Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят четвъртата част от есетата на Георги Марков

Георги Марков
Снимка: архив

По повод 90 години от рождението на писателя Георги Марков, които се навършват днес, излезе четвъртата част от есетата му, под заглавие „Колективният фалш“.

Тя ще бъде представена на тържествена вечер от 18 ч. в Нов театър на НДК.

„Най-страшното, казва той, е когато човек се превръща в униформен член на униформенизирано общество. Когато ти се повтаря „ти не си повече от това, което си и това, което ни е нужно на нас да бъдеш“, каза Тони Николов, главен редактор на портал „Култура“.

Георги Марков влиза в програмите по литература за 10-ти клас, допълни Николов, който е и съставител на сборника.

„Все още не знаем с кои точно текстове ще бъдат включени, но се борихме за това от дълги години“, отбеляза журналистът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Деветдесет години от рождението на Георги Марков

С премиера на четвъртата част от есетата на Георги Марков, излязла под заглавие „Колективният фалш“, ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на писателя. Книгата съдържа есета, чиято основна тема е българската литература, писателите, литературния..

публикувано на 01.03.19 в 09:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “..

публикувано на 25.04.24 в 13:52