Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия прие законопроект, опрощаващ задълженията на официалните вероизповедания

Снимка: БГНЕС

Комисията по вероизповеданията в Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България.

Заместник-министърът на финансите Росица Велкова обясни, че дълговете са в размер на над 8 милиона лева, но отказа да посочи какъв е делът на всяко вероизповедание с мотива, че това е данъчноосигурителна тайна:

"Задълженията са за 6 вероизповедания регистрирани, които имат налични задължения. И общата сума на всичките задължения на шестте регистрирани вероизповедания към 31 декември 2018 г. са 8 милиона 267 хиляди лева с лихвите към 7 март. Над 70% са за осигурителни вноски и плащания и изплащания на работни заплати. Другите 20% са за други видове публични задължения, които са към централен бюджет".

Варненският митрополит Йоан обяви в комисията по вероизповедания, че за последните 10 години Българската православна църква няма задължения към НОИ, НАП и към отделни други институции.

"Ако все пак има някакви задължения, да речем, които са били, никога БПЦ не е поставяла въпрос за тяхното опрощаване, защото тук прозвуча, че общо вероизповеданията имат дълг. Българската православна църква се старае да няма дългове".

Говорителят на Главното мюфтийство Джемал Фаик потвърди пред „Хоризонт“, че задълженията на вероизповеданието надхвърлят 8 милиона лева.

Това е вторият проект за промени Закона за вероизповеданията в рамките на по-малко от три месеца.

В края на миналата година бяха приети поправки, с които държавата се ангажира да осигури парите за заплати на служителите, както и с тяхното увеличение.

Текстовете противоречат на Конституцията и Кодекса на труда, твърдят от Свещеническия синдикат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джемал Фаик: Опрощаването на публичните задължения на Главното мюфтийство не може да бъде определяно като „политическа сделка“

Опрощаването на публичните задължения на Главното мюфтийство не може да бъде определяно като „политическа сделка“. Това коментира пред БНР говорителят на мюфтийството Джемал Фаик. Повод за неговото изказване станаха думите на лидера на БСП  Корнелия..

публикувано на 07.03.19 в 15:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От..

публикувано на 20.07.24 в 15:51

Продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Кирил..

публикувано на 20.07.24 в 15:37

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално след големия срив, причинен от актуализация на антивирусна програма, блокирала операционната система "Уиндоус". Засегнати бяха също банки и финнасови институции.  Американски..

публикувано на 20.07.24 в 15:23

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар...

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев:..

публикувано на 20.07.24 в 14:07