Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията остава готова да преговаря от името на ЕС с Русия за „Северен поток 2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия е готова да преговаря с Русия от името на ЕС за проекта за газопровод „Северен поток-2“, искането за което вече беше отхвърлено през 2017 година.

„Предложеният мандат за ЕК все още се намира за разглеждане в Съвета на ЕС и ние потвърждаваме, че Комисията остава готова да води преговори от името на ЕС за „Северен поток-2“, ако Съветът на ЕС одобри този мандат“, заяви генералният директор на департамента по енергетика на Европейската комисия Доминик Ристори, цитиран от агенция ТАСС.,

Измененията в директивата за европейския енергиен пазар трябва да влязат в сила преди пускането на газопровода „Северен поток 2“ в експлоатация и те ще се отнасят за този проект, каза още той.

По план, след като бъде завършен в края на тази година, „Северен поток 2“ ще минава по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, осигурявайки за Северозападна Европа 55 милиарда кубически метра природен газ.

Според новите правила, договорени преди месец между постоянните представители на страните членки на Евросъюза, операторът на тръбата трябва да е независим от „Газпром“, а половината от капацитета й трябва да бъде резервиран за други доставчици на синьо гориво, което ще усложни връщането на 9-те милиарда евро, инвестирани в газопровода. Все пак Германия ще има възможност да договори с Еврокомисията отмяна на част от ограниченията за „Газпром“.

Доработената Газова директива на ЕС няма да позволи спирането на реализацията на проекта за газопровод Северен поток-2, заяви днес след заседанието на Съвета по енергетика на ЕС полският министър на енергетиката Кшищоф Тхужевски.

Варшава е против проекта, тъй като според нея той ще навреди на енергийната сигурност на Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европейският съвет и ЕП се разбраха за газа и "Северен поток 2"

Съветът на Европейския съюз и Европарламентът постигнаха съгласие за новите правила на пазара на природен газ, които ще засегнат и изграждането на "Северен поток 2". Измененията ще засегнат всички газопроводи, които влизат в ЕС, обясни докладчикът за..

публикувано на 13.02.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под..

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през..

публикувано на 21.05.24 в 21:57