Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Поставяме си задача да бъдем алтернатива на сегашното управление

Време е за сериозен разговор за реформа на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Има обединение в демократичното пространство, поставяме си за задача да бъдем алтернатива на сегашното управление, което загробва България в неоавторитаризъм, каза в "12+3" Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Нашата цел е от три политически партии да направим реално обединение, то работи добре и смятам, че това е реалният път. Потенциалът на нашата общност не е изчерпан, но има нужда от мобилизиране на гражданска енергия, за да можем да постигнем целите си. Време е да се говори с имена и с конкретни политически оценки, на второ място е политическото оцеляване. Нашето послание е ясно, съзнаваме своята отговорност, много е рано да се правят изводи, каза още Иванов.

В коментар за преференциите Иванов отбеляза, че "Борисов все по-дълбоко ипотекира ГЕРБ пред своите партньори от сараите. Всеки повей на вятъра променя думите на г-н Борисов, това го гледаме 10 години и е време да излезем от тази ситуация. Българските граждани искат да имат избор, те свикнаха с този инструмент за намеса в партийните гешефти през реденето на листите. Неслучайно това не се харесва, очаквам нови опити за обезсмисяне на преференциите".

Иванов изрази притеснения за номинациите за ЦИК. Според него отново не се залага на ясен профил на хора, които могат да гарантират с репутацията си защитата на обществения интерес. "Това го видяхме и в БНБ с номинацията за подуправител. Начинът, по който през задния вход се инсталира нов титуляр, е източник на притеснения, че има пореден опит да се маскира положението и жертвана възможността на България за пълна интеграция към ЕС и заздравяване на финансовия сектор."

Иванов коментира и акцията на прокуратурата срещу кметове и олигарси:

"Виждаме края на един драматично безплоден мандат на господин Цацаров и тоталната неспособност на политическите сили да формулират дневен ред за реформа в прокуратурата. Време е за сериозен разговор за това как да реформираме тази институция издълбоко. Защото дори да имаме един персонално приемлив човек, какъвто беше Велчев, това няма да реши проблемите на институцията. Сега е моментът за политически визии. Сега е време и президентът Радев да влезе в тази тема решително и конкретно".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55