Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичният куклен театър с премиера, но салонът - в окаяно състояние

Снимка: Столичен куклен театър


Тази вечер Хитър Петър ще оживее на сцената на Столичния куклен театър. Премиерата на представлението е тази вечер. Пред БНР директорът на театъра Кирякос Аргиропулос посочи, че децата придобиват естетика, посещавайки театър.

„Присъствието на децата в театъра е много важно. Това са първите крачки в изкуството, срещата с изкуството“, каза той и е категоричен, че децата ще растат такива, каквито ги научим.

Въпреки добрите новини около новия спектакъл в Кукления театър, проблемите остават:

„Столовете, разпадащата се ламперия, изкъртеният паркет, висящи прожектори – гледката не е хубава. Вчера пак ремонтирахме столове, защото те непрекъснато пропадат. Кърпим ги с каквото можем“.

Аргиропулос посочи, че програмният период за ремонта на сградата на ул. „Гурко“ по Програма „Регионално развитие“ е до 2020 г.:

„Ако догодина не се случи ремонтът, просто не знам кога това би могло да стане“.

По думите на директора на театъра в проект за ремонта на салона на бул. „Янко Сакъзов“ има много пропуски: „Там всичко е сбъркано. Не е направено изчисление на акустиката. След това се борихме с това, че бяха казали, че една тоалетна за мъже и жени стига – това е пълен абсурд“.

Проблеми има и със сградата на кукления театър в Ямбол. След месец в града ще започне 21-вия куклено-театрален фестивал „Михаил Лакатник“. По традиция фестивалът се превръща в празник за града. 

Проблем със собствеността на сградата на Държавния куклен театър хвърля сянка не само върху фестивала, но и върху цялото бъдеще на театъра в Ямбол. Спорът е между държавата в лицето на Министерството на културата и община Ямбол за това кой е отговорен за състоянието на сградата на театъра. Театралната зала в момента е в критично състояние.

„Таванът падна, срутен е. Отпред фасадата, огромно парче е олющено“, каза директорът Елена Дойчева. Тя призна, че това представлява опасност за зрителите. Според нея Министерството на културата ще отпусне пари за основен ремонт, но:

„Трябваше да се разреши проблемът с деактуването и с акта. Кметът ако каже „да“, веднага деактуваме сградата“.

Кметът на община Ямбол Георги Славов отговори: „Кукленият театър е държавен куклен театър. Това е опит на г-жа Дойчева да прехвърли неин личен проблем като управленец върху общината, с което аз категорично не съм съгласен. Както държавата е подкрепяла кукления театър в годините, така няма проблем да го подкрепи и сега. Въпрос на инициативност от страна на директора на кукления театър. Ако всяка година община Ямбол не дава около 50 хил. и повече пари за издръжка на кукления театър, куклен театър в Ямбол няма да има“.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод становището на двамата американски сенатори , които предупредиха, постоянната корупция и влошената медийна среда у нас са сред заплахите за българко-американските отношения. От външното министерство изразяват учудване по повод личната позиция на Боб Менендес и Джим Риш, която не изразява..

публикувано на 05.03.21 в 18:42

Техническите паспорти на сградите - какво трябва да знаем

Крайният срок за издаването на техническите паспорти на сградите е 31 декември 2022 година, потвърди в предаването „Хоризонт до обед“ Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие. Сградите, строени след 2007-2008 година имат такива паспорти, защото това е изискване за въвеждане в експлоатация . Санираните сгради също трябва..

публикувано на 04.03.21 в 12:12

Политическите кампании онлайн - тролене без позитивни послания на микро ниво

Онлайн комуникационните канали са ефективни само тогава, когато се използват постоянно, а не кампанийно, както се случва при повечето български партии. Това каза пред БНР Калин Василев от Агенцията за управление на онлайн репутация и дигитален маркетинг. Според него п олитическите формации правят две основни грешки в използването на онлайн..

публикувано на 04.03.21 в 10:45

Хората със зависимости са търсили най-често спешна помощ по време на пандемията

"В изолацията и пандемията  хората със зависимости са търсили много по-често Спешната помощ, това сочат данните от  Националната информационна линия , което пък означава, че хората са отлагали търсенето на медицинска помощ  за решаване на проблема им", заяви в "Хоризонт до обед" Светослав Кирилов, терапевтичен директор на Асоциация за..

публикувано на 02.03.21 в 11:28
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09

Какви посоки задава референдумът в Обзор

Не са били засечени сериозни нарушения на изборния процес по време на местния референдум в Обзор за отделянето му в самостоятелна община. Това обясни пред БНР Даниела Божинова, изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Сдружението е имало 9 наблюдатели.  „Освен известен муден процес в началото,..

публикувано на 01.03.21 в 10:01
Доц. Атанас Мангъров

Мангъров ще води листата на АБВ в 23-ти МИР в София

Партия АБВ представи водачите на своите листи в София. В 23 многомандатен район начело е доц. Атанас Мангъров,   в 24-ти - председателят на младежката организация Пламена Заячка, а в 25-ти район - председателят на софийската структура Христо Колев. Доц. Мангъров обяви за свой приоритет противопоставянето на безумните, по думите му, мерки срещу..

публикувано на 28.02.21 в 18:49