Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с хижа "Амбарица"

Снимка: личен архив на Ема Гатева

Договорът ми за стопанисване на хижа „Амбарица“ няма да бъде подновен, тъй като с ръководството на Българския туристически съюз (БТС) имаме спорове още от началото му. Това обясни в интервю за БНР настоящата хижарка на „Амбарица“ Емилия Гатева. Въпросното споразумение за стопанисване на хижата изтича в началото на април. 

„Спорът тръгна от местното туристическо дружество, което също искаше да стопанисва хижата и което е член на БТС, а те от своя страна искат да угодят на своите членове“, добави в предаването „Преди всички“ Гатева. Тя не е член на Българския туристически съюз, които не признават направените от нея финансови вложения и инвестиционната програма, с които е ремонтирала хижата. Затова и според БТС направените ремонти не дават право на хижарката да не си плаща наема, за който тя е имала гратисен период, изтекъл през януари 2016-а, а оттогава тя дължи наем. 

„Всъщност спорът е не толкова за направените инвестиции и за направените подобрения на хижата, колкото за тези дължими наеми“, добави Емилия Гатева и уточни, че „в тази част на планината хижите не са толкова посещаеми, че да генерират приходи, които да покрият разходите и плащането на наем“:

„Няма такъв договор в Средна Стара планина на хижа, която да плаща и такъв голям наем, и да покрива инвестиционната програма. Ако стопаните на хижата плащат наем, то тогава всички ремонти се покриват от дружеството, което съответно стопанисва хижата“, каза още хижарката и посочи, че до момента е вложила „за самата инвестиционна програма 36 000 лева, а отделно има оборудване и машини, инструменти и обзавеждане за около 40 000 лева с транспорт“. 

„От Българския туристически съюз признаваме вложенията, които Емилия Гатева е направила, въпреки че до този момент – през всичките години на наема по обхват на договора, който тя трябваше да съгласува всяко нещо, което прави на хижата, съгласно неговите клаузи – тя никога не е дошла, никога не е изпратила писмо, за да ни предупреди, че иска да прави ремонти“, коментира председателят на БТС проф. Алексей Стоев и подчерта, че настоящата хижарка не е съгласувала с тях стъпките по инвестиционната програма. 

„Тя, когато сключваше договора, твърдеше, че има инвестиционна програма, а размерът на инвестиционната програма е 26 000 лева, тогава в БТС, въпреки че ѝ я поискахме, тя не ни я предостави. Въпреки това ние преценихме, че хижата наистина се нуждае от ремонт и че е редно да ѝ дадем гратисен период от плащанията от една година, както и беше преценено, че Гатева се намира две години преди това на хижата“, каза още проф. Стоев и изчисли, че така гратисният период е бил всъщност 3 години. 

Според Емилия Гатева обаче проф. Алексей Стоев не казва истината, тъй като „от този договор от 2012 година, той много добре знае, че ние една година не можехме да влезем във владение“, твърдение, което председателят на БТС отрече, както и уточни, че хижарката е имала достъп до хижата от деня, в който е „поискала да стане наемател на Българския туристически съюз“.

„Аз лично уважавам желанието на г-жа Гатева и на туристическата общност около нея да направи хижата наистина привлекателно място – всички ние си даваме сметка, че тя е вложила много, както и че около нея и хижа „Амбарица“ започнаха да се случват интересни неща“, добави председателят на БТС, откъдето възнамеряват да съдят Емилия Гатева заради неплатените наеми. Тя очаква да ѝ бъдат опростени заради вложените средства за подобряване на общото състояние на хижа „Амбарица“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дичев

Камарата на ЧСИ-тата настоява за експертиза на съдебното производство у нас

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват да бъде направена експертиза на съдебното производство у нас. Според Георги Дичев, председател на Камарата, страната ни, която преди 20 години  е била сред новаторите в тази област,  вече сериозно изостава. Той коментира темата при откриването на международната конференцията на тема..

публикувано на 28.09.24 в 12:53

От АПИ предупреждават за въвеждане на винетки за Софийския околовръстен път

От Агенция "Пътна инфраструктура" публично предупредиха, че може да се стигне до въвеждане на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път.   Причината е, че Столична община не подписва споразумение с АПИ, с което да се поделят отговорностите по поддържането на трасето, както е било до момента, за да могат жителите на София да го ползват без да е..

публикувано на 28.09.24 в 12:48
Лидерът на крайната десница Херберт Кикъл по време на предизборна проява

Край на предизборната кампания за парламентарния вот в Австрия

Днес в Австрия завършва предизборната кампания за парламентарния вот утре. Над 6,3 милиона австрийци имат право на глас, а повече от 22 процента вече са гласували по пощата, съобщи вътрешното министерство. Още толкова обаче заявиха в анкети, че не са решили кого да подкрепят. Снощи водещите партии в Австрия закриха предизборната кампания със..

публикувано на 28.09.24 в 12:34

9 селища в Кюстендилско все още са на воден режим

9 селища в Кюстендилско са още на воден режим, каза за БНР областният управител инж. Александър Пандурски. Воден режим има все още в села в Дупнишко, в общините Невестино, Кочериново - оттатък река Струма. Където се налага почистване на каптажи, търсне на допълнителен водоизточник или смяна на водопровод.  "Девет селища на режим има. Имаме, в които..

публикувано на 28.09.24 в 11:55
Александър Велев

Александър Велев: Сривът за всяка от партиите в управляващата Германия коалиция е голям

Победата на регионалните избори в провинция Бранденбург не се дължи на канцлера Олаф Шолц, а на кандидата за министър-председател Дитмар Войдке (сегашен премиер на Бранденбург -бел. ред.), което мобилизира много хора да гласуват за социалдемократите . Това обясни в интервю за БНР журналистът Александър Велев, бивш кореспондент в Берлин и..

публикувано на 28.09.24 в 11:49

Статистика: Българите живеят по-дълго от гражданите на страните-членки на ЕС

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се..

публикувано на 28.09.24 в 11:32
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Подкрепата на Запада и България е не само за Украйна, а за бъдещ международен ред

Подкрепата, която се дава на Украйна от ЕС и САЩ има една цел, Украйна да се защити и да прецени кога и при какви условия да седне на масата за преговори. Въпросът е мирът, дали ще е при условията на Русия, държава агресор, които ще определя условията или другият план – на Украйна, базиран на принципите на международното право, освобождаване..

публикувано на 28.09.24 в 11:30