Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслава Лилова, БЧК: Да помагам осмисля дните ми и захранва сърцето и душата ми

Преслава Лилова в работен момент
Снимка: Личен архив

"В България има много нуждаещи се - и възрастни хора, и деца, имаме и емигранти, които имат своите потребности. И не бива да е един за сметка на другия". Така дефинира своята мисия Преслава Лилова, служител на Българския червен кръст.
     

Чрез дългогодишната си дейност БЧК осигурява подкрепа за хора в беда. Добре подготвените доброволци се отзовават в ситуации на бедствие или подпомагат благотворителни инициативи за предоставяне на дарения. Преслава Лилова участва в дейности за адекватната подготовка на гражданите за справяне с бедствията. Тя работи по инициатива за свързване на хора от семейства на бежанци, загубили връзка един с друг в резултат на военен конфликт.

Осигуряването на първа помощ при бедствие привлича младите доброволци към дейностите на  Българския червен кръст. Преслава Лилова е избрала да работи за БЧК, защото се стремяла да прави нещо различно, което да внесе в ежедневието й оживление. Тя е един от героите на информационната кампания на Европейската комисия "ЕС - По-защитени заедно".

Идентификацията на рисковете - т.нар. map-инг на опасностите, е дълъг процес, обясни в предаването "Хоризонт до обед" Преслава Лилова. 

"В калкулацията трябва да се вземе предисторията - каква е характеристиката на една държава от събитийност на рязко възникващи събития. Трябва да се анализират потенциални опасности и инфраструктура, която би могла да е с опасен характер и в близко разположени съседни държави. И когато към тази "сметка", грубо казано, се приложи факторът уязвимост бихме могли да изчислим риска и съответно да го аранжираме дали той е по-голям или по-малък." 

Например ако България е изложена на риск от наводнения, в населено място с непосредствено преминаваща река, която би могла да излезе от коритото си, хората, живеещи в близост до тази река, са изложени на по-голям риск от бедствие.

"Когато коментираме евакуация разбира се един трудно подвижен човек, един самотно живеещ или един хронично болен човек, малки деца, които в момента не са с родителите си, те ще са приоритетна категория за подпомагане, тъй като тяхната способност да се справят или да противодействат на съответното явление или бедствие е значително по-малка", разказа още Преслава Лилова.

Преслава Лилова, която участва в дейностите на Българския червен кръст по събиране на разделени от военни конфликти семейства споделя, че дните й имат смисъл, когато успее да им помогне да се съберат заедно:

"Осмисля  ежедневието ми, осмисля деня ми, осмисля идните ми дни и захранва сърцето и душата ми и е нещо, което вярвам, че като енергия мога да предам и на хората около себе си. Защото няма нищо по-ценно от това да видиш обичащите се хора отново заедно. Любовта има много измерения, разбира се, но тази между членовете на едно семейство вярвам, че е изконна."

Когато обществото е натоварено с негативни нагласи и още повече, ако тези негативни нагласи се превърнат в по-рестриктивни политики, за хуманитарните организации, които се стремят да помогнат, това води до утежняване на процедурите и на възможността за събиране на семействата, допълни Преслава Лилова.

"Също така става много по-трудно да се обясни, че хората не следва да се разграничават на по-малко или повече нуждаещи се. Да кажем, в България има много нуждаещи се и възрастни хора, и деца, но също имаме и емигранти, които имат своите потребности  и не бива да е един за сметка на другия. Би следвало да се намери адекватен отговор за всяка една от тези целеви групи."

Как Преслава Лилова от Българския червен кръст измерва успеха в обществените каузи:

"Когато видя една благодарност в очите на човека - може да е тривиално, но е валидно, веруюто ми е, че хората в ежедневието си са герои, защото имат малките си лични битки и победи, или пък загуби. Всеки е герой в собствения си свят  и с това, което превъзмогва и през което преминава. Това, което за мен е ценно: да мога да давам, да продължавам да давам без да очаквам възвращаемост, най-чистосърдечно."   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Преслава Лилова

Преслава Лилова събира разделени от военни конфликти семейства

Преслава Лилова е служител в Българския червен кръст. Тя работи в организацията от  1999 година. Избрана е за един от героите в рамките на кампанията " ЕС - По-защитени заедно ". Започнала там първоначално като доброволец.  От 2012 година..

обновено на 01.03.19 в 14:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на столицата

И тази вечер жители на центъра на София се събраха на протест, заради наложената от столична община нова организация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". По късно ще бъде блокирано движението по бул. "Патриарх..

публикувано на 21.05.24 в 19:31
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Не се очакваше престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел да бъдат сложени на едно ниво

Не се очакваше на едно ниво да бъдат сложени престъпленията на "Хамас" и отговорът на Израел. Това каза пред БНР международният анализатор и специалист по Близкия изток Димитър Къцарков във връзка с  поисканите от главния прокурор на..

публикувано на 21.05.24 в 19:26

Народното събрание ще заседава извънредно за втори път днес

Народното събрание ще заседава извънредно днес от 19:30 часа, се посочва в интернет страницата на парламента. По-рано от група депутати започнаха събиране на подписи и обявиха, че   са внесли необходимия брой, за да се проведе извънредно заседание още..

публикувано на 21.05.24 в 19:23
Снимката е илюстративна, архив.

Русия провежда учения за подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие

Руски войски са започнали учения за "подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие," обяви министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс. Ученията се провеждат в Южния военен окръг, до източната граница на Украйна. Използват се..

публикувано на 21.05.24 в 19:16

Калин Стоянов награди преподаватели и културни дейци за приноса им към темата за сигурността

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов награди с грамота и плакет преподаватели и изявени културни дейци за приноса им към темата за сигурността по повод предстоящия празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,..

публикувано на 21.05.24 в 19:11

Експерти: Мерките на БНБ няма да се отразят на имотния пазар

Допълнителните мерки за контрол на жилищното кредитиране на БНБ няма да променят политиките на търговските банки по отпускането на заеми, но е възможно да се окажат предупреждение за по-високи лихви, ако кредитирането продължава да расте. Това..

публикувано на 21.05.24 в 19:08
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района..

публикувано на 21.05.24 в 18:53