Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 10-16 март

8
Алекс Чикон

Испанският алпинист Алекс Чикон прекрати опита си за зимно изкачване на К2. След като в петък вечерта той и трима шерпи преспаха в Лагер 2 (6600 м), в събота сутринта единият реши да се спусне към Базовия лагер. Чикон и останалите с него двама шерпи опънаха палатка на 7000 м и там установиха Лагер 3 - по-ниско, заради силните ветрове.

Миналата седмица испанецът се включи в издирването на Даниеле Нарди и Том Балърд, чиито тела бяха открити под Нанга Парбат, на височина 5900 м (тук можете да видите под какъв голям риск пакистанските пилоти и Чикон издирваха двамата алпинисти). После Чикон се завърна в Базовия лагер на К2 и в четвъртък тръгна нагоре.

Прогнозата за времето очертаваше прозорец до понеделник и макар най-голямата височина, на която екипът на Чикон да беше  6700 м, те решиха да изпробват силите си преди края на зимния сезон - 20 март. Силните ветрове, обаче, попречиха и на този опит за първо в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата.

Междувременно, другата експедиция на К2, която направи опит този сезон, пристигна в Скарду. Миналата седмица, заради намалена видимост и, като цяло, неблагоприятни метеорологични условия, четиримата алпинисти от Русия, Казахстран и Киргизстан, водени от Василий Пивцов, се отказаха от опита си, след като достигнаха 7500 м. Така най-голямата височина, достигана зимно време на К2, е 7650 м, от Денис Урубко. 

Догодина полска национална експедиция планира опит за зимно изкачване на К2.


Новини за българските атлети:

Радка Петкова

След като миналата събота Радка Петкова зае 13-о място в дисциплината “трудност” на Световното първенство по ледено катерене в Русия, в неделя българката се класира 14-а и в “скоростта”.


Никола Калистрин

На Световното първенство по ски-алпинизъм в Швейцария Никола Калистрин зае 48-о място в дисциплината “спринт” при мъжете и 15-о при младежите. Домакините спечелиха най-много медали (4 златни, 3 сребърни и 1 бронзов), като оставиха далече след себе си другите силни в този спорт - Италия и Франция. В дисциплина “индивидуално” италианските състезатели спечелиха най-много титли и медали (4 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала), следвани от представителите на Швейцария и Франция. Калистрин завърши 49-и. 

Кирил Николов-Дизела

На същата позиция той се класира и в “скоростното изкачване”, а Кирил Николов-Дизела зае 40-ото място. В класирането по нации продължава доминацията на трите алпийски страни - Швейцария, Италия и Франция.


Ивона Михайлова стана шеста при жените в 12-ия етап на откритото състезание по ски-алпинизъм Millet Ski Touring в Куршевел, Франция. Състезанието е в дисциплината скоростно изкачване по трасе с дължина 3.2 км. и денивелация 500 м.

Трима наши фрирайдъри стартираха в събота в най-високия ранг състезание - 4 звезди, в Ненда, Швейцария. При голяма конкуренция Елена Митренгова се класира за финала в неделя. Симеон Павлов и Вальо Пелтеков останаха малко под чертата и не успяха да се класират, въпреки чистите си спускания. 


Краси ГеоргиевУлтрабегачът Краси Георгиев ще поведе в началото на май 1000-километров ултрамаратон, свързващ Черно с Адриатическо море. Целта на мащабното спортно събитие е да обедини активните хора от България, Северна Македония и Албания под мотото “Свързаност”. Събитието ще се проведе под егидата на премиертите на трите държави – Бойко Борисов, Зоран Заев и Еди Рама.


Камеяма по No Kapote Only

Най-трудният боулдър в света беше изкатерен повторно от 22-годишния японец Риохе Камеяма (Ryohei Kameyama). Той премина No Kapote Only и му даде категория 8C+/9A. През януари този боулдър, намиращ се във Фонтенбло, Франция, беше изкатерен за първи път от французина Шарл Албер Босоногия, който му даде категория 9А.

В света има само още един боулдър 9A - Burden of Dreams във Финландия, който, обаче, не е повторен и няма потвърждение на категорията. Затова може да се каже, че за момента No Kapote Only е най-трудният боулдър в света с потвърдена категория.


