Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3-9 март

11
Даниеле Нарди и Том Балърд

Под Нанга Парбат са открити телата на двамата алпинисти Даниеле Нарди и Том Балърд, които от 24 февруари до днес бяха в неизвестност. Телата са заснети от испанеца Алекс Чикон на около 5900 м височина по реброто Мъмери, но поради високата лавинна опасност в района, до тях не може да се стигне. Това беше потвърдено от италианския посланик в Пакистан Стефано Понтекорво, който публикува в Туитър снимката и обяви край на спасителната операция. От снимката (която няма да публилкуваме от етични съображения) се предполага, че двамата алпинисти са загинали при падане, били са вързани един за друг.


Том Балърд и Даниеле Нарди

42-годишният италианец Нарди и 30-годишният британец Балърд опитаха да изкачат осемхилядния връх по маршрут, който никой алпинист не е успявал да премине досега. Последната връзка с тях беше на 24 февруари, в момент, в който ескалира напрежението между Индия и Пакистан, в чиято северна част се намира Нанга Парбат. След намесата на италианския посланик в Исламабад пакистански хеликоптери получиха разрешение за полети и при лоша видимост все пак успяха да излетят, като дори се издигнаха на над 7000 м височина. Забелязана беше само една палатка, за която не е сигурно дали е била на изчезналите алпинисти, и следи от лавини в района. Издирване се проведе и с дронове, както и по земя - в него участваха няколко алпинисти, сред които изкачилият 3 пъти Нанга Парбат Али Садпара и испанецът Алекс Чикон, който, заедно с членове на своя екип, изостави опита си за зимно изкачване на К2 и долетя с хеликоптер, за да търси Нарди и Балърд. Тази сутрин Чикон пристигна в Скарду и от там беше прехврълен с хеликоптер до Базовия лагер на К2 (все още не е ясно дали ще продължи опита си да изкачи върха).

Алекс Чикон и Симоне Моро

В интервю за британския вестник “Таймс” италианецът Симоне Моро, който има първи зимни изкачвания на 4 осемхилядника, включително на Нанга Парбат, нарече “руска рулетка” опита за зимно изкачване по реброто Мъмери. “Ако продължим да казваме, че те просто не са имали късмет, има риск някой друг да загине там следващата година”, предупреди Моро, който по-рано този сезон прекрати експедицията си на Манаслу, заради обилните снеговалежи и опасността от лавини.





Четиримата алпинисти се завърнаха живи и здрави в Базовия лагер

К2

Междувременно, другата експедиция на К2 направи последен, неуспешен опит да изкачи върха. Заради намалена видимост и, като цяло, неблагоприятни метеорологични условия, четиримата алпинисти от първоначално 7-членната експедиция съобщиха в петък, че са решили да се откажат. В предходните дни казахстанците Василий Пивцов (лидер на експедицията, изкачил всички осемхилядници без допълнителен кислород) и Турсунали Аубакиров, руснакът Артем Браун (организатор на експедицията) и киргизецът Михаил Даничкин достигнаха 7500 м. (Най-голямата височина, достигана зимно време на К2 е 7650 м от Денис Урубко.) Четиримата алпинисти вече са в Базовия лагер.

Двете тазгодишни експедиции на К2 пристигнаха в Базовия лагер в началото на януари - почти месец след началото на зимата и имаха твърде малко време, за да осъществят своите планове. Те се придвижваха по класическия маршрут по реброто Абруци, но в две успоредни една на друга линии. Екипът на испанеца Алекс Чикон беше наел петима непалци, за които твърдеше, че са в ролята си на алпинисти там, построи и спа в иглута (които са по-топли от палатките) и постави соларни панели в Базовия лагер. Напредваше с бавно темпо, за разлика от другата експедиция, като постоянно обясняваше, че човек трябва да се вслушва в планината. В същото време, руско-казахстанско-киргизката експедиция, чийто състав беше намален заради финансови затруднения от 11 на 7 алпинисти (а те летяха до Исламабад, обути с височинните си обувки, за да спестят от такси за свръхбагаж по летищата), тръгваше стремително към всяка междинна цел към върха, въпреки неблагоприятните метеорологични условия - "по съветски", както отбеляза легендата в световния алпинизъм Райнхолд Меснер.

