Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК: България има икономически дисбаланси, но и висок растеж

Проблемите в застрахователния сектор са сериозни, се отбелязва в доклада от зимния семестър

Еврокомисар Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Икономиката на еврозоната и ЕС бележи спад, според оповестения днес пакет за зимния семестър. Това съобщи еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. България попада сред страните с икономически дисбаланси заради продължаващата несигурност във финансовия сектор и все още високата корпоративна задлъжнялост. Същевременно еврокомисар Домбровскис посочи като положителни тенденции високият икономически растеж, бюджетният излишък и добрите показатели на пазара на труда.

„Както знаете, ние ревизирахме надолу прогнозата за растежа в еврозоната и ЕС. В зимната си прогноза очакваме растеж от 1.3 на сто за еврозоната. Виждаме, че някои рискови фактори, които откроихме в есенната ни прогноза като глобалните търговски напрежения и забавянето в развиващи се икономики като Китай се материализираха и съответно засегнаха икономическия растеж в ЕС. Все още сме изправени пред несигурност заради Брекзит и фискалната траектория в някои страни като Италия. 

България, Германия, Испания, Франция, Хърватия, Ирландия, Холандия, Потругалия, Румъния и Швеция имат икономически дисбаланси, а Италия, Гърция и Кипър - икономически свръх дисбаланси. 

На въпрос на "Хоризонт" дали попадането на България в тази група ще се отрази негативно на заявеното желание на страната ни да се присъедини към чакалнята на еврозоната през юли, Домбровскис отговори:

„Действително, миналата година ние достигнахме до заключението, че в България вече няма свръх дисбаланси. Сегашната ни оценка е, че България все още е изправена пред дисбаланси поради определена несигурност във финансовия сектор, съчетана със сравнително все още висока корпоративна задлъжнялост. В същото време икономическият растеж продължава изключително високата си тенденция - очаква се той да бъде 3.6 на сто тази и следващата година, съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт се очаква да бъде около 26 на сто, което е едно от най-ниските нива в ЕС. Има бюджетен излишък, виждаме и добри показатели за пазара на труда като цяло, така че икономическата ситуация се подобрява. Колкото до перспективата България да се присъедини към чакалнята на еврозоната, в това отношение работата продължава на базата на писмото с поетите ангажименти, което България подаде в Еврогрупата миналото лято.  Освен това Европейската централна банка започна изготвянето на задълбочена оценка на качеството на активите в банковия сектор. Очаква се резултатите да бъдат публикувани през юли. Така че решението дали България да се присъедини към чакалнята на еврозоната ще бъде взето на тази основа и е реалистично да се очаква през третото тримесечие на тази година“.

В оповестения доклад от зимния семестър Европейската комисия отбелязва сериозните проблеми в застрахователния сектор у нас. Забележката е сред новите констатации на Брюксел.

Оттам обръщат внимание, че от лятото - след случая „Олимпик“, няма титуляр на поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за застраховането. Също така още от ноември е известно, че председателят Карина Караиванова ще премине в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Не толкова добри са новините за Италия и Румъния. За Италия Домбровскис подчерта:

Има известна загриженост, че държавния дълг спрямо брутния вътрешен продукт не се очаква да намалее значително през следващите години, а той е съчетан със слаба икономическа перспектива. Има и влошаване на структурния баланс. Реформите от 2018-та година са в  застой в широка степен и някои бюджетни мерки през тази година на практика бележат обрат спрямо важните предишни реформи, особено при пенсиите. На този етап не препоръчваме да се отваря процедура за свръх дисбаланс, но ние отново ще оценим положението в Италия в нашия пролетен пакет на базата на реформите в страната. Колкото до Румъния, тя беше извадена от страните с макроикономически дисбаланси, но рисковете, свързани със загубата на конкурентноспособност и дефицита по текущата сметка се повишиха. Наблюдаваме също така процикличната данъчна политика и отслабване на прилагането на реформите. Затова връщаме обратно Румъния сред страните с макроикономически дисбаланси.

