Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Виктория Викторова: Виртуалната реалност се използва по-отдавна, отколкото подозираме

Красимир Николов: Хората ще се сблъскат с виртуалната реалност първо на работа

Красимир Николов и Виктория Викторова в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Иван Русланов

Красимир Николов и Виктория Викторова са част от стартъп компанията Quark VR. Те полагат усилия все повече фирми и служителите им да използват виртуалната реалност по-често, и то не само на работа.

През 2014 година съвместно със съоснователя на компанията Георги Георгиев успяват да се включат в една от престрелките в любима компютърна игра. Това се случва благодарение на технологията на виртуалната реалност.

„Още оттогава искахме да намерим начин да я направим по-достъпна. Тогава начинът беше чрез мобилните устройства. Това, което липсваше тогава, беше съдържанието, тоест нямаше какво да правиш във VR, освен да гледаш няколко видеа или нещо много просто. Искахме да позволим на хората да играят любимите си компютърни игри“. 

При Виктория Викторова първият реален досег с иновативната технология става по време на едно от събитията на компанията. Казва, че повечето обикновени потребители всъщност не подозират колко широко използвана е виртуалната реалност на по-високо корпоративно ниво. „Не трябва да забравяме индустрии като военната, образованието и медицината, където виртуалната реалност се използва дори по-отдавна, отколкото ние подозираме.“

Извън игрите и клиповете, които повечето хора си представят като синоним на виртуалната реалност, как можем да я прилагаме в ежедневието си?

Много професии изчезват вследствие на автоматизацията, посочва Красимир Николов. По думите му, първото място, където хората ще се сблъскат с виртуалната реалност, е… на работа. „Ще има много професии, които много по-лесно ще могат да се правят във виртуална реалност, защото там хората работят с ръцете си.“

Виртуалната реалност дава на масовия потребител шанса да посети места, които иначе не биха могли и да видят неща, които не биха могли, смята Виктория. „А това е от още по-голяма важност за хората с увреждания.“

Виктория Викторова дава пример с възможността да караш ски или да изпробваш екстремен спорт, без реално да рискуваш живота си. „Разбира се, имаме възможност да летим в Космоса, да сме на морското или океанско дъно. Едно от нашите любими изживявания е да си на дъното на океана, където до главата ти минава изведнъж един огромен кит. Просто наистина се чупят границите на реалността и на възможното.“

Според Красимир, друг голям сегмент на виртуалната реалност са тренингите, които изискват физическа активност. „От това как да напуснеш дадена сграда до това как да управляваш различни машини от поточната линия на един завод. Можеш да научиш своите служители как да работят с оборудването на фабриката, как да се евакуират в случай на някакво бедствие, още преди дори тя да е построена и те могат да го направят от вкъщи.“

Заради все още неизучените въздействия на виртуалната реалност, не се препоръчва деца под 14 години да прекаляват с престоя си там. „Със сигурност знаем е, че много силно влияе на човешката психика това къде са границите между виртуалното и реалното.“

„Все още е доста скъпо да имаш добро изживяване. Доста е сложно да подготвиш компютъра и очилата. Първият проблем, който трябва да се реши, е да не изискваме компютър за виртуалната реалност. Да има някакво малко устройство, но то да дава също такова добро изживяване.“

На пазара излизат първите подобни очила, но като мобилни устройства те имат ограничени ресурси, уточнява Красимир Николов. „Нашата цел е да дадем допълнителни ресурси на тези мобилни устройства.“


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод становището на двамата американски сенатори , които предупредиха, постоянната корупция и влошената медийна среда у нас са сред заплахите за българко-американските отношения. От външното министерство изразяват учудване по повод личната позиция на Боб Менендес и Джим Риш, която не изразява..

публикувано на 05.03.21 в 18:42

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09

Какви посоки задава референдумът в Обзор

Не са били засечени сериозни нарушения на изборния процес по време на местния референдум в Обзор за отделянето му в самостоятелна община. Това обясни пред БНР Даниела Божинова, изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Сдружението е имало 9 наблюдатели.  „Освен известен муден процес в началото,..

публикувано на 01.03.21 в 10:01
Доц. Атанас Мангъров

Мангъров ще води листата на АБВ в 23-ти МИР в София

Партия АБВ представи водачите на своите листи в София. В 23 многомандатен район начело е доц. Атанас Мангъров,   в 24-ти - председателят на младежката организация Пламена Заячка, а в 25-ти район - председателят на софийската структура Христо Колев. Доц. Мангъров обяви за свой приоритет противопоставянето на безумните, по думите му, мерки срещу..

публикувано на 28.02.21 в 18:49