Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: Идеите на Макрон могат да вкарат Европа във времеви капан

Според нея действията трябва да се фокусират върху защита на многото постигнато в ЕС досега

Антоанета Приматарова
Снимка: БГНЕС

Щом говорим за европейско възраждане, значи сме в много дълбока криза. Това каза пред БНР Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии. В предаването „12+3“ тя коментира идеите на френския президент Еманюел Макрон за нов европейски ренесанс.

Приматарова обърна внимание върху оценката на Макрон, че Европа е „исторически успех“, и на речта му от 2017 г. в Сорбоната, когато за първи постави въпроса за трансформация и надграждане на Съюза. Тя припомни и писмото от януари на 30-ина водещи интелектуалци, в което те обърнаха внимание на заплахите, надвиснали над Европа, както и писмото на Джордж Сорос от средата на февруари, в което призовава за събуждане на Европа.

Според Антоанета Приматарова, която е участвала активно в подготовката на България за членство в ЕС като зам.-министър на външните работи, общото между двете писма и посланието на Макрон е, че трябва да бъде защитено постигнатото, защото „наистина има заплаха за постигнатото до този момент“.

„Макрон предлага надграждане на ЕС, за което може да се спори дали е необходимо в този му вид, дали е възможно и за времевата рамка, в която може да бъде постигнато“, каза тя.

Приматарова посочи, че през 2017 г. Макрон е говорил за съставяне на група за европейско преосноваване, която не се е случила, и че очевидно амбициите му за реформи не са били съобразени с реалностите в ЕС.

„Залитането в този добронамерен патос не помага да бъде постигната основната цел на този етап – да се гледа на изборите за Европейски парламент като на един момент, в който проевропейските сили и граждани да разберат, че на карта е поставено постигнатото дотук, което е много и положително“, каза тя.

Според нея друго „изсилване“ на Макрон, несъобразено с политическите реалности, след като групата за преосноваване не се е състояла, е създаването на конференцията за Европа в края на тази година, която да не се бои да разглежда въпроси като промени в договорите.

„Както предложението на Макрон за създаване на един куп нови агенции, така и за свикването на конференция за промени в договорите може да се превърнат в бумеранг, който да вкара държавите членки в капана на един процес, който би отнел години“, каза Приматарова и изрази дълбоко съмнение, че тези идеи ще бъдат приети.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.