Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкер: Преките чуждестранни инвестиции в България не са на достатъчно добро ниво

Снимка: архив

Преките чуждестранни инвестиции в България не са на достатъчно добро ниво, заяви управителят на една от водещите банки у нас Оливер Рьогл. Той определи като много добри публичните финанси в България и приветства желанието на България да се присъедини към механизма, предхождащ еврото, и към банковия съюз. В същото време ниското равнище на чуждите инвестиции е проблем, категоричен е банкерът:

„Ниво от 1,5 милиарда евро, което България имаше през миналата година, същото се очаква през тази година. Когато гледаме съседите, Сърбия е над това ниво и Румъния е значително над това ниво!“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Египет нареди на авиолиниите си да избягват въздушното пространство на Иран тази нощ

Властите в Египет са наредили на всички свои авиолинии да избягват въздушното пространство на Иран между 1 и 4 ч. по Гринуич тази нощ, което е 4 и 7 ч. сутринта българско време, предаде Ройтерс.  Не се съобщава причина за това нареждане, което се определя от експерти като нетипично.  Очаква се удар на Иран срещу Израел в отговор на убийствата на висши..

публикувано на 07.08.24 в 19:59

Приеха закона за въвеждане на еврото

Народното събрание прие окончателно Законопроекта за въвеждане на еврото в България. Това съобщи БТА. Парламентът прие да се въведе т.нар. период на двойно обозначаване на цените, в рамките на който цените и другите парични суми за плащане ще бъдат изписвани както в левове, така и в евро. Това задължение ще започне един месец след датата..

публикувано на 07.08.24 в 19:55

"Медицински надзор": Не е коректна практиката лекари да имат цени "за българи" и "за чужденци"

Срещу практиката лекари да предлагат различни цени за лечение на българи и на чужденци се обяви директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Повод за коментара й стана случката, при която семейство от Литва плати 1500 лева за преглед и лечение на ушна инфекция на дете по време на почивка в курорта Златни пясъци. От ведомството ще направят..

публикувано на 07.08.24 в 19:50
Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Предложение: Да се преразгледа наредбата за минимални отстояния до селища на обектите за пиротехника

Кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов е внесъл предложение за преразглеждане на наредбата на Министерството на регионалното развитие, с която се определят изискванията за минимални отстояния на строежи, предназначени за производство, съхранение и търговия на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Сега минималното..

публикувано на 07.08.24 в 19:50

Кметът на Козлодуй е възстановила в хазната на града 76 000 лв., изхарчени за козметични процедури

Проверка на Сметната палата е установила, че от бюджета на Община Козлодуй са похарчени 50 000 лева за козметични процедури, бельо, козметика и други стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на местната управа.  В одитния доклад е посочено, че кметът Маринела Николова е възстановила неправомерно изразходваните средства...

публикувано на 07.08.24 в 19:37
Румен Радев

Радев кани в четвъртък парламентарните групи за консултации за служебно правителство

Президентът покани парламентарните групи утре в 17:00 ч. за консултации за бъдещото служебно правителство. Румен Радев отказа да назове кандидат, който да замени премиера Димитър Главчев. Президентът каза още, че ще определи датата за изборите, след като има яснота за състава на служебното правителство.  Коментари за предстоящия избор на..

публикувано на 07.08.24 в 19:19

Протест в София срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование

На площад "Независимост" в София се провежда протест срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които депутатите внесоха определение за нетрадиционна сексуална ориентация и забраниха пропагандирането ѝ сред деца. Пред репортер на БНР протестиращи споделиха:  "Възмущението ми е огромно. Това е най-неуместното,..

публикувано на 07.08.24 в 19:10