Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български офталмолог оперира свои пациенти с 3D oчила

д-р Лукан Мишев
Снимка: Борислава Борисова

Офталмологът д-р Лукан Мишев оперира свои пациенти с виртуални очила. Вече има направени 10 операции, като всички те са успешни.
   

„Идеята я развиваме от две години насам. Техническото оформяне на това решение не е толкова лесно. В последните няколко месеца се сдобихме със система, която позволява изключително ниско закъснение и високо качество на образа. В крайна сметка вместо да използваме телевизор, което забавя нашите действия, решихме да приложим очила от съвсем друг свят“, разказа той в предаването „Преди всички“.

Д-р Мишев посочи, че първата операция с тези очила е била на чери домат, втората – на грозде, третата – на свински очи. Постепенно придобихме увереност, че можем да приложим тази техника върху истинско човешко око, добави офталмологът и обясни:

„Виртуалната реалност, като 3D очила, помага от гледна точка на закъснението, което традиционните методи на визуализация биха могли да индуцират. 3D хирургията е традиционен метод на визуализация. Вторият аспект е интерактивността на операционната. Ние можем да излъчваме в реално време какво правим. Това вдига нашето ниво на работа, на второ място – ни позволява комуникация с колеги по света“.

Д-р Мишев е първият доктор в света, който е направил човешка операция на катаракта с такова устройство. Това се е случило на 4-ти януари тази година.

Все пак той подчерта, че с тези устройства не може да се оперира всичко:

„Нашето устройство не е изработено специално за медицински цели. Очакваме от САЩ такова устройство. Първият прототип в света ще бъде изпратен на нас за тест. Надявам се да дойде до месец и половина. Така България ще се нареди в челната тройка с такъв прототип“.

Офталмологът подчерта, че в следващите години ще видим премахване на класическите операционни микроскопи и вкарване на дигитални такива. За това е необходима и система за визуализация, каза той. По думите му и роботизираната хирургия минава през 3D визуализация. Нейната идея е хирургът да бъде дори далече от пациента, каза д-р Мишев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20

Из живота на оператора: Крум Родригес върху горещия котлон в кухнята на киното

След "Гражда нинът светец" Крум Родригес снима "Майка" на Зорница София, а после и румънско-българския "Предупреждението", чиято световна премиера е на "София Филм Фест". Действието се развива в румънската столица Букурещ по време на протести. " В ъв филма се разказва за момче, което попада в тези протести, снимайки с..

публикувано на 21.03.24 в 13:30

История на 2 ръце и 4 колела: пътят на Стефан Иванов от Дряново до Млада Болеслав

Какво е да сбъднеш мечтата си след дългогодишен труд, основно нощем? Стефан Иванов от Дряново знае. Той е самоукият илюстратор на историята на някогашната автомобилна компания "Лаурин и Клемент" . Стефан вече може да се похвали с изложба в Млада Болеслав, Чехия – там, където чешките изобретатели променят мотолетописите на Европа...

публикувано на 20.03.24 в 17:29
Мира Стефанова

Житейските трудности са направили Мира Стефанова по-силна и упорита

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова, която е главният герой в следващата ни история, е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца,..

публикувано на 20.03.24 в 11:06
Алма Пьойсти

Финландската актриса Алма Пьойсти: Човек не бива да очаква успеха на един филм

Финландската актриса Алма Пьойсти бе един от специалните гости на тазгодишния София Филм Фест. Тя дойде в България, за да представи най-новия филм с режисьор Аки Каурисмаки "Паднали листа" – история за две отрудени и уморени от самотата човешки същества, които опитват да победят неблагоприятните условия, в които се намират, за да бъдат..

публикувано на 19.03.24 в 09:05
Рени Зарева и Пейо Пеев

"Спринт" с национално турне "Концерти с кауза“ от 12 март

Те са носители на многобройни български и международни награди през годините, делят сцена с емблематични световни музиканти като Лени Кравиц, китариста на "Rolling Stones" Мик Тейлър, Аланис Морисет и много други.  Рок група „Хоризонт“ вече 40 години на сцената През своите  близо 43 години от съществуването си натрупват внушителен..

публикувано на 12.03.24 в 15:46