Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбската полиция е арестувала 18 участници в антиправителствените демонстрации

Протестиращи блокираха в неделя входа на президентството в Белград.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбската полиция е арестувала 18 души, участвали в антиправителствените демонстрации този уикенд. Повечето от тях са от групата, проникнала в сградата на сръбската телевизия РТС, съобщи Владимир Ребич, началник на полицията, цитиран от БТА.

Осем от арестуваните са обвинени за криминални деяния, а останалите - за нарушаване на обществения ред, предава ДПА. Шестима от задържаните вече са осъдени на 30 дни затвор по бърза процедура, каза Ребич пред РТС.

Десетки демонстранти нахлуха в събота вечерта в сградата на телевизията, след като протестираха мирно срещу президента Александър Вучич всеки уикенд още от 8 декември. Групата поиска достъп до студиото, за да направи обръщение към народа.

Протестите, подбудени от нападение над опозиционен политик през ноември, са съсредоточени върху здравата хватка на Вучич над медиите и настояването на протестиращите за честни избори.

В неделя протестиращи обкръжиха президентството и направиха жива верига около сградата, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея.

На пресконференция президентът на Сърбия предупреди, че "никой акт на насилие няма да остане ненаказан" и окачестви опозиционните лидери като "фашисти".

Друга група демонстрира пред главното полицейско управление на Белград, настоявайки за освобождаване на арестуваните протестиращи. Няколко души бяха задържани за това, че хвърляли бутилки вода по сградата.

Протестите се провеждат под наслов "1 от 5 милиона" - алюзия с думи на президента Вучич, който през декември се зарече, че няма да се поддаде на исканията, "ако ще и да сте 5 милиона".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестен марш срещу сръбския президент Александър Вучич в Белград.

Демонстрантите в Белград ще бъдат обвинени за нанесените щети

Горан Весич, заместник-кмет на Белград, заяви, че градските служби и държавните предприятия завършват списък с нанесените щети на инфраструктурата на града по време на последните безредици, