Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

С пищно ревю с шоколадови рокли започна Салонът на сладкото изкушение в Брюксел

| обновено на 22.02.19 в 16:01
8
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Манекени демонстрираха рокли от шоколад на Салона на сладкото изкушение, който бе открит снощи в Брюксел.

Над 130 участници представят на 8000 кв. метра площ изобилие от шоколад и шоколадови изделия с всякакви възможни вкусове. Класиката си остава обаче белгийският шоколад, познат не само в Европа, но и в цял свят. Карин Пикаве от Брюж е в шоколадовия бизнес от 30 години, но професията не я е отблъснала от сладкото изкушение:
„Щом стана, веднага започвам да ям шоколад. И въпреки че съм в този бизнес всеки ден, все още го обожавам. Това е моята страст, нещо в живота, на което не мога да устоя“.

Салонът ще бъде отворен за посетители до неделя включително, като участие в него взимат и представители на страни като Мадагаскар, Перу, Еквадор и Венецуела. 

Хосе Тупаячи от Перу е за първи път в Брюксел и в Европа въобще. Живее близо до древното селище Мачу Пикчу и е трето поколение в бизнеса с какао – преди него с това са изкарвали прехраната си баба му, дядо му и неговите родители. 
„Когато бях дете и бях във фермата с моите дядо и баба, си спомням следния случай. С дядо отидохме в какаовата плантация. Тогава счупих обвивката на какаото. Той ми каза: „Помириши я“. До този момент познавах какаото като напитка, но не и като храна и то в суровия му вид. Дядо ми каза да го опитам. Имаше вкус на плод, при това изключително вкусен. Казах му: „Това не е какао, а нещо друго“. Той ми отговори: „Напротив, точно какао е“. С ухание на цвете и вкус на плод“, разказа Тупаячи. 

Рабе Аривело Сатрана от Мадагаскар пък е наследил бизнеса от родителите си. Освен плантациите за какао, има и фабрика за шоколад още от френската колониална епоха, която семейството си връща през 70-те години на миналия век. Оттогава произвежда шоколад не само за пазара в Мадагаскар и Европа, а и за цял свят, в т. ч. Япония и Съединените щати.

Сатрана обаче използва старите машини за неговото производство и цитира поговорката, че в старите тенджери се прави най-вкусната супа. 
„Преди три години създадохме т.нар. „шоколад на парче земя“. Това означава, че техният произход е от много специфично място в Мадагаскар. В него смесвам всички аромати от страната. Както, когато пиете френско вино, не казвате, че пиете вино от Франция, а от Бордо“, подчерта Сатрана, който участва в много международни конкурси, а през 2007 година получава наградата за най-добрия шоколад на света за своя „див шоколад“:

„Брикавил се намира на източното крайбрежие на Мадагаскар, където започва култивирането на какао. Заради циклоните и бурите обаче то е пренесено в северозападната част. Именно там отидохме да търсим старите какаови дървета, които нарекохме „забравените“ и те бяха подивели. От тях успяхме да произведем 120 килограма шоколад преди две години и 60 килограма миналата година. Именно това е един от най-редките шоколади в света, когото наричат „див“.

Достигането на тези дървета отнема поне няколко дни ходене пеша при доста трудни условия. Стига се до тях, като се правят доста прорези. И цената му си струва – 14 евро за 100 грама.

Мигел Ескудеро е от Еквадор и притежава две плантации в страната си. Преди година и половина решава да се премести със семейството си в Брюксел, където да продължи своя бизнес. Преди това обаче в белгийската столица са живеели баба му, дядо му и родителите му:

„Когато бях дете, идвах в Белгия през ваканциите, за да видя дядо си и баба си. Тогава се влюбих в шоколада. В Еквадор винаги сме били производители на какао, но нямахме хубав шоколад. Изкарвахме с родителите си около месец, месец и половина и винаги си вземахме поне един куфар с шоколад за Еквадор. Сега обаче нося багаж с шоколад от Еквадор за Белгия“, добави Мигел Ескудеро.

