Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пищно ревю с шоколадови рокли започна Салонът на сладкото изкушение в Брюксел

| обновено на 22.02.19 в 16:01
8
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Манекени демонстрираха рокли от шоколад на Салона на сладкото изкушение, който бе открит снощи в Брюксел.

Над 130 участници представят на 8000 кв. метра площ изобилие от шоколад и шоколадови изделия с всякакви възможни вкусове. Класиката си остава обаче белгийският шоколад, познат не само в Европа, но и в цял свят. Карин Пикаве от Брюж е в шоколадовия бизнес от 30 години, но професията не я е отблъснала от сладкото изкушение:
„Щом стана, веднага започвам да ям шоколад. И въпреки че съм в този бизнес всеки ден, все още го обожавам. Това е моята страст, нещо в живота, на което не мога да устоя“.

Салонът ще бъде отворен за посетители до неделя включително, като участие в него взимат и представители на страни като Мадагаскар, Перу, Еквадор и Венецуела. 

Хосе Тупаячи от Перу е за първи път в Брюксел и в Европа въобще. Живее близо до древното селище Мачу Пикчу и е трето поколение в бизнеса с какао – преди него с това са изкарвали прехраната си баба му, дядо му и неговите родители. 
„Когато бях дете и бях във фермата с моите дядо и баба, си спомням следния случай. С дядо отидохме в какаовата плантация. Тогава счупих обвивката на какаото. Той ми каза: „Помириши я“. До този момент познавах какаото като напитка, но не и като храна и то в суровия му вид. Дядо ми каза да го опитам. Имаше вкус на плод, при това изключително вкусен. Казах му: „Това не е какао, а нещо друго“. Той ми отговори: „Напротив, точно какао е“. С ухание на цвете и вкус на плод“, разказа Тупаячи. 

Рабе Аривело Сатрана от Мадагаскар пък е наследил бизнеса от родителите си. Освен плантациите за какао, има и фабрика за шоколад още от френската колониална епоха, която семейството си връща през 70-те години на миналия век. Оттогава произвежда шоколад не само за пазара в Мадагаскар и Европа, а и за цял свят, в т. ч. Япония и Съединените щати.

Сатрана обаче използва старите машини за неговото производство и цитира поговорката, че в старите тенджери се прави най-вкусната супа. 
„Преди три години създадохме т.нар. „шоколад на парче земя“. Това означава, че техният произход е от много специфично място в Мадагаскар. В него смесвам всички аромати от страната. Както, когато пиете френско вино, не казвате, че пиете вино от Франция, а от Бордо“, подчерта Сатрана, който участва в много международни конкурси, а през 2007 година получава наградата за най-добрия шоколад на света за своя „див шоколад“:

„Брикавил се намира на източното крайбрежие на Мадагаскар, където започва култивирането на какао. Заради циклоните и бурите обаче то е пренесено в северозападната част. Именно там отидохме да търсим старите какаови дървета, които нарекохме „забравените“ и те бяха подивели. От тях успяхме да произведем 120 килограма шоколад преди две години и 60 килограма миналата година. Именно това е един от най-редките шоколади в света, когото наричат „див“.

Достигането на тези дървета отнема поне няколко дни ходене пеша при доста трудни условия. Стига се до тях, като се правят доста прорези. И цената му си струва – 14 евро за 100 грама.

Мигел Ескудеро е от Еквадор и притежава две плантации в страната си. Преди година и половина решава да се премести със семейството си в Брюксел, където да продължи своя бизнес. Преди това обаче в белгийската столица са живеели баба му, дядо му и родителите му:

„Когато бях дете, идвах в Белгия през ваканциите, за да видя дядо си и баба си. Тогава се влюбих в шоколада. В Еквадор винаги сме били производители на какао, но нямахме хубав шоколад. Изкарвахме с родителите си около месец, месец и половина и винаги си вземахме поне един куфар с шоколад за Еквадор. Сега обаче нося багаж с шоколад от Еквадор за Белгия“, добави Мигел Ескудеро.

Това обаче е свързано с доста щателни проверки със скенер по аерогарите в Еквадор, тъй като има много случаи, при които в опаковки от шоколад се пренася кокаин. Екдавор не е от производителите на бялата смърт, но е един от неговите транзитни пунктове. 

Серджо Маури е от Италия и е дистрибутор на шоколад с форма на всякакви инструменти, дамски обувки, дори белезници: 
„Много често ми се е случвало клиенти да мислят, че това тук е желязо, а не шоколад. И когато ме питат дали наистина е желязо, винаги им отговарям с дегустация – чупя „инструмента“ и им давам да опитат“, каза Мури, чиято история за шоколад е една от многобройните, до които посетителите на белгийската столица може да се докоснат на изложението до края на седмицата. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16