Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки осми човек у нас страда от бъбречно заболяване

Безплатни прегледи за бъбречни заболявания в столицата

д-р Атанас Кундурджиев
Снимка: БГНЕС

Болница „Свети Иван Рилски“ в София започва безплатни прегледи за бъбречни заболявания. Кампанията ще продължи до 19 март. Прегледите се провеждат от 15 до 17 часа, след предварително записване на телефон 02 952-38-33.

Доцент доктор Атанас Кундурджиев - началник на Клиниката по нефрология към болница „Свети Иван Рилски“ призова хората да носят и изследвания на обикновена урина и кръвни изследвания, за да бъде консултацията по-пълноценна. Всеки осми човек у нас страда от бъбречно заболяване, сочи тревожната статистика. Рискови групи са хората с наднормено тегло, тези с артериална хипертония и тези с метаболитен синдром, обясни той пред БНР:

„След 40-годишна възраст започва постепенно да отпада една част от бъбречната функция - средно с по 10% на 10 години. Обичайно, хората над 75-годишна възраст доста по-често имат влошена бъбречна функция. Другата причина за високата заболеваемост е разширяването на захарния диабет. Това е свързано със затлъстяването, обездвижването, с промени в състава на храните. Само един факт ще отбележа – за около 30 години приемът на фруктоза е нараснал с около 2000%, а това е продукт, от който се образува пикочна киселина, развива се метаболитен синдром. Не е съвсем безобидна толкова широката употреба на фруктозните сокове и сиропи“.

Високото кръвно налягане уврежда бъбреците и сърцето, а пациентите с увредени бъбреци имат и доста по-висок сърдечно-съдов риск, предупреди Кундурджиев в интервю за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. За доброто бъбречно здраве е важно да се намали и употребата на сол, допълни експертът.

„Хората са употребявали солта като консервант и овкусител. В еволюцията сме се приспособи донякъде към тази по-широка употреба на сол, но това вреди, води до високо артериално налягане, води до сърдечно-съдови усложнения. Във Финландия, Япония, а и в някои други страни, има държавни кампании да се намали употребата на сол. Постига се значим здравен ефект“.

Двигателната активност е здравословен фактор, който „не трябва да се подценява“, допълни лекарят.

Когато има по-добра информираност, хората повече си обръщат внимание на здравето.

Цялото интервю можете да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51