Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на ВМРО за бойкота в НС: БСП са царе на саботажите

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви днес пред БНР, че реакцията на премиера Борисов относно промените в Изборния кодекс е била много категорична и „показва, че коалиция между ГЕРБ и ДПС няма“.

"Около коалицията „Обединени патриоти“ има неясноти и нестабилност и може би това е една от причините да гледат да правят политика и на други парламентарни групи, защото виждате тактиката БСП – да не да участват в работата на Народното събрание и по този начин да се опитват да блокират работата на парламента", каза Каракачанов в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“. 

"Това е една типично саботьорска тактика, защото БСП са царе на саботажите още от времето преди девети септември 1944 година, но това не решава нещата. Може би колегите от ГЕРБ решават по време на време да правят по-мека политика спрямо останалите групи в парламента, които би следвало да идват и да се регистрират, но аз не смятам че, тук става въпрос за някаква коалиция или търсене на заместител, защото няма партия в България, която да не е наясно, че който се прегърне с ДПС в коалиция просто е приключил мача“. 

Позицията на ВМРО е, че преференциите са необходими, защото засилват вътрешнопартойната конкуренция, припомни вицепремиерът.

„Ще ви кажа къде е проблемът и в евроизборите, и в парламентарните избори, и в местните - феноменът 15-15. Но не можеш по този начин заради бълхата да изгориш и юргана. Ние предложихме друго - да няма номерация на листата, а да бъдат изписани само по наименованията на партиите и коалициите. Тук ДПС ги стяга чепика, защото разчитат предимно на един електорат в гетата, който виждате как го мотивират, само че този електорат не може да чете и да пише, защото не е ходил на училище, тоест нарушил е Конституцията“.

ВМРО е за съвместно явяване на „Обединени патриоти“ на европейските избори.

„Тъй като има повече от една кандидатура, вече, за водач на листата, няма нищо страшно и няма нищо нередно да се проведат едни вътрешни избори, трите партии в коалицията да си предложат кандидати и на вътрешни избори избирателите на коалиция „Обединени патриоти“ да решат кой става за водач на листата, кой да бъде втори, трети и така нататък" каза Каракачанов. 

И изрази надежда във вторник да се проведе редовният коалиционен съвет на "Обединените патриоти", който 2-3 седмици не се е свиквал, за да обсъди този въпрос.

"Нашите вътрешни отношение по никакъв начин не трябва да пречат на работата на голямата коалиция, на мнозинството в парламента и на работата на правителството. По това нещо няма никакво съмнение, тъй като то нееднократно е заявявано и от трима ни“, каза Каракачанов.

Той е изпратил концепцията си за интеграцията на ромите до останалите министри и очаква тази седмица да получи и техните предложения.

„Ще обобщим и това, което сме получили от различни обществени организации или отделни граждани, ще направим един форум, на който тези неща ще бъдат представени, след което ще бъде изработен окончателният вариант, който ще внеса в правителството за разглеждане и гласуване“, посочи вицепремиерът..

Сигналите от ГЕРБ засега са „че голяма част от нещата за тях са приемливи и нормални“, но има и забележки по някои от точките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00