Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден на жената

| обновено на 08.03.19 в 13:19
4
Снимка: Мая Щърбанова

Днес е Международният ден на жената. Осми март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Международния ден на жената 8 март се отбелязва под егидата на ООН, като неговите корени са в движението за равноправиеи за защита правата на жените, зародило се в САЩ в началото на миналия век. С решение на Световната организация, мотото тази година е "По-добър баланс за по-добър свят". 

Първият подобен ден е отбелязван на 23 март 1909 година в Съединените щати по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първия масов протест на работнички, които през 1857 година протестирали срещу лошите условия на труд. Преди повече от сто години по време на Първата международна конференция на жените, организирана от Социалистическия интернационал, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин, се приема всяка година в началото на пролетта да се празнува Денят на работничките и международната им солидарност, с цел мобилизация на женските трудови маси в борбата за равноправие. Оттогава до днес, въпреки промените, Международният ден на жената все така е повод за искания и очаквания. Денят е празник в много държави. 

С поздравления за Международния ден на жената започна парламентарният контрол в Народното събрание. В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ Евгени Будинов подчерта, че Осми март не е само празник, а повод за равносметка за правата на жените в съвременния свят:
"За равното третиране и недопускането на дискриминация не са необходими милиони от Националния бюджет или по европейски програми. Необходима е личната ангажираност на всеки български гражданин, на всеки един от нас. Днес, на 8-ми март – Международния ден на жената, нека пожелаем на нежната половина от българското общество здраве и щастие. Скъпи дами, бъдете наша опора и закрила за дома и семейството, бъдете активни и смели и нека не забравяме, че зад всеки успял мъж стои една силна жена. Честит празник!"

Президентът Румен Радев поздрави жените за 8 март: "Честит празник, скъпи дами! Бъдете здрави, обичани и уважавани! Вдъхновявайте и дарявайте с красота и доброта всички около Вас!", написа държавният глава във Фейсбук.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави жените за 8 март. "Бъдете здрави, бъдете щастливи, бъдете уважавани всеки ден! Вие сте красотата, любовта и нежността в живота, която вдъхновява и ни мотивира да бъдем по-добри и по-успешни!", написа Борисов в профила си във Фейсбук.

По случай  8 март тази вечер в София ще се проведе Шествие за правата на жените. Сборният пункт е от 18 часа пред МС, а маршрутът на шествието е покрай парламента и до "Орлов мост". 

Пред БНР преподавателят по социология в Софийския университет Леа Вайсова подчерта, че от 3 години се прави опит този ден да бъде реабилитиран в политическия му смисъл. Един от призивите за включване в днешното шествие гласи „Елате, за да поискаме адекватни мерки и законодателство“. В предаването „Преди всички“ Вайсова обясни:

„Исканията са различни. Има акцент върху насилието над жени. Може би за първи път от много време насам в българската публичност се появяват социално-икономически искания в името на равноправието между половете. Искаме да се премахнат разликите в заплащането между мъже и жени. Друга важна тема – домакинският труд да бъде признат като труд. Имаме позиция срещу гласовете, които в момента се надигат за забрана на абортите“.

Картички на 101 години участват в изложба „Послание за нея“ в музея в Тервел по повод Празника на жената Осми март. Колекцията е предоставена от 12 граждани на Тервел, като две от картичките са от 1918 година. Изображенията на най-старите картички от 1918 година са на влюбени двойки, една от тях е изпратена от фронта. В картички от 1929-1930 година град Тервел е все още със старото си име Курт Бунар. Те са написани на румънски език, тъй като в годините на румънската окупация е било забранено да се пише на български език. Сред „по-младите“ картички, тези на по 40 и 50 години има множество такива, изпратени от бившия Съветски съюз – до приятели в Тервел. Изложбата може да бъде разгледана в сувенирния център на музея (етаж първи) от днес до 31-ви март, след което картичките ще бъдат върнати на притежателите си, а техните сканирани копия ще влязат в архива на музея.

Преди 42 години Общото събрание на ООН обявява днешния 8 март за Международен ден за правата на жените и за мир. Историята на тази дата започва десетилетия по-рано и е свързана с редица политически, социални, синдикални и обществени искания за равноправие на половете. У нас напоследък празникът позагуби това звучене и сякаш се превърна в повод към жените да се изрази симпатия и уважение. В емблема на деня се превърнаха цветята и почерпките. Някъде между тези две осмомартенски тенденции са реалностите за жената днес. Как се чувства тя, какви са отговорностите и очакванията ѝ? Отговори на тези въпроси събра кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова.

За поредна година в Смолян ще се проведе осмомартенски турнир по минифутбол за момичета. Турнирът е част от Спортния календар на Община Смолян. Мачовете ще се проведат на Многофункционалната спортна площадка на Стария стадион и са с начален час 14.00 ч. Заявки са подадени от пет училища. Във възрастова група 5-7 клас умения на терена ще демонстрират отборите от ОУ „Иван Вазов”-Смолян, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”-с.Смилян и ОУ „Стою Шишков”-Смолян. При по-големите момичета в турнира ще се включат футболистки от Професионалната Природо-математическа гимназия „Васил Левски” и Езиковата гимназия в Смолян. Изиграни ще бъдат общо четири мача. Идеята за подобен турнир е фактът, че футболът е най-популярният  спорт, а рядко се правят футболни турнири в женски формат. Амбицията на Община Смолян е да  създаде условия за спортна изява на всички подрастващи в любим за тях спорт.

Започнал като политическо събитие, празникът днес е повод мъжете да изразят своето внимание към жените около тях. На този ден по традиция се подаряват цветя.

Много хора в Кюстендил и Дупница купиха предварително цветя за днешния празник, за да избегнат поскъпването. И тази година най-често търговците на цветя предлагат рози, лалета, зюмбюли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43