Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Лешев: При аварийно кацане правата на пътниците са гарантирани

Боинг 737 Mакс повдигна въпроса за безопасността на въздушния транспорт

Ал. Богоявленски: Решението за приземяване на самолетите от катастрофиралия модел беше взето озадачаващо бързо

Боинг 737 Макс 8 на летището в Шанхай, Китай.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската агенция по безопасност на полетите издаде директива по безопасност, касаеща самолетите Боинг 737 Mакс 8/9. Във връзка с нея Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация” издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и за излитащите, и за кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране/ремонт. Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Самолет Боинг 737 Mакс, който изпълняваше полет от Хургада до Амстердам, снощи кацна безаварийно на летище София с около 200 пътници на борда. Той има право да излети без пътници и товари и без комерсиална цел по преценка на авиокомпанията до дестинация, която ще му окаже техническо обслужване. Това поясни за "Хоризонт" Станимир Лешев, директор на Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация". За пътниците авиокомпанията е изпратила друг самолет и те трябва да излетят за Амстердам днес.

Относно потребителската защита правата на пътниците са гарантирани съгласно европейското право, като задължение на авиокомпанията е в подобни случаи да осигури напитки, храна и хотел. Пътникът може да бъде премаршрутиран, а може да се откаже от този вид транспорт и да го смени с друг. Може да претендира за обезщетение, отбеляза Лешев.

Ако има съмнения за безопасността, е редно самолетите да бъдат ограничени. От друга страна, производителят "Боинг" каза, че самолетите са безопасни и Американската авиационна администрация не взе мерки по ограничаване на полетите с тях в Северна Америка, отбеляза журналистът Александър Богоявленски.

Озадачава ме факта, че решението беше взето толкова експедитивно. Във въздуха преди забраната имаше между 350 и 370 самолета от тази серия. В чисто технически план трябва да запазим мълчание, докато не станат ясни причините за инцидента в Етиопия. Спекулациите са излишни, подчерта Богоявленски.

"Боинг" обяви, че ще предприеме мащабен софтуерен ъпдейт. До момента са изпълнени няколкостотин хиляди полета с Боинг 737 Макс, допълни Александър Богоявленски. Той припомни, че не е безпрецедентен случай цял флот самолети да бъде приземен.

Боинг 787 в началните си години срещна сериозни проблеми в привеждането си в експлоатация. В промеждутък от 40 дни той беше приземен, докато производителят не отстрани проблема. За съжаление, това се случва за втори път и се отразява на капитализацията на компанията, каза още експертът.

Още по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп беше евакуиран от предизборно събитие

Бившият американски държавен глава и настоящ кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп беше евакуиран по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания.  Видео кадри показват как Тръмп се навежда, докато се чуват силни шумове, подобни на изстрели. На дясното ухо на Тръмп се вижда кръв. Агенти на тайните служби бързо успели да се..

публикувано на 14.07.24 в 01:48

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54