Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пети месец продължават ремонтите на Самоводската чаршия във Велико Търново

5
Снимка: Здравка Маслянкова

Пет месеца продължават ремонтите на емблематичната за Велико Търново старинна улица на занаятите. На Самоводската чаршия се подменят водопроводите и се пренарежда калдъръмената настилка.

Депутатът от БСП и заместник-председател на парламентарната група на социалистите Весела Лечева заяви, че този ремонт е пример за разхищение на европейски средства. От Община Велико Търново отричат обвинението, но признават, че има проблеми с ремонтите. Жителите и майсторите на Самоводската чаршия са на разнопосочни мнения.

През октомври миналата година започна подмяната на калдъръмената настилка. Заедно с пренареждането на старите плочници и заливането на фугите с цимент се прави и подмяна на водопроводите и газификация на района. Пет месеца строителите не са спирали да работят. В някои от участъците бяха правени по няколко пъти ремонти на ремонтите, а туристите, местните жители и майсторите занаятчии са на различни мнения за променящия се инфраструктурен облик на улицата на занаятите. Но всички чакат да дойдат по-добри времена:

Ремонтът върви много бавно, много мудно, на много места се налага да газя и в кал. Едновременно с това стъпалата не са направени както трябва, под голям наклон са, аз даже паднах там. Имам доста оплаквания от това. Просто е невъзможно. Един човек работи, повечето стоят.

Една година вече ще стане, защото се ремонтираха другите две улици. Нормално за зимното време. Този калдъръм защо да не издържи още 150-200 години. Доволен съм от ремонта.

Ремонтът се движи доста добре, но, както при всички ремонти, винаги има неприятни моменти с боклуците. Просто трябва да бъде направено.

Весела Лечева изрази съмнения за финансови злоупотреби с ремонта, който е част от промяната на Стария град, за която от Оперативната програма „Региони в растеж“ Общината получи над 10 милиона лева:

„Бях на Самоводската чаршия и се разминах с наши съграждани, които ме попитаха: „Г-жо Лечева, това харесва ли ви, което виждате?“. Съжалявам, че така се разхищават европейски пари по начина, по който се извършва и ремонтът, и качеството на ремонта, и това, което всички бяха принудени през тази година да изтърпят. Не зная такъв ремонт, който е в пълен безпорядък, дори няма откъде да минават хората, които живеят там. Резултатът от това, което се прави в момента, ще бъде изключително неблагоприятен в следващите години“.

Лечева не посочи конкретни доказателства за съмненията си за разхищаване на европейски средства, но заръча на общински съветници от БСП да направят питане до кмета за проблема.

Ремонтите с европейско финансиране на Стария град са в ресора на заместник-кмета по сигурността и строителството проф. Георги Камарашев. Той не отрича, че има проблеми, но не приема обвинението за злоупотреби:

„Да се каже, че има разхищение, е много силно, тъй като досега не са платени никакви европейски средства. При всички такива ремонти, особено в стари градски части, какъвто е случаят, възникват редица проблеми. Ние сме запознати с тези проблеми, те идват в писмен вид от гражданите до Община Велико Търново. Назначавали сме за всеки конкретен случай комисии, които са направили съответната проверка. Аз лично миналата седмица оглавявах такава комисия и се срещнах с гражданите, които имаха претенции, в присъствие на собственика на строителната фирма, която извършва ремонти. Всички претенции на гражданите бяха възприети от строителя и със съответни срокове трябва да бъдат отстранени. Така че не виждам никакви разхитени средства“.

До края на април е срокът за завършване на ремонтите. Сроковете ще бъдат спазени, увери техническият ръководител на обекта Иван Цанев:

„Няма трудности, ще се справим в срок, до две седмици трябва да приключим. Има граждани, които не се съобразяват с ремонта и когато е направено нещо, си паркират колите отгоре, когато е още прясно и развалят и се налага да го правим. Извършва се качествено, използват се качествени материали. Няма да има проблеми след време“.

Безспорен факт е, че ремонтите със или без евросредства създават неудобства и проблеми, както е и безспорно, че активно върви и неофициалната предизборна кампания, в която активно влезе и Самоводската чаршия.

Репортажа може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13 128 автомобила, съставени са над 3 700 фиша и 826 акта.

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до осем души", обясни вътрешният министър.

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15
Доналд Тръмп

Тръмп се завръща към предизборните си изяви

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп се завръща към предизборните си изяви, седмица след покушението срещу него.  Първият предизборен митинг след опита за убийство срещу Доналд Тръмп е в Гранд Рапидс, щата Мичиган, където към него ще се присъедини и неговият кандидат за вицепрезидент, сенаторът от..

публикувано на 20.07.24 в 19:06

Експерти по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия

Специалисти и агенции по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия в онлайн пространството след сериозния срив в информационни системи, предизвикан от актуализация на антивирусен софтуер. Специализираните екипи във Великобритания и Австралия призоваха потребителите за повишено внимание за фалшиви електронни писма, повиквания и..

публикувано на 20.07.24 в 18:45

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в страната, . 65-годишният Султан Ибрахим положи клетва на 31 януари. Днешната коронация в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на тримата заподозрени са повдигнати обвинения.  Твърди се, че кибератаките са извършени срещу сайтове..

публикувано на 20.07.24 в 17:11