Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видна правистка от ЕК е доведена до самоубийство заради оказван върху нея натиск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Видна правистка от Европейската комисия е доведена до самоубийство заради оказван върху нея натиск да прикрива нерегламентираното назначаване на Мартин Зелмайер като генерален секретар на институцията, се твърди в обширна статия на в-к "Либерасион". От Комисията отхвърлиха твърденията. 

Кореспондентът на вестника в Брюксел Жан Катремер, който разбуни духовете миналата година с разкритията си около назначаването на Зелмайер на високия пост, твърди, че италианката Лаура Пинятаро, директор на "Човешки ресурси" в правната дирекция на ЕК, е посегнала на живота си, тъй като е била принудена да крие факти около случая на запитвания от страна на Европейския парламент и на европейския омбудсман лично от Зелмайер. Според Катремер това е ставало в продължение на няколко срещи, а Зелмайер лично ѝ е звънил многократно по същия повод. 

От Европейската комисия опровергаха изложените факти. Говорителят Маргаритис Схинас заяви:

"Генералният секретар на Европейската комисия е познавал много слабо въпросната колежка. Той се е срещнал с нея само два пъти – първия, за да я представи на председателя на Комисията като директор, и втория на по-голяма среща. Не е имал контакти с нея извън тези срещи, нито пък ѝ се е обаждал". 

Комисията определя статията като "злонамерена", която употребява една лична трагедия в момент, когато председателят и самата институция са в основата на много деликатни процеси и преговори от критично значение за Европейския съюз.

Пред "Хоризонт" Катремер заяви, че не приема опроверженията от Комисията. Според неговите публикации от миналата година Зелмайер е назначен на високия пост лично от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на когото бе ръководител на кабинета, в противоречие с всички процедури и при огромен конфликт на интереси. Европейският парламент гласува резолюция, която определи назначението като "опит за преврат", но това не промени ситуацията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мартин Зелмайер

Казусът "Зелмайер" - изводи и въпроси

Процедурата, по която бившият началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Мартин Зелмайер бе назначен на поста генерален секретар, няма да доведе до оставката на Юнкер и до други оставки в Комисията. Процедурата обаче..

публикувано на 21.04.18 в 09:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите...

публикувано на 14.07.24 в 08:58