Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След зимния рекорд по Ком-Емине Божидар Антонов планира скоростна околосветска обиколка с колело

5
Божидар Антонов
Снимка: Личен архив

На 27 февруари планинският бегач Божидар Антонов завърши скоростното преминаване на 600-километровия маршрут Ком-Емине*. Това беше най-бързото преминаване досега в зимни условия на най-известния туристически маршрут в България - малко над 9 денонощия по билото на Балкана. След голямото предизвикателство Божидар, наричан от приятелите си Божката, се отдаде на заслужена почивка при семейството си в Кърджали. Той сподели, че първите дни все още е бил в режим на кратки дремки и едва след четвъртия-петия ден е успял да се отпусне и да спи нормално.

На тръгване от Ком към Емине
Изминавал е разстоянието от връх Ком до нос Емине вече 8 пъти, все с цел постижение. През 2015 г. и 2018 г. постави рекорд за лятно преминаване, а през есента на 2018 г., след като спечели супертежкия ултрамаратон Пирин Ултра (160 км), се насочи към скоростно зимно преминаване по Ком-Емине, без ски. И успя - отне му 9 дни, 4 часа и 51 минути. Време, в което бяга, гази в сняг до кръста, мина през снежна буря и почти не спа - при температури, достигащи минус 20 градуса и ветрове със скорост до 140 км/ч.

Мая Петрова

Почти през цялото време беше във връзка с двама свои приятели (но имаше и моменти, предимно нощем, когато беше извън покритие) - Мая Петрова и Страхил Гешев, като Мая (също планински бегач с много голям опит в състезанията) публикуваше постоянно информация и снимки във Фейсбук, където хиляди хора следяха какво се случва с Божидар. По маршрута се включваха още техни приятели - някои с вкусни постни гозби, други - с бягане до Божката, за да поддържат духа и темпото му (т.нар. пейсъри).  

Божидар разказа, че за безсънните нощи се е настроил предварително психически - противник е на това да се “тренира” подобна издръжливост, защото сънят е ключов фактор за добро здраве, а и неговите синове - бебета-близнаци, му помагат да свиква с безсънието, така или иначе.

Най-опасният участък е бил от х. Ехо до Козя стена, където той отчита като грешка това, че не е носел със себе си алпийски котки, и доста се е пързалял. Най-трудно пък му е било през седмия ден, когато се наложи да гази в сняг до кръста, а на места и до гърдите.

Божидар е свикнал да бяга в планината, а при зимни условия това е почти невъзможно - трябва да изминеш същото разстояние, но за много повече време. Това изисква психическа стабилност и голяма мотивация - разказва Мая, а Божидар споделя, че мотивацията не е проблем, когато правиш нещо, което обичаш.


Божидар Антонов е и акробат

Работи като треньор по общофизическа подготовка (завършил е НСА) и като каскадьор на свободна практика, но в момента се е отдал на бащинството. Тренира постоянно, но без някаква структурирана методика, а, както казва, “на усещане” и се готви за следващите предизвикателства - иска да премине лятно време Ком-Емине за под 4 дни, а през 2020 г. - да обиколи сам, на колело света, с начална и крайна точка Кърджали.


Запален и по колоезденето

Мечтае да стъпи на някой от осемхилядните върхове на планетата, за да усети въздуха горе - иска да го направи сам, без чужда помощ и без допълнителен кислород, но си дава сметка, че има много "стъпала", които трябва да изкачи дотам.

Иска да покаже на любителите на спорта, че могат да тренират без допълнителни средства. Самият той от вече 7 години се храни само с растителна храна и не взема добавки. Казва, че си поставя си нови и нови предизвикателства, защото това го държи жив.

Повече чуйте в звуковия файл.

=======

Рекордите на Божидар Антонов по Ком-Емине:

* август 2015 г. - 5 дни, 10 часа и 10 минути (в края на същия месец Кирил Николов-Дизела подобрява рекорда - 4 дни, 13 часа и 5 минути)

* автуст 2018 г. - 4 дни, 8 часа и 27 минути

* февруари 2019 г. - 9 дни, 4 часа и 51 минути




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18