Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската армия създава затворен интернет

Армията на Русия създава затворен интернет - „военен, красив и суверенен“. Цялата важна информация ще се пази единствено на сървърите на министерството на отбраната в Москва, пише в. „Известия“, цитиран от БТА.

Затворената система за размяна на дигитални данни ще се нарича мултисървисна транспортна мрежа за свръзка (МТМС). Първият етап от работата по нея ще приключи още тази година, а до две години тя ще бъде изградена изцяло, съобщи за вестника министерството.

МТМС ще разполага със собствена търсачка, а за да работи тя независимо, военните ще прокарат влакнесто-оптичен канал през Арктика. Според експерти опитът от създаването на системата ще се използва и при формирането на национална мрежа. Според експерти по кибернетична сигурност МТМС ще гарантира електронната сигурност на страната наред със защитения руски сегмент от интернет, чието създаване се обсъжда сега във федерацията, пише изданието.

Военната мрежа за размяна на информация би могла да стане сегмент от защитения руски интернет сектор и да се използва в бъдеще в народното стопанство на Русия - например за покупки и контрол върху качеството на продукцията, напомня бизнес аналитикът Сергей Вилянов готвения руски закон за „суверенен интернет“.

Предвижда се този закон да обхване гражданската инфраструктура, за да може при поява на сериозни геополитически проблеми руската система да премине към автономна работа, пояснява Урван Парфентиев, координатор на Центъра за безопасен интернет в Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът в Москва е заради планове за нови ограничения в интернет, включително тестово изключване на руския сегмент от глобалната мрежа.

Хиляди на протест в Русия срещу планове за „интернет изолация“

Хиляди хора излязоха на протест в центъра на Москва срещу плановете на руските власти да изключат руския сегмент на интернет от глобалната мрежа. Вносителите на съответния законопроект твърдят, че той е необходим за по-добрата защита на..

публикувано на 10.03.19 в 17:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Испания отбелязва националния си празник

Испания отбелязва националния си празник. На основното събитие в центъра на Мадрид присъстват Крал Фелипе Шести, кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор. Отново има и военен парад. Испанският премиер Педро Санчес, лидерът на..

публикувано на 12.10.24 в 13:52

БАН празнува 155 години от създаването

Българската академия на науките ще отбележи 155 години от създаването си с тържествено събрание и концерт в Софийската опера и балет. Тържеството ще се състои днес от 18 часа.  На тържеството за първи път ще бъде връчена "Голямата награда за наука на..

публикувано на 12.10.24 в 13:49
Явор Сидеров

Явор Сидеров: Има пропадане в подредбата на международните отношения

В сегашния си вид ООН няма бъдеще . Това заяви пред БНР Явор Сидеров, историк, политолог, преводач и журналист. "Организацията е в голяма криза и не може да реши никакви конфликти. Трябва да се реформира според актуалното разположение на силите в..

публикувано на 12.10.24 в 13:25

Недостиг на работници и специалисти в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се..

публикувано на 12.10.24 в 13:17

Промени в организацията на движение заради лекоатлетическия маратон на София

Промени в организацията на движение в столицата са въведени за днес и утре заради провеждането на лекоатлетическия маратон на София.  Бяганията ще започнат днес от 18.00 часа, когато е стартът на най-късата дистанция от 5 километра. Утре от 9.30 ч. ще се..

публикувано на 12.10.24 в 13:15

Смяна на ръководството на две партии в Гърция остави управляващите без опозиция

Смяна на ръководството на две опозиционни партии в Гърция остави управляващите консерватори от "Нова Демокрация" без опозиция. Във всички проучвания премиерът Кириакос Мицотакис е с най-високо доверие сред гърците. Управляващите консерватори..

публикувано на 12.10.24 в 13:14

Намалява търсенето на хора в IT-бранша

46% по-малко е търсенето на хора в IT-бранша. Това каза Светлозар Петров от популярна платформа за търсене на персонал. Заплатите остават добри, но наемането става от по-ниска стойност. "Повечето фирми имат проблеми с пазара, намаляване на поръчките..

публикувано на 12.10.24 в 12:59