Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС предлага въвеждане на машинно гласуване за евроизборите през май

| обновено на 22.02.19 в 16:26
Пресконференция след заседанието на Централния съвет на ДПС в София.
Снимка: Даниел Инков

ДПС е предложило на управляващите да бъде въведено машинното гласуване още за предстоящите евроизбори през май. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след днешното заседание на Централния съвет на движението. Той разясни, че е провеждана среща в стаята на ДПС в деня на гласуването на Изборния кодекс, но от ДПС не са отправяли ултиматуми към ГЕРБ.

На заседанието днес е приета и декларация, в която се заявява, че националното управление е пълен провал, а ГЕРБ генерира несигурност и политическа криза. От ДПС обаче заявяват, че евентуални предсрочни избори са отговорност, като страната се нуждае от дясна алтернатива и програма за ускорено развитие.

От ДПС определиха като популизъм искането на управляващите да бъдат изцяло премахнати сумите за неприсъствие в пленарна зала и припомниха, че през 2014 година по времето на Пламен Орешарски, когато те са напускали пленарната зала, не са говорили за този проблем.

ДПС ще се яви самостоятелно на евроизборите през май, реши Централният съвет на движението на днешното си заседание. От днес започват и номинациите за формиране на листата за евроизборите на ДПС. Приети са и ясни критерии за всички кандидати. Централното оперативно бюро ще определи водача на листата 31 март.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Художествената галерия в Ловеч

В Ловеч започва националният пленер по живопис и скулптура "Дувари"

В Ловеч започва националният пленер по живопис и скулптура "Дувари". Пленерът се организира за 11-и път от община Ловеч, Съюза на българските художници и Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров". Тази година ще участват 9 творци от страната -  живописците Станимир Видев, Иван Велчев – Йово, Евгени Недев, Божидар Тонев, Камбер Камбер,..

публикувано на 18.08.24 в 09:45
Снимката е илюстративна

Виенско колело се запали на фестивал в Германия, над 30 са ранени

Повече от 30 души са пострадали, след като виенско колело на фестивала "Хайфийлд" край германския град Лайпциг в източната част на страната се запалило снощи, предаде ДПА, като се позова на полицията. По първоначални данни всички пострадали са вдишали дим, след като две от гондолите на колелото се запалили, съобщи говорителка на полицията...

публикувано на 18.08.24 в 08:45

Внимание: "Жълт" код за опасно време в 11 области у нас

"Жълт" код е обявен за 11 области на Северна и Южна България за високи температури. Предупреждението важи за части от Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Великотърновска, Русенска, Разградска и Силистренска области. Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 18.08.24 в 08:20

Сезонните плодове поевтиняват

Поевтиняване на сезонните плодове отчитат през седмицата от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По-ниска е цената на прасковите, кайсиите, дините и пъпешите. Поскъпват лимоните и бананите. Поевтиняват оранжерийните краставици, морковите, зрелият лук кромид и зелените чушки. Повишава се цената на зелето, доматите и картофите...

публикувано на 18.08.24 в 08:12
Доналд Тръмп

Тръмп за Камала Харис: Ще бъде победена по-лесно, отколкото Байдън

В САЩ кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп продължи личните нападки към съперничката си от демократите Камала Харис. Той говори на митинг в Уилкс-Баре в североизточната част на Пенсилвания - щат, който се очертава да има голямо значение за изхода от надпреварата за Белия дом. "Смятам, че тя по-лесно ще бъде победена,..

публикувано на 18.08.24 в 08:07
Майката на заложник на

Хиляди израелци отново на протест, настояват за освобождаване на заложниците

След края на поредния кръг от преговорите за примирие в Газа - хиляди хора в Израел отново излязоха по улиците с настояване да се постигне сделка за освобождаване на заложниците, предаде ДПА. На един от митингите майката на заложник, държан от палестинската военна групировка "Хамас", призова ръководството на израелските сили за сигурност да..

публикувано на 18.08.24 в 07:55

Четири села в Свищовско на протест заради безводието, затварят два пъти пътя Плевен-Русе

Жителите на четири свищовски села и днес ще затворят на два пъти за по половин час главния път Плевен-Русе. Протестът е заради липсата на вода в района. Причината са  пресъхващи местни водоизточници и остарялата и амортизирана водопроводна мрежа, по която загубите са над 70 процента. Пътните блокади ще са от 10:00 до 10:30 ч. и от 12:00 до 12:30 ч...

публикувано на 18.08.24 в 07:44