Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йомер Челик: Решението на ЕП да замрази преговорите с Анкара е нищожно и без никаква стойност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на управляващата партия в Турция Йомер Челик определи като “нищожно и без никаква стойност“ за Турция вчерашното решение на Европейския парламент да замрази преговорите с Анкара. По думите му вотът показва, че Европарламентът е под контрол на крайнодесните тенденции.

Говорителят на Партията на справедливостта и развитието определи в Туитър подхода на комисаря по разширяването като „расистки“ и добави, че авторът на черновата на доклада има по-тесни отношения с „терористите“, отколкото с тези, защитаващи демокрацията.

По думите на Йомер Челик турският народ е платил цена за защита на демокрацията при опита за преврат и решението на Европарламента не е достойно за доверие, тъй като е далеч от разбирането на този факт. Турция връща обратно този доклад, който може да бъде закачен на портите на музей на расизма и ислямофобията, допълни Челик.

По-рано в сряда на заседание в Страсбург евродепутатите приеха резолюция, призоваваща за официално замразяване на преговорите за членство на Турция заради проблемите с демокрацията в страната. Подобно решение обаче може да бъде взето от Европейската комисия и държавите-членки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕП с резолюция за официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

Официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Този призив се очаква да отправи Европейския парламент в резолюция, чието гласуване е насрочено за днес. Причината за това е нарушаване на човешките права в страната..

обновено на 13.03.19 в 20:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания"...

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Акция на животновъди в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това..

публикувано на 17.07.24 в 12:55
Д-р Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори

Екзотично е да видим съставяне на кабинет, логично е да отидем на избори . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. "Отсъстват условия за разбирателство.  Впечатлението, което се създава е, че всички са..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Снимката е илюстративна

Горски пожар в подножието на Рилския манастир

Пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилското село Ваксево, се разпространява в посока към подножието на Рилския манастир и селата Тишаново и Фролош в община Кочериново.  Изпратени са противопожарни екипи от Кюстендил и Рила,..

публикувано на 17.07.24 в 12:29

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и..

публикувано на 17.07.24 в 12:07