Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: България за пореден път се нагажда към интересите на Русия и ги припознава като свои

Руслан Стефанов
Снимка: Таня Харизанова

„Основното усещане по време на визитата на Дмитрий Медведев в България беше за дежа вю, за повторение. Тези проекти сме ги претопляли поне от 30 години. Нямаше нищо изненадващо. Исканията и интересите на Русия са ясни – и за „Южен поток“, и за АЕЦ „Белене“. Отново ми липсва яснотата на българския интерес както по отношение на енергетиката, така и по отношение на по-широки икономически сфери. Това заяви пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

В „12+3“ той подчерта сериозния дисбаланс в търговията между двете страни. Според него важен въпрос пред българската дипломация и българската политика е защо българският износ е толкова слаб.

България за пореден път се нагажда към интересите на Русия и ги припознава като свои. Трябва да се види кой печели и как печели“, подчерта Стефанов.

„Българският интерес е много ясно посочен в енергетиката – ниски цени, на първо място, на второ място – енергийна ефективност, на трето място е диверсификация – различни източници, които да гарантират тези ниски цени. Не става ясно как допълнителните разходи, които българските държавни предприятия ще направят, ще доведат до тези по-ниски цени. Напротив, сигурно е, че в случая и с „Турски поток“, и в случая с АЕЦ „Белене“ ще се стигне до повишаване на цените за българските потребители. Правителството не ни е казало на какви цени ще получаваме газа. Последните 10-15 години България винаги е плащала повече за газ в сравнение с Германия, например. Няма как да убедим хората, че като изхарчим допълнителни пари, цената накрая ще стане по-ниска. Това няма как да стане“.

„Всички рискове ще дойдат от това, че българската администрация, българската газова индустрия нямат капацитета да управляват проект, който е една четвърт от годишния обем обществени поръчки, който цялата българска държава дава за една година. Както се случи и с АЕЦ „Белене“, и с „Южен поток“ българската администрация няма ресурса да управлява както финансово, така и технически, така и да гарантира европейската стратегическа ориентация на тези проекти“, каза още Руслан Стефанов.

Интервюто с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

Британският министър на външните работи Дейвид Лами заяви, че ескалацията на конфликта между Израел и "Хизбула" трябва да бъде избегната на всяка цена.  В публикация в социалната мрежа Х Дейвид Лами призова за спокойствие на фона на опасенията за по-широкообхватна война.  Той допълни, че е разговарял по телефона с израелския министър по стратегическите..

публикувано на 26.08.24 в 04:25

Британец от Ройтерс убит при ракетен удар в Източна Украйна

Британски гражданин, който е работил в Източна Украйна като част от новинарски екип на Ройтерс, е бил убит при ракетен удар срещу хотел в събота, потвърди агенцията. Съветникът по въпроси на безопасността Райън Еванс е бил един от шестимата служители на Ройтерс, отседнали в хотел “Сапфир” в град Краматорск, който е под украински контрол, но близо до..

публикувано на 26.08.24 в 03:39

240 свободни места в "Гранична полиция" - Елхово

240 свободни места са обявени за елховската Регионална дирекция „Гранична полиция”. По данни на Министерството на вътрешните работи за цялата страна незаетите позиции са 400. Конкурси са обявени за 240 младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка.  Полицаи са необходими за..

публикувано на 26.08.24 в 03:31

Трима намушкани на фестивала в Нотинг Хил, полицията арестува десетки

Лондонската полиция съобщи за трима намушкани с нож и 90 арестувани през първия ден на карнавала в Нотинг Хил.  Традиционният карнавал в британската столица, който се провежда от 60-те години на миналия век, ще продължи и днес, тъй като понеделник е почивен ден на Острова и е кулминацията на проявата с участието на всички възрастови групи.  В..

публикувано на 26.08.24 в 02:25

Влак се запали в района на Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията. Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. „Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна, с локомотив..

публикувано на 26.08.24 в 02:13
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36