Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът Иво Върбанов за винопроизводството като изкуство и музиката като опиянение

България може да се бори за присъствие в по-добър ценови сегмент зад граница

4
Иво Върбанов
Снимка: Архив БНР

До голяма степен производството на вино е изкуство. Така мисли Иво Върбанов - пианист, който се занимава и с винопроизводство.

Иво Върбанов е професионален музикант, който е учил в Италия, но живее във Великобритания.

Няма земеделски продукт, който да се отличава с подобно разнообразие като виното, смята той. Прогнозира, че България има  шанс да развие износа на вино сцени между 10 и 25 евро за бутилка в магазина и зад граница да излезе от сегмента на евтините вина.

„Това е един добър потенциал, който може да се развие. Нашите вина в този диапазон са много конкурентноспособни. Развитието на винарството в България е много силно последните 15 години и като количество, като разнообразие и като качество." 

„На този етап и нискокачествените и на ниска цена вина не се търсят толкова, от България. Говорим за голяма конкуренция от други страни като Щатите, Южна Америка, Австралия, които произвеждат наистина вина с много високо качество за цената си. И там не сме най-конкурентноспособни по много причини.“

Важно е да имаш и „принц“ и „принцеса“ като сортове. Сакар е ако не най-добрият, то може би един от двата най-добри района в България за правене на вино, подчерта Върбанов, който вярва, че всеки производител трябва да има любимо вино:

"И трябва да има, може би, две вина, които да са доста различни по характер и да са същевременно привлекателни за по-различна аудитория."

Иво Върбанов е председател на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. Организацията е регистрирана през 2012 година, инициативата за основаването идва от италиански производители на вино. Асоциацията членува в  Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари.

Върбанов препоръча да се развива селския туризъм и винения туризъм. 

"Донякъде има подобрение на инфраструктурата, защото все пак за подобен туризъм се изисква инфраструктура, която да е функционираща и да е лесна. Един човек, който обича виното, има желанието да не е нещо, което да е трудно достъпно от различни гледни точки - транспорт, хотели. Малко по малко се развиват тези неща, но най-големият проблем според мен е, че все още в по-малките градове не е намерен балансът между храната и виното. На много места в по-малките градове няма достатъчно добри ресторанти. Хора, които обичат да съчетаят виното с храната е нещо, което е доста трудно.“

Снимка: Гавраил Гавраилов

Парадоксално е, че в такива малки градове не се предлага вино от региона, посочи още винопроизводителят. „Даже в градове като Хасково, където има два много добри ресторанта, винената листа не обхваща лицето на региона. Не е задълбочен този елемент – нещо, което навсякъде, където има винен туризъм, е много силно.“  

По-активните производителите на вино са инициативни, коментира Иво Върбанов.

"Но е наистина трудно сам да се пребори един малък винопроизводител с много обстоятелства. Трябва да има правилната синергия между бизнесите, местните бизнеси, общините и т.н."

Как Иво Върбанов успява да балансира между живота си на космополит и творческата кариера на музикант и посвещението си на виното?

"Най-големият проблем в лозаро-винарството е липсата на работна ръка. Всички знаем, че селата стават все по-малки като жители, работната ръка не е квалифицирана, младите хора предпочитат да се занимават с нещо друго и е много трудно."

Има много експерименти свързани с музиката в лозята и в избата. Донякъде има и маркетингов елемент в това, разказва Иво Върбанов.

"Идеалната парабола за развитието на един виноценител е от много структурирани и пищни вина към по-фини вина. Не обратното. За да се хванат абсолютно всички нюанси в едно вино трябва да се тръгне от вина, които са доста по-мощни, по-структурирани, по-пищни като характер и да се тръгне от там към вина, които са по-фини и които изискват именно разбиране на тези нюанси. Пътят е този – от мощно, до по-елегантно и балансирано."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на кандидатпрезидентския с дебат Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво по-сериозно състояние: "Бях изтощен. Не се вслушах в инстинктите си по отношение на подготовката и беше..

публикувано на 06.07.24 в 04:06
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния орган за гражданска авиация Пиерлуиджи Ди Палма, че бордът на директорите е одобрил искането на..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Световни лидери и медии коментират общите избори във Великобритания

Доналд Тръмп приветства успеха на Найджъл Фарадж да стане депутат в британския парламент, но отказа какъвто и да е коментар за новия премиер Киър Стармър, докато световни лидери побързаха да реагират на убедителната победа на лейбъристите в общите избори. Бившият американски президент публикува в социалните медии подкрепата си за лидера на..

публикувано на 06.07.24 в 03:41
Николай Марков

Николай Марков не е член на "Величие", обявиха от партията

Доскорошният председател на парламентарната група на "Величие" Николай Марков не е член на партията, съобщиха от пресцентъра на формацията. Марков не е подписал декларация за членство, не е приел устава и ценностите партията. "Той сам се обяви за лидер и председател на партията, което не предизвика възражение от страна на управляващия орган на..

публикувано на 06.07.24 в 03:30
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46