Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган и Нетаняху отново си размениха остри реплики

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган отново размени остри реплики с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Ердоган в сряда нарече Нетаняху „потисник, който убива 7-годишни палестински деца.“ Ден по-рано израелският премиер написа, че турският президент е „диктатор“.

На митинг в Анкара турският лидер нарече израелския премиер „обирджия“, напомняйки, че Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара са подсъдими за корупция. Ердоган разкритикува и последните атаки на израелски заселници и силите за сигурност срещу комплекса на джамията „Ал Акса“ в Йерусалим – третото най-свещено място за исляма.

По-рано турският външен министър Мевлюд Чавушоглу написа в „Туитър“, че насоченото срещу Ердоган изказване на Нетаняху е опит за промяна на дневния ред от обвиненията в корупция срещу Нетаняху.

Във вторник министър-председателят на Израел заяви, че е „шега“ „турският диктатор Ердоган да напада демокрацията в Израел, когато затворите в Турция са пълни с журналисти, съдии и десетки хиляди политически опоненти.“ По думите му е смехотворно „Ердоган, който извършва геноцид срещу кюрдите и окупира Северен Кипър“, да поучава Израел и въоръжените му сили за демокрацията и правилата за водене на война.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Война на думи между Ердоган и Нетаняху

Турският президент Реджеп Ердоган нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху „тиранин“ в поредната размяна на реплики от ескалиращата война на думи между двете страни, предаде АФП. Конфликтът се разгоря, след като говорителят на Ердоган Ибрахим..

публикувано на 13.03.19 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Божанов: Стоянов използва служители от МВР за политически интриги в опит да остане на поста

В отговор на обвиненията на министър Калин Стоянов за  политическа намеса в работата на МВР,  депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов заяви, че Стоянов "недопустимо използва работни контакти, за да ги превърне в политическа интрига": Вътрешният министър..

публикувано на 16.08.24 в 12:11

50 000 лв. гаранция за адвоката, задържан по случая "ББР"

Единственият задържан по случая "Българска банка за развитие" - адвокат Иван Георгиев, е вече на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.   Той е единственият обвинен заради необезпечения кредит от близо 150 милиона лева, който през 2019..

публикувано на 16.08.24 в 12:00

Мартиан Табаков: В "Преди музикалните инструменти" си свободен да откриваш свойствата на звука

Изложбата на младия скулптор Мартиан Табаков "Преди музикалните инструменти" във Варна ще продължи до 1 септември т. г. Тя бе открита преди дни и вече се радва на зрителски интерес. "Казва се "Преди музикалните инструменти", защото става дума..

публикувано на 16.08.24 в 11:58
Тимур Халилов

Близки до Доган зоват прокуратурата да поиска имунитета на Пеевски след разкритията на Василев

След изнесените вчера от банкера Цветан Василев твърдения за фалита на Корпоративна търговска банка и заеми, свързани с председателя на ДПС Делян Пеевски, депутати от ДПС, които подкрепят почетния му председател Ахмед Доган и нечленуващи в..

публикувано на 16.08.24 в 11:56

Великобритания засилва мерките за подобряване на посещаемостта в училище

Във Великобритания глобите за родители, които не пускат децата си на училище, ще се увеличат от началото на тази учебна година след решение на правителството да изпълни плановете си за подобряване на посещаемостта.  От следващата седмица глобите за..

публикувано на 16.08.24 в 11:45

Гръцките власти отново гасят пожара по билото на Славянка

Гръцките власти отново гасят по въздух пожара по билото на Славянка. Той се разпалва от вятъра, но не застрашава населени места. С много висок риск от пожарна активност са райони в Северна Гърция, където има много български туристи. По настояване..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Министерство на образованието и науката

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното..

публикувано на 16.08.24 в 11:34