Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според патриарх Неофит не е желателно темата да се политизира

Борисов: Новият Закон за вероизповеданията цели държавата да си плаща

Мустафа Хаджи: Главният мюфтия не се занимава със счетоводство

| обновено на 11.03.19 в 15:16
3
Снимка: Пресцентър на МС

Новият Закон за вероизповеданията цели българската държава да си плаща и няма политическа сделка. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред патриарх Неофит и пред главния мюфтия Мустафа Хаджи на среща в Министерския съвет, посветена на задълженията на вероизповеданието.

"Възродителния процес си го спомняте. Целта е това никога да не се повтаря. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на българския народ. Така че целта е била да поставим всичко на чисто и от тук насетне държавата да си плаща, вие, спазвайки закона, да си водите своя отчет. Така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата "сделка" в случая няма нищо общо", каза Борисов и подчерта, че етническият мир е важен за страната.

"От днеска нататък да се знае кой плаща, кой отчита и съответно да поставим на правилните основи и тази дейност. И затова на днешния свет ден ви поканих, докато седят заедно и могат да си говорят патриархът и мюфтията, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно. Всичко останало ще го наредим", допълни премиерът.

По време на срещата главният мюфтия заяви, че като духовен водач на мюсюлманите в страната не се занимава със счетоводни дела. Мустафа Хаджи потвърди, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 година, тъй като приходите и наеми от вакъфските имоти не са достатъчни и не могат да покрият дълговете на Мюсюлманското вероизповедание:

"По-голямата част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическия режим, въз основа на което по-голямата част от тях не са възстановени, така че приходите са крайно оскъдни. Дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 година насам, те са стари задължения, върху които текът лихви. Аз на този етап не мога да вляза в конкретика, тъй като в крайна сметка това е работа на счетоводството".

Патриарх Неофит коментира, че не е желателно тази тема да се политизира и определи разговора като "полезен за всички, които очакват от патриарха и от духовния водач на мюсюлманите да бъдат в добри отношения".

Повод за срещата в Министерския съвет бяха промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове на вероизповеданията. На първо четене депутатите решиха до опростят около 8 милиона лева задължения на Главното мюфтийство.

Предложеният законопроект дава добра основа, отбеляза епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

"Трябва да се започне отначало, за да може да се решат всички противоречия към момента, които имат вероизповеданията", посочи той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът

Дълговете на всички официални вероизповедания в България да бъдат опростени, реши на първо четене парламентът. Става дума за неплатени данъци, осигуровки и лихви по тях на обща стойност над 8 милиона лева, като почти цялата сума се..

обновено на 08.03.19 в 12:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски..

публикувано на 20.04.24 в 07:56