Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Най-важното от срещата Тръмп-Ким е продължаването на диалога

Доналд Тръмп с Ким Чен-ун в началото на срещата им в Ханой.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От американска страна определиха срещата във Виетнам като конструктивна въпреки резултата от нея. Стана ясно, че разговорите между Вашингтон и Пхенян ще продължат скоро в търсене на взаимноприемливо решение. Какво послание отправи с решението си да приключи срещата във Виетнам президентът Тръмп и какви биха могли да бъдат следващите му стъпки ?

Проф. Иван Иванов - преподавател в Университета в Синсинати, вижда три послания в решението на US президента Доналд Тръмп да напусне срещата с Ким Чен-ун в Ханой и да не бъде постигнато споразумение за ядрено разоръжаване на КНДР.

„На първо място – че санкциите, последният кръг от който бе наложен 2016-2017 г., работят. Затова Ким и Пхенян са готови да търсят компромиси, за да бъдат вдигнати. Второто – че срещи от този вид не винаги водят до споразумение… И на трето място – може би най-важното – както от срещата в Ханой, така и от предишни срещи за ядрено разоръжаване, които САЩ са имали със СССР по време на Студената война, е, че диалогът следва да продължи“, каза той пред БНР.

Проф. Иванов каза в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че основният проблем е как да бъде убеден лидерът на Северна Корея да премахне ядрените инсталации в замяна на получаване на гаранции за сигурността на страната му и най-вече за оцеляването на режима.

„Историята на подобни срещи на високо равнище показва, че този процес е дълъг и продължителен. И че една среща няма как да преодолее различията“.

Според проф. Иванов, за да може президентът на Тръмп да убеди лидера на КНДР да направи денуклеаризация, трябва да сработят два основни фактора.

„На първо място – да се изгради доверие. Личната и психологическата връзка между лидерите е ключова и е изключително важно за двете страни да продължат да изграждат доверие, което да доведе до трайни ангажименти. На второ място е важно да се имат предвид редица външни и вътрешни фактори, както и времеви, които оказват влияние върху едната или другата страна за вземане на решения“.

Ким търси легитимизация на неговия режим с такива срещи и продължава да я получава. Другият момент е доколко президентът Тръмп е търпелив.

Според проф. Иванов Тръмп иска да постигне някакъв резултат преди президентските избори в САЩ  2020 г. Той смята, че въпреки очакванията за бъдещи срещи с положителен резултат и двете страни са под натиска на времето.

Проф. Иван Иванов каза, че в САЩ изслушването в Конгреса на Майкъл Коен – бивш адвокат на Тръмп, който има присъда за свои действия си като такъв, и обвиненията му срещу президента са успели да засенчат срещата на високо равнище в Ханой в US медиите, най-вече защото на нея не са постигнати значими резултати.

Той отбеляза, че показанията на Коен „засега като че ли нямат характера на доказателствен материал, който да постави президента в позиция за започването на процедура по отстраняването му от длъжност чрез импийчмънт“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се заблуждаваме, предстои ни битка. И ние сме догонващите в това състезание. Но това е кампания, която е..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на около 145 километра от щатската столица Сакраменто. Пожарникарите са затруднени от екстремните условия..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Вътрешният министър с последна информация за ситуацията в Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера почина 20-годишната жена, която беше с 85 % процента изгаряния и силна интоксикация. Ден по-рано..

публикувано на 28.07.24 в 07:31

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния..

публикувано на 28.07.24 в 04:58

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36