Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди на протест в Русия срещу планове за „интернет изолация“

Протестът в Москва е заради планове за нови ограничения в интернет, включително тестово изключване на руския сегмент от глобалната мрежа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора излязоха на протест в центъра на Москва срещу плановете на руските власти да изключат руския сегмент на интернет от глобалната мрежа.

Вносителите на съответния законопроект твърдят, че той е необходим за по-добрата защита на страната от евентуални кибератаки. Противниците на мярката са убедени, че въвеждането ѝ ще доведе до пълна цензура и още по-голяма изолация на Русия от останалия свят.

Днешният протест на столичния булевард „Сахаров“ беше съгласуван с властите. По данни на организаторите участниците са били повече от 15 000, а според полицията – 6500.

Още преди протеста са били задържани около 15 души, включително непълнолетни, след приключването му – други петима, съобщава опозиционното издание „Независимая газета“.

Призиви за участие в митинга бяха разпространени чрез приложението за съобщения „Телеграм“, което руските власти безуспешно се опитват да блокират още от миналата пролет.

Законопроектът за автономната работа на руския сегмент на интернет беше гласуват на първо четене в Държавната дума на 12 февруари.

Първоначално се твърдеше, че за реализацията му не са нужни допълнителни бюджетни средства. После се оказа, че за целта са заложени 1,8 милиарда рубли или над 24 милиона евро в бюджета за периода 2019-2021г. Междувременно един от вносителите призна, че всъщност са необходими около 270 милиона евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Путин забрани смартфоните в армията

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за забрана на военнослужещите да предоставят на медиите и да публикуват в интернет данни за себе си и своите колеги, а също така забранява на военнослужещите да разполагат с устройства за предаване на..

публикувано на 06.03.19 в 15:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия..

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на..

публикувано на 14.07.24 в 19:06