Джулиано Камерони по REM

Швейцарецът Джулиано Камерони записа ново 8C+ в боулдъринга, и то отновно в родната си страна. Миналия месец 21-годишният катерач направи първо преминаване на боулдър от тази категория (Poison the Well) в Брион, а сега се справи с REM - боулдър проблем в световно известния катерачен обект Крешиано (Cresciano).Според Камерони по скалата не е имало никакви следи от катерачи и вероятно никой не се е опитвал да го изкатери през последните 5 години. Самият той е започнал опитите си през януари и по време на двуседмична почивка от този проект е изкатерил споменатия вече Poison the Well, което му е дало достатъчно увереност да се справи после и с REM.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арда - Дрита

Арда завърши наравно с Дрита в последната си лятна контрола

Футболният Арда завърши наравно 1:1 с косовския Дрита в последната си контрола от лятната подготовка. Срещата се изигра на стадиона в Симитли. В 14-ата минута Тонислав Йорданов засече с глава центриране от дясно и вкара първия гол. Последваха още положения през първото полувреме, но до промяна не се стигна.  След почивката футболистите на..

публикувано на 11.07.24 в 21:54
Адриан Андреев

Адриан Андреев на четвъртфинал в Триест

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Триест (Италия) с награден фонд 120 950 евро. Българинът победи представителя на домакините Самуел Руджери (Италия) с 6:2, 4:6, 6:4 за 2:51 час. Андреев взе лесно първия сет, но във втория допусна пробив в последната част и Руджери изравни..

публикувано на 11.07.24 в 21:50
Биниам Гирмай

Еритреецът Биниам Гирмай с трета етапна победа на Тур дьо Франс

Колоездачът от Еритрея Биниам Гирмай от тима Интермарше-Уанти спечели 12-ия етап на колоездачната обиколка на Франция между Орияк и Вилньов-сюр-Лот, който бе 203,6 км. Това бе..

публикувано на 11.07.24 в 19:38
Боримиров и Рупанов

Левски удължи договора с Борислав Рупанов

Футболният Левски удължи договора на полузащитника Борислав Рупанов до лятото на 2027 година, съобщиха от клуба. Юношата на "сините" дебютира за представителния отбор на 29 октомври 2022 година срещу ЦСКА 1948, като вече записа общо седем участия за мъжкия състав. През изминалия сезон той игра основно в дубъла на столичани, като вкара 11 гола в..

публикувано на 11.07.24 в 19:32
Димитър Евтимов

Вратарят на ЦСКА София Димитър Евтимов ще играе в Кипър

Вратарят на ЦСКА София Димитър Евтимов ще продължи кариерата си в Кармиотиса, съобщиха от кипърския футболен клуб. Стражът се оказа ненужен в ЦСКА София след привличането на национала Иван Дюлгеров, с което "червените" се оказаха с четирима вратари - освен Дюлгеров и Евтимов, в отбора са още Густаво Бусато и Марин Орлинов. Евтимов пристигна в..

публикувано на 11.07.24 в 19:29
Джазмин Паолини

Паолини стигна финал на Уимбълдън след драма срещу Векич

Поставената под номер 7 Джазмин Паолини се класира за финала на Откритото първенство по тенис на Великобритания. Италианката победи драматично след обрат с 2:6, 6:4, 7:6 (8) хърватката Дона Векич за два часа и 51 минути игра. 28-годишната Паолини, която загуби мача за титлата на "Ролан Гарос" срещу Ига Швьонтек през юни, изостана в резултата..

публикувано на 11.07.24 в 19:24
БОК  връчи медийните акредитации на журналистите, които ще отразяват Олимпиадата в Париж

БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж

Българското национално радио ще има пратеник на олимпийските игри в Париж.  Изявите на българските атлети на най-големия спортен форум от 26 юли до 11 август във френската столица ще отразява Антони Йорданов – редактор в Спортната редакция на програма „Хоризонт“. За Антони Йорданов това ще е пета олимпиада след летните форуми в Токио през 2020..

публикувано на 11.07.24 в 13:36