Остава да видим какво ще предприеме сега Чикон и дали десетилетната мечта на алпинисти от цял свят за първо в историята зимно изкачване на К2 ще остане за бъдещето. Догодина подобен опит планира полска национална експедиция.


Кори Ричардс

НА ЕВЕРЕСТ ПО НОВ МАРШРУТ

Американецът Кори Ричардс и еквадорецът Естебан "Топо" Мена ще пробват нов маршрут на Еверест. Тази пролет те ще се опитат да изкачат най-високия връх на планетата през девствен кулоар на северната стена, без допълнителен кислород и в алпийски стил. И двамата алпинисти познават много добре Еверест - американецът е бил на върха два пъти, а еквадорецът - три пъти.

Кори Ричардс е фотограф на експедицията на Симоне Моро и Денис Урубко в първото зимно изкачване на Гашербрум 2 през 2011 г. През 2012 г. той участва в експедицията по повод 50-ата годишнина от първото американско изкачване на Еверест, но е евакуиран заради влошено здраве. През 2016 г. се връща на Еверест и достигна върха без помощта на изкуствен кислород, а през 2017 г. го изкачва за втори път, само че с кислород.

Еквадорецът Естебан "Топо" Мена пък е най-младият човек, изкачил южната стена на Аконкагуа - през 2009 г., на 19-годишна възраст. През 2012 г. той стъпва на Манаслу, а на следващата година изкачва Еверест без допълнителен кислород. Тогава единият член на експедицията - алпинистката Карла Перес, стига на 200 метра под върха и Естебан се връща с нея отново през 2016 г. на Еверест. Година по-късно еквадорецът осъществява третото си изкачване на най-високия връх на планетата. 


Снимка

В Русия се провежда Световното първенство по ледено катерене, в него участва най-добрата ни състезателка в този спорт Радка Петкова. Тя се класира на полуфинал, където постигна 13-о място в дисциплината “трудност”. 

“За съжаление, вчера откриването на състезанието и демонстрацията отнеха един час и 10 мин, останаха ми 10 минути да загрея. На първия маршрут (макар и не много труден) замръзнах още в началото и ми беше ужасно тежко” - разказа пред БНР Петкова. Тя изрази недоволството си от работата на съдиите: “Три от жените пред мен си закачиха крака зад ръба на стената (което не е разрешено) - не ги свалиха тогава, щели да видят видео... Но камерите са нависоко и буквално телата на състезателките прикриваха този проблем”.

На финала отиват първите 8 класирали се.

Този следобед са квалификациите в дисциплината “скорост”. Състезанието ще излъчи световните шампиони за 2019 г. Големите фаворити за титлите са руските състезатели, които доминираха в шестте старта на Световната купа, проведени този сезон. Радка Петкова участва в два старта и успя да запише 11-то място в трудността, и 12-то в скоростта. Финалите са в неделя.


Също в неделя във Виларс-сюр-Олон, Швейцария пък започва Световното първенство по ски-алпинизъм. България ще бъде представена от Никола Калистрин при младежите и Кирил Николов-Дизела при мъжете. Калистрин ще се състезава в дисциплините “спринт”, “индвидуално” и “скоростно изкачване”, а Дизела - в “индвидуално” и в “скоростно изкачване”.

Състезанието е последна квалификация за младежките зимни олимпийски игри, които ще се проведат през 2020 г. в Лозана, Швейцария и където за първи път ски-алпинизмът ще бъде част от програмата.


Петра Барова (горе, в средата)

Отново медали за България, извоювани от младите ни катерачи. 10-годишната Петра Барова (клуб “Алтиус”, София) взе златото и във Втория кръг от Алпийско-адриатическата купа по спортно катерене в дисциплината "боулдър", който се проведе в Радовлица, Словения. Златен медалист в своята възрастова група е и Николай Русев (клуб “НСА”). Николай Ангелов пък, който на миналия кръг беше първи, сега взе среброто, а с бронзови медали се завърнаха Елисавета Велкова (“Алтиус”) и Ерика Велев (“НСА”).





Снимка

Българските медалисти на състезанието:

U10 (момичета, родени 2010 – 2011):
- 4-то място - Ида Христоскова (КСКЕС „Алтиус“, София);

- 9-о място - Стела Алексиева (КА “НСА”, София).

