторката на проучването „Активистки подход към живота на руската салата в културата и всекидневието на България в XX век“ основният източник за рецептата на салатата "Оливие" е руският журналист и етнограф Владимир Гиляровски от края на XIX в.

„Храната по принцип е много политическа“, каза Шкодрова, визирайки че в последните години в редица страни, сред които в Централна Европа и Западните Балкани, наричат руската салата или нейна модификация - европейска.

„Обръщането на културата от една посока в друга, обръща и кулинарните интереси и смисъла в храните, които вече познаваме“, каза тя.

Запитана за коментар за руколата – друга салата, на която главният прокурор Сотир Цацаров обърна специално внимание при първите връзки между отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018-а, Шкодрова шеговито каза:

„Интересното в случая е, ако го обобщим, че всъщност салата с рукола, употребена като химическо или биологично оръжие, се превръща в руска салата“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33