Това обаче е свързано с доста щателни проверки със скенер по аерогарите в Еквадор, тъй като има много случаи, при които в опаковки от шоколад се пренася кокаин. Екдавор не е от производителите на бялата смърт, но е един от неговите транзитни пунктове. 

Серджо Маури е от Италия и е дистрибутор на шоколад с форма на всякакви инструменти, дамски обувки, дори белезници: 
„Много често ми се е случвало клиенти да мислят, че това тук е желязо, а не шоколад. И когато ме питат дали наистина е желязо, винаги им отговарям с дегустация – чупя „инструмента“ и им давам да опитат“, каза Мури, чиято история за шоколад е една от многобройните, до които посетителите на белгийската столица може да се докоснат на изложението до края на седмицата. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна може да подпише в петък споразумението със САЩ

Украйна се е съгласила с предложената от Съединените щати сделка за украинските редкоземни минерали.  Съответното споразумение може да бъде подписано в петък, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен украински представител. "Сега представители на правителството работят над детайлите. Обмисляме посещение във Вашингтон в петък за..

публикувано на 25.02.25 в 22:02
Илон Мъск

Над 230 000 канадци са подписали петиция за отнемане на канадското гражданство на Илон Мъск

Илон Мъск ще присъства на първото заседание на кабинета за втория мандат на президента Доналд Тръмп в сряда. Най-богатият човек в света и основен дарител на Тръмп, Мъск няма министерски портфейл или официални правомощия за вземане на решения, но има статут на "специален държавен служител" и "старши съветник на президента", оглавяващ Департамента..

публикувано на 25.02.25 в 21:58
Папа Франциск - 5 май 2024 г.

Папа Франциск е в критично, но стабилно състояние

В медицинския бюлетин, публикуван от пресслужбата на Светия Престол, се съобщава, че: "Клиничните състояния на Светия отец остават критични, но стабилни. Не са настъпили остри респираторни епизоди и хемодинамичните параметри продължават да бъдат стабилни". Направена е планова компютърна томография за радиологично проследяване на двустранната..

публикувано на 25.02.25 в 21:54
Киър Стармър и Еманюел Макрон

Стармър и Макрон заявиха, че приветстват лидерството на Тръмп в усилията за мир в Украйна

Британският премиер Киър Стармър и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че приветстват лидерството на президента на Съединените щати Доналд Тръмп в усилията за постигане на траен мир в Украйна. Това стана ясно след телофонен разговор между Стармър и Макрон.  Говорител на офиса на Стармър допълни, че двамата лидери са повторили позицията..

публикувано на 25.02.25 в 21:50

Приютът за безстопанствени животни в Добрич моли за дарения на хранителни продукти

Общинският приют за безстопанствени животни в Добрич апелира за дарения на хранителни продукти. Заради ниските температури през последните седмици дажбата на настанените там кучета е увеличена и храната им е недостатъчна. Необходими са както консерви, така и суха храна на гранули. Около 80 кучета са настанени в момента в Общинския приют за..

публикувано на 25.02.25 в 20:51

Дамаск: Всички въоръжени групи извън армията са "забранени"

В заключителната декларация на конференцията за национален диалог в Сирия, която се проведе днес в Дамаск, се казва, че всички въоръжени групи извън армията на страната се считат за "забранени", предаде АФП. Сирия призова Израел да се изтегли от нейни територии Участниците призовават и за "монопол върху оръжията от страна на..

публикувано на 25.02.25 в 20:02
Министърът на енергетиката Жечо Станков

Министърът на енергетиката: Нашата цел е да се превърнем в най-голямата балансираща мощност в Югоизточна Европа

Повишаването на енергийната свързаност между страните в региона ще даде възможност за намаляване на цените на тока в региона, за повишаване на конкурентоспособността и за сигурност на доставките. Това каза енергийният министър Жечо Станков по време на годишната конференция Energy Summit, организирана от в. "Капитал": "Нашата цел е да се превърнем в..

публикувано на 25.02.25 в 19:54