Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти посочват условията за преминаване на „Турски поток“ през България

Снимка: offshoreenergytoday.com

Политически, а не толкова технически. За газ, а не толкова за ядрена енергетика ще са предстоящите българо-руски разговори, заяви експертът Антоний Иванов, визирайки предстоящата в началото на идната седмица визита в София на руския премиер Дмитрий Медведев.

Политическият аспект по отношение на природния газ във взаимоотношенията между България и Русия е много по-важен, много по-горещ, докато по отношение на ядрената централа няма необходимост от такива политически дискусии.

„Когато говорим за реалните параметри на тези две инициативи, така да ги наречем, ядрената е много по-тежаща, много по-отговорна и с много по-дълги последици, отколкото газовата, но това вече е друга плоскост“, каза експертът.

Така или иначе всичко това има контекст. Защото, когато говорим за региона, ние говорим за много силна конкуренция.

И въпреки, че всички проекти в региона стават по-бавно, като говорим за ядрена енергетика се вижда, че не е така.

„Румъния направи скоро интересна стъпка напред към реализация на своя проект за доизграждане на Черна вода с трети и четвърти блок. Те вече имат една ясна концепция за финансиране на техния проект. В Турция „Айкую“ върви със строителните работи, тоест възможността там този проект да се случи далеч преди Белене е доста сериозна“, каза Антоний Иванов.

А що се отнася до руснаците.

„Те имат много пазари. Предлагат вече много ясни продукти - доставка на технология, доставка на ноу хау, доставка на осигуряване на развитие на човешките ресурси и осигуряване на финансиране. Това всичкото е в общ пакет и те това го предлагат успешно в много страни. Техните други пазари са доста по-интересни за руската страна и то е логично, а ние им даваме една много сложна задача. И аз ако бях, бих се замислил много колко усилия да хвърля за решаване на една много сложна задача при положение, че имам възможности да решавам много по-интересни задачи на други места“.

Затова.

„Те няма да излязат извън рамката, която те вече са създали, отиграли и няма да я променят заради България. Тоест най-близкото, което ние бихме могли да получим от руската страна, то би било предложението, което е за „Пакш“ в Унгария, контракт на базата на договори за разлики с държавни гаранции, което българската страна декларира, че не е готова да предложи на този етап“, смята Иванов.

Българската страна обаче е готова да построи разширението на газопровода „Турски поток“ на наша територия. Върху какво трябва да се съсредоточат разговорите ни с руснаците, посочва Иван Дреновички.

„За да се даде възможност по съществуващата газопреносна система или новоизграждаща преносна система да има и допълнителни обеми, които ние като разпределителен център да пренасяме. Основна част от приходите на българския оператор идват именно от транзитния пренос по съществуващият договор за транзит с „Газпром“. Към настоящият момент ние трябва да направим всичко възможно да запазим в най-добрия случай 70% от този обем “, обясни той.

Според Иван Дреновички трябва да се преразгледа двустранното споразумение между Русия и Турция, с което 100% от капацитета на сухопътния участък на „Турски поток-2“ на турска територия се управлява от „Газпром експорт“.

„Трябва да се прецизира това споразумение, така че начинът, по който се управлява сухопътният участък на турска територия, да е съвместим с изискванията на трети енергиен пакет, газовата директива и съответните регулации“.

А това е важно, защото Турция е страна транзитьор.

„В перспектива изграждането на едни капацитетни възможности от наша страна, управлението на нова входна точка, която даваме „Странджа-2“,  трябва да го управляваме по начин, по който да позволява да получаваме изход Турция, вход България допълнителни количества извън „Турски поток-2“, а такива количества в недалечна перспектива съществуват и тогава ние ще можем да формулираме в контекста на  газов хъб "Балкан" чисто български проект, можем да го наречем и „Балкански поток“.

Що се отнася до Сърбия, която е от другата страна на тръбата в началото на февруари енергийната общност изказа мнение и становища към смесената компания между „Сърбиягаз“ и „Газпром“ , че капацитетът, който е освободен за пазарен принцип, е недостатъчен и той трябва да бъде значително разширен.

И най-важното според Иван Дреновички:

„Не просто всички дейности по реализацията на газов хъб „Балкан“ или новите транзитни потоци да бъдат в рамките на „Булгартрансгаз“. „Булгартрансгаз“ все пак има ограничен капацитет и той има функциите да бъде преносно предприятие-оператор, който да бъде прозрачен… Тук трябва да се акцентира до голяма степен по отношение на енергийната дипломация, която липсва. В момента излезе, че целият фокус за защита на националните интереси остава в оператора. Новите промени в газовата директива всъщност изискват много по-активно участие от страна на министерството, от страна на КЕВР, включително и от страна на парламента“.

„Ние трябва съгласно промените в газовата директива или да сключим споразумение с Турция като трета страна извън ЕС, или да искаме дерогация за период от 20 години, която отговаря на резервирания капацитет от страна на „Газпром“. Много е важно енергийната дипломация, двустранни договори с Турция и с Русия, разбиране за изискването от страна на ЕС в контекста на промените в основната газова директива и отваряне на газопровода на сухопътната част на Турция и за трети страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи

Бившият президент Доналд Тръмп и неговият правен екип поискаха от съда да спре производството, свързано с намерените в имението му секретни правителствени документи, докато излезе решение по иска му за отхвърляне на обвиненията въз основа на президентския му имунитет. Искането на Доналд Тръмп и неговите адвокати беше депозирано пред..

публикувано на 06.07.24 в 09:11
Марин льо Пен

Популярността на "Национален сбор" във Франция продължава да спада

Популярността на крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин льо Пен продължава да спада, показват социологически проучвания преди утрешния втори тур на парламентарните избори във Франция. Очаква се "Националният сбор" и съюзниците му да получат между 175 и 205 места в парламента, като за абсолютно мнозинство са необходими 289...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Над 100 коли се включват в 12-ия "Трабант фест" край Тетевен

Над 100 трабантчета от цялата страна ще се включат в 12-то издание на "Трабант фест", в курорта Рибарица и местността "Костина". Гостите на "Трабант фест"-а ще видят атрактивни автомобили от миналото, поясни организаторът Вълчо Стаменовски. "За пръв път ще присъства и "Трабант" с десен волан. В България е правен за Англия, но не е..

публикувано на 06.07.24 в 08:46

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания

Перник е домакин на 17-ия Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Проявата е традиционна, има конкурсен характер и се провежда ежегодно с подкрепата на Агенцията на хората с увреждания, Община Перник и Съюза на инвалидите в България. Както всяка година, и сега въпреки горещините и дългия път, хора с увреждания от цялата..

публикувано на 06.07.24 в 08:37
Ния Симеонова и Цветомир Николов

7-мото издание на Модел Република България 2024

Модел Република България 2024 е 7-мото издание на симулация на държавната власт в България. 70 млади българи  имат възможността да влязат в обувките на министри и депутати . Симулацията ще се проведе в София между 23 и 26 август 2024, а крайният срок за кандидатстване е днес 6 юли .  Ния Симеонова заедно с Цветомир Николов организират..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

С "Кармен" на Русенската опера откриват фестивала "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл "Кармен" на Русенската опера тази вечер от 21 часа в крепостта "Царевец" във Велико Търново е официалното откриване на летния оперен фестивал "Сцена на вековете".  Българското национално радио е медиен партньор на фестивала. 15 класически опери, балетни спектакли, оперета и симфонични концерти са включени в афиша на..

публикувано на 06.07.24 в 08:20
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10