Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зъболекар ветеран от Дупница продължава да преглежда и пише книги

Човек трябва да си поставя цели в живота, без цели животът не е интересен, казва Кирил Петков

92-годишният д-р Кирил Петков не връща пациенти.
Снимка: Личен архив

92-годишен зъболекар от Дупница продължава да работи и не връща пациенти. На ден идват поне по десетина.

Д-р Кирил Петков издаде и петата си книга. Тя е посветена на родното му село Дяково, което посещава редовно, шофирайки "Рено"-то си. Дяковци са и най-строгите му читатели.

В 140 страници и с богат снимков материал д-р Петков се взира в историята на селото – кой кое и откъде идва, три-четири поколения назад, кои са били даскалите, кои са кметували в Дяково. Описал е хановете, водениците, пътищата. Във втората част е съставил и речник с характерните за Дяково и района думи.

Написването на тази книга му отнело две години - трябвало да обиколи много хора, за изслуша много случки, да събере много снимки. Книгата вече е с изчерпано първо издание.

Незаменими хора са дяковци, казва заболекарят ветеран. „В едно село, където турски крак не е стъпвал. Не е имало чифлик. В съседните села е имало чифлици, но в Дяково - не.“ 

Корицата на книгата

Половината от жителите на Дяково са мигранти, пристигнали от различни краища на страната. Най-много са дошли от Македония, има и пришълци от Албания, които по думите му били „рядко трудолюбиви“.

„Стараеха се, съревноваваха се. Имахме чудесна мандра и призът беше кой ще занесе хилядния килограм мляко.“ 

„Жалко за храма“, продължава размислите си за селото възрастният зъболекар. „Той е строен 23-та година. По време на социализма антирелигиозната пропаганда не даваше възможност да се поддържа на ниво, но сега трябва непременно да се направи поне камбанарията.“

От селото е народната певица Руска Божилова. „Тя и още една друга – Дана Иванова, бяха харесани от съгледвачите на Филип Кутев. Взеха ги. Руска остана и до края, до пенсионирането си тя продължаваше да пее там“, обяснява Кирил Петков.

Д-р Кирил Петков    Снимка: Личен архив

Сега се заканва да почива малко, защото последната книга доста го изморила. „И може би ще направя една много подробна автобиография, ама само за мен“, уточнява скромно.

На вратата на кабинета му виси стара месингова табела "Д-р Кирил Петков - стоматолог, зъболекар". „Обикновено идват много бедни хора, защото на другите места колегите взимат много високи цени. Аз взимам минимално и съм доволен от това.“

Всеки човек трябва да си поставя цели в живота, защото без цели животът не е интересен – вярва 92-годишният Кирил Петков.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община-Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избиратерлните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 хил. с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с една..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24