Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомен за пианистката Величка Савова

Величка Савова

Рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязва годишнини на видни и значими за българската култура личности от музикалното ни минало, които не бива да потъват в забрава.

В това издание отбелязваме 120-годишнината от рождението на една голяма българска пианистка и изтъкната клавирна педагожка - Величка Савова. За съжаление тя  не е позната  на широката публика у нас, на младите музиканти днес. Може би само дейността й като преподавателка се помни, благодарение на поколенията блестящи пианисти, които е подготвила. Съдбата й е тежка - след като прави блестяща изпълнителска кариера в Европа, след 1944 г. семейството й е репресирано, записите й са унищожени, а тя продължава дейността си като частен учител по пиано.

Величка Савова е родена на 23 февруари 1899 г. Произхожда от известен възрожденски род от Враца. На 16 години избира музиката за своя съдба и семейството я подкрепя - момичето заминава да учи в чужбина. В Берлин тя учи при знаменития Леополд Годовски, а в Мюнхен - при Бертолд Келерман. По време на Първата световна война се връща в София и изнася много концерти в частни домове, често свири на четири ръце с пианиста Иван Торчанов. Завръща се в Берлин, специализира при Готфрид Галстон и Бисони, става астистентка на Леонид Кройцер. Има успеши изяви като концертираща пианистка, прави впречатление и като преподавателка по пиано, като ползва метода на Годовски. Една година работи в Полша, а през 1932 г. се прибира в България и развива голяма концертна дейност. Става много известна с дуото, което правят с голямата наша цигуларка Недялка Симеонова. След 1944 г. изчезва от културния афиш, но любовта й към клавирната музика и силната й воля й позволяват да се заеме с педагогическа дейност - и то като частна учителка, отново по метода на Леополд Годовски. Нейни ученици са много известни български пианисти и музиканти: Божидар Ноев, Камен Големинов, Тодор Петров, Христо Илиев и др. Нейният възпитаник проф. Цветан Константинов основава през 2011 г. Международен майсторски институт по музика в САЩ, с който пропагандира метода на Годовски.

Величка Савова умира през 1991 г. За първите си стъпки в музиката разказва самата тя в интервю, когато е вече 86-годишна - записът е съхранен в Златния фонд на БНР, заедно с един от малкото записи на пианистката - Хумореска, опус 20 №3 от Регер. Чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На бис - перкусионистката Виви Василева

Познаваме Виви Василева от участията й в концертите на нейния прочут брат - цигуларя Васко Василев, но самата тя гради много успешна кариера в Германия – страната, в която е родена и израснала. През лятото на 2019 г. излезе дебютният ѝ компактдиск "Пеещ ритъм", записан в партньорство с бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз и нейния Виви..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Австрийската култура се завръща, Залцбургският фестивал - с 90 събития

Изминаха три месеца, по време на които културният сектор в Австрия бе един от най-засегнатите при обявяването на пандемията COVID-19. Драматични и оперни театри, концертни зали и музеи, техните директори, както и самите творци и изпълнители декларираха огромни загуби. В сферата на културата имаше силно изразено напрежение и несъгласие с..

публикувано на 29.05.20 в 15:56

Спомен за Виктор Райчев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме годишнини на важни фигури и институции в музикалната история на България. Повод да припомним творчеството на диригента и композитор Виктор Райчев е 100-годишнината от рождението му. Неговото име е свързано преди всичко с дейността на Държавния музикален театър..

публикувано на 29.05.20 в 13:51
Павел Балев

Диригентът Павел Балев с два нови поста - в Германия и Франция

Един от най-изявените български диригенти - Павел Балев, който вече 13 години е главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден, Германия, сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" новини за ангажименти, които предстои да поеме в следващите две години в два театъра - един в Германия и един във Франция. От 2021 г. той ще бъде генерален..

публикувано на 27.05.20 в 21:58
Димитър Нинов

"Мома гори момък" от Димитър Нинов - нов запис във фонда на БНР

В специална рубрика на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме нови записи, продуцирани от Българското национално радио - най-големия продуцент на българска музика. „Мома гори момък“ е кантата от Димитър Нинов. Записът е направен през 2019 г. в Първо студио от Смесения хор и Симфониния оркестър на БНР под диригентството на Любомир..

публикувано на 27.05.20 в 18:10
Емануил Иванов

"Музикант на годината 2019": Емануил Иванов - Млад музикант на годината

На 19 май в ефира на програма "Хоризонт" бяха обявени наградите в националната анкета "Музикант на годината 2019". Галаконцертът, на който те трябва да бъдат връчени на новите носители, избрани с гласуване от слушателите на БНР, е отложен за есента, с надеждата да може да бъде осъществен след отпадане на ограниченията във връзка с пандемията от..

публикувано на 27.05.20 в 18:00
Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев - с първи концерт на открито след пандемията

Симфониета Шумен започна поредица концерти на открито

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на 22 май привечер в подножието на Паметника на свободата в Шумен звучаха изпълнения на градската Симфониета - състава, наследник на 170-годишната история на първия български симфоничен оркестър. Диригент беше дългогодишният му ръководител Станислав Ушев. "Реален..

публикувано на 27.05.20 в 16:45