U12 (момичета, родени 2008 – 2009):
- 1-во място – Петра Барова (КСКЕС „Алтиус“, София);
- 3-то място – Елисавета Велкова (КСКЕС „Алтиус“, София);

- 10-о място - Ема Гайдарска (КА “НСА”, София).

U12 (момчета, родени 2008 – 2009):

- 8-о място - Денис Бечев (КСКЕС „Алтиус“, София);

- 9-о място - Борис Бешев (КСКЕС „Алтиус“, София).
U14 (момичета, родени 2006 – 2007):
- 3-о място – Мартина Бангеева (КА „НСА“, София).

U14 (момчета, родени 2006 – 2007):
- 1-во място – Николай Русев (КА „НСА“, София);
- 2-ро място – Николай Ангелов (КА „НСА“, София).

- 5-о място - Боян Киров (КСКЕС „Алтиус“, София);

- 12-о място - Петър Палазов (КА „НСА“, София).

U16 (момичета, родени 2004 – 2005):
- 5-о място – Александра Тоткова (КА „НСА“, София).

H16 - (девойки и жени, родени през 2003 г. и по-рано):
- 3-то място – Ерика Велев (КА „НСА“, София).


Днес (събота) българският фрирайдър Борис Първанов пък участва в състезанието две звезди от световните квалификации, което се провежда във френския ски курорт Тин (Tignes).

На Витоша се провежда фрирайд състезанието “Витоша X Lines”. Скиори и сноубордисти мерят сили в района около Витошко Лале 2 и местността Резньовете. Трасето включва зони с различна трудност. Състезанието се провежда по правилата на Световния фрийрайд тур. Скиорите и сноубордистите ще бъдат оценявани по критерите трудност на линията, контрол, непрекъснатост, скокове и техника. Награждаването е този следобед край хижа Алеко.


Андрей Гридин по трасето на

Ултрабегачът Андрей Гридин обяви, че напуска България. “Преди 6 години дойдох тук с голямо желание да спечеля всички състезания по ски, на които ще участвам - световно, олимпиада, да стана богат и да почна да помагам на родителите си, но не се получи. Не мога да помогна на родителите си финансово... ” - написа в профила си във Фейсбук Гридин, който е роден и израснал в Казахстан. От 2013 г. той се състезаваше за България в ски бягането, а преди това се знаимаваше с биатлон в родината си. Участва в Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., а през 2015 г. и 2017 г. спечели ултрамаратона "Обиколката на Витоша" при скороходците. Гридин, също така, съобщи, че е одобрен за участие в юбилейното, десето издание на 330-километровия ултрамаратон в Италианските Алпи - Тор де Жан, който ще се проведе през септември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Луедогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35

Румен Радев удостои с Почетния знак героите от Еверест

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест през 1984 г.  Събитието се проведе в Централния военен клуб в столицата и е част от официалното отбелязване на 40-ата годишнина от експедиция "Еверест 1984".  Румен Радев връчи Почетния знак на един от участниците в..

публикувано на 24.04.24 в 20:20

Виктория Томова приключи в първия кръг в Мадрид

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите 1000 в Мадрид с награден фонд от 7.7 милиона евро. Най-добрата българска тенисистка загуби драматично след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 срещу Шиню Ван. В първия сет Томова изоставаше на два пъти с пробив, но успя да направи обрат срещу китайката, повеждайки в резултата.  Във..

публикувано на 24.04.24 в 19:09
Ясен Радев.

Още четирима наши си осигуриха медали на европейското по бокс

Още четирима наши осигуриха нови медали за българския бокс от европейското първенство в Белград. В най-ниската категория при мъжете - тази до 48 килограма, Себахтин победи на четвъртфиналите Хасан Маликов от Азербайджан с пълно съдийско единодушие и е на една победа от второ поредно участие на финал на европейско първенство.  На полуфиналите младият..

публикувано на 24.04.24 в 18:49
Айлет Зусман и Линой Ашрам с Даря Атаманов

Треньорката на Линой Ашрам: Трудно е, имаме близки в Газа и ги чакаме да си дойдат

След като напусна Италия  една от най-добрите треньорки в света по художествена гимнастика Жулиета Канталупи вече половин година е част от щаба на националния  отбор на Израел. Внучката на легендата Жулиета Шишманова работи с главния треньор Айлет Зусман, която изведе до олимпийската титла в Токио Линой Ашрам. Жулиета сега тренира основно..

публикувано на 24.04.24 в 11:58