Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкривеното кръводаряване - тема с продължение

Снимка: БГНЕС

85% от кръводарителите у нас са или хора, на които е поискана бележка от болница за дарена кръв при операция на техен близък или са платени кръводарители. Проверка показа, че до 250-300 лв. стига цената на кръвта на черния пазар. Бележките, искани от болниците пък, не са регламентирани по никакъв начин. Иначе в нормативната база е записано, че кръводаряването у нас е безвъзмездно и доброволно.

От години от неправителствени организации настояват за промени в нормативната база, за да не бъде кръводаряването само на документ безвъзмездно и доброволно. Резултат обаче няма.

Редица хора разказват, че е трудно да се намерят истински кръводарители. Една от търсещите дарители нарича изискването за бележка „рекет“, който пълни джобовете на търговците на кръв.

На въпрос на „Хоризонт“ какъв е регламентът за исканите бележки, от Министерството на здравеопазването отговарят: „Възможно е да има практика на лечебните заведения да призовават гражданите да даряват кръв, но това не може да има задължителен характер“.

Бележки обаче се искат от всички болници. Който може дарява, а който не може – започва да търси откъде да купи. В интернет „търговците“ се откриват без затруднения.

Пред „Хоризонт“ директори на болници отричат в техните лечебни заведения да има ултиматуми за бележки за дарена кръв. По думите им първо се мислело за пациентите и когато те се нормализирали, молели близките за документа.

Според проф. Иво Петров - медицински директор на частна болница, искането на бележки е нормална практика и единствена възможност при намаляващия брой кръводарители.

Съгласен е и д-р Светлозар Георгиев – зам.-директор на Бургаската болница: „Не само, че е нормална практика. Това е задължителна практика. Това е начин колегите от кръвопреливните центрове да се справят с необходимостта от кръв. Това изискване на болниците е по настояване на кръвопреливните центрове, което е естествено и логично“.

„Консумацията на кръв се увеличава по ред причини, а населението, което е годно да дарява, намалява“, каза д-р Георгиев от Комисията, която се занимава с качеството на кръвта и разпределението ѝ в района на Бургас. Според него проблемът става още по-голям и с лимитите за болниците.

От БЧК от години настояват за въвеждане на регламент, за да се избегне черният пазар и да се увеличи броят на кръводарителите. Преди година от организацията са представили предложенията си до здравното министерство, но до този момент отговор няма.

Д-р Надежда Тодоровска предлага остойностяване на кръвта. Според нея системата трябва да стане по-мобилна, защото шумните кръводарителски акции около Цветница и Великден не са достатъчни. Съгласна е и Пенка Георгиева от „Заедно с теб“. От пациентските организации смятат, че не е нормална практиката да се искат задължително бележки за дарена кръв от близки на пациенти.

„Хоризонт“ отправи запитване към МВР дали има случай на разследване за организирана група за платени кръводарители. От пресцентъра на министерството отговориха, че на този етап темата няма да бъде коментирана.

Междувременно около 600 души на ден се нуждаят от кръвопреливане.

Целия репортаж може да чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Натали Петрова-директор на фестивала

Натали Петрова представя филми от Тибет в центъра на София

Време е да се завърнем в света на киното пред големия екран под звездите! Каним ви на една лятна и заредена с красиви планински гледки вечер на откритата лятна сцена на Театър София – нашите любезни домакини! Онлайн събитията са чудесна идея, но нищо не може да замени срещата ни с вас – нашата прекрасна публика! Организаторите са избрали..

публикувано на 07.06.20 в 06:00

Д. Бошнакова за НОЩ: Преекспониране на брифингите и ехидно отношение в ефир

„Беше сбъркана концепцията за начина, по който Националният оперативен щаб разговаря с нас." Това каза в предаването „Преди всички“ Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент „Масови комуникации“ в Нов български университет. „Всеизвестен факт е, че когато има криза, има и дефицит на вярна, адекватна и навременна информация. Имаше..

публикувано на 05.06.20 в 09:00
Безплатното тестване на белодробните функции е обект на множество кампании.

Все още няма кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от НЗОК

От години пациентските организации и лекарите се борят кисолородолечението в домашни условия за пациенти с белодробни болести да се заплаща от държавата . След десетки кръгли маси по темата резултат и до днес няма. От пациентската организация "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония" сигнализираха, че от 1 юни тази..

обновено на 04.06.20 в 12:55
Екипи на РДНСК и община Созопол извършиха проверка на строежа в защитената местност Алепу.

РДНСК: На Алепу се строи подпорна стена, а не хотел

Брегоукрепително съоръжение, а не хотел, се строи в защитената местност Алепу, по известна като Шофьорския плаж. Това установиха при съвместна проверка екипи на РДНСК и община Созопол. Разрешение за строителството на геозащитното съоръжение е издадено през 2018 г., а след завършването му пред него ще започне изграждането на хотелски..

обновено на 03.06.20 в 14:18

Конгресните центрове след Covid-кризата

Културната и конгресната индустрия търсят варианти за възстановяване след постепенното отпадане на противоепидемичните мерки. Мултифункционално пространство на открито се превръща в алтернатива за НДК след Covid-кризата. С покрити сцена и сектор за публиката, върху 1200 кв. м. площ, платформата А6 дава възможност за организиране на..

публикувано на 03.06.20 в 12:30

Ще промени ли Covid-19 градската среда

Ще промени ли Covid-19 градската среда, ще преформатира ли пространства и нагласи и ще се отрази ли върху интериора, който обитаваме, работейки или пък върху начина ни на придвижване? Досега говорим повече за помещения, стълби, асансьори – важни вътрешни пространства, важно е обаче този разговор да се обърне и към откритите пространства, смята..

публикувано на 02.06.20 в 11:44

Деян Колев, "Амалипе": Всяка мярка за обхват на повече деца в образованието е смислена

"С еднократна парична помощ само някои семейства ще бъдат стимулирани, нужно е мярката да се допълни с множество други, най-вече със сериозна работа със семействата". Това каза пред БНР Деян Колев - изпълнителен директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" по повод предложението на ГЕРБ за еднократна помощ от 250 лв. на..

публикувано на 02.06.20 в 09:28