Като цяло, виждаме, че икономиките в ЕС имат спад, но засега той е най-забележим в Италия. Така че вместо предишните ни прогнози за растеж от 1.2 на сто, за тази година той е една 0.2 на сто. В случая става въпрос за външни фактори, през които преминава целият ЕС, но и за вътрешни фактори, свързани с несигурност заради данъчните планове на правителството и по-точно със същественото увеличаване на бюджетния дефицит. Знаем, че тези планове са коригирани след дискусиите ни миналата година, но виждаме, че вече се усещат негативните влияния върху икономиката". 

Еврокомисарят не беше категоричен как ще се отрази хода на Брекзит върху европейската икономика:

„На този етап не мога да кажа много. Ние в ЕС получихме сигнал за готовност да се отложи датата за Брекзит, за да се постигне споразумение и по-точно яснота по него. Ако тази молба е подадена официално, сме готови да я оценим и евентуално да я подкрепим. Имаше различни дати с разцлични цели . Краят на 2020-та година се смяташе като потенциален край на преходния период в случай на сделка, тъй като съвпада с края на многогодишната финансова рамка, а Обединеното кралство няма да прави вноски в следващата. Сега се оказва, че новият преходен период ще бъде след това“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинците с временна закрила у нас станаха повече от пребиваващите

Броят на украинските граждани с временна закрила у нас вече е по-голям от броя на тези, които статистиката отчита като пребиваващи в страната ни. У нас се намират 103 хиляди украинци, а тези, получили закрила, са 104 600. Данните от единния информационен портал "България за Украйна" потвърждават обявеното от властите, че през последните дни..

публикувано на 16.05.22 в 15:53
Николай Денков

Денков пише на Фандъкова за матурите: Протестите в сряда да са след 8:30 ч.

Министърът на образованието Николай Денков призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да не позволява планирания за сряда протест на градския транспорт да попречи на зрелостниците да се явят на задължителната матура по български език и литература. В писмо той отправя молба демонстрацията да бъде разрешена след 8:30 часа сутринта, когато започва..

публикувано на 16.05.22 в 15:48

Малките изби за вино очакват адекватна държавна политика, такава все още липсва

Преминалият при изключителен успех през уикенда фестивал "Вино и Гурме" в Пловдив показа нагледно колко важен е контактът на почитателите на хубавите вина и производителите - представители предимно на малки изби, чиято бутикова продукция не винаги може да бъде открита в магазинната мрежа. От години те настояват за по-адекватна..

публикувано на 16.05.22 в 15:33
Руски военен стреля с минохвъргачка при боеве в района на Харков на снимка, разпространена на 16 май 2022 г. от министерството на отбраната на Русия.

Украйна обяви, че при Харков руските войски са изтласкани до границата

Украйна съобщи, че при контранастъплението край Харков руските войски са изтласкани до границата. Управителят на Харковска област съобщи, че украински военнослужещи са възстановили стълб на държавната граница на Украйна. Мирни граждани са ранени при руски въздушен удар в Одеска област, атакувани са и жилищни райони около град Николаев. Боеве се..

публикувано на 16.05.22 в 15:32
Министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов дадоха брифинг след се срещната с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет.

Компенсации за бизнеса: 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас

Правителството представи компенсации за месец май за високите цени на електроенергията и газа. Те ще бъдат 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас. Относно природния газ кабинетът планира пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената за май.  Това стана ясно на брифинг на управляващите..

обновено на 16.05.22 в 15:21

Доц. д-р Гена Грънчарова: Общественото здраве засяга глобални проблеми

Европейска седмица на общественото здраве започва от днес . Регистрирани са общо 235 събития на 21 езика, сред които Българската асоциация по обществено здраве е организатор на повече от 40 разнообразни по формат прояви у нас. " Здравето през целия живот " е мотото на тазгодишната Седмица. Доц. д-р Гена Грънчарова, председател..

публикувано на 16.05.22 в 15:20

Служители в ТЕЦ "Марица 3", подкрепени от колеги от страната: Централата незабавно да заработи

Служители в ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград излязоха на протест пред сградата на Министерството на околната среда в София с настояване централата незабавно да заработи.  Мотото на протеста е: „Не убивайте българската енергетика, съхранете българската енергийна независимост“. Връчиха заповедта за затваряне на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград..

обновено на 16.05.22 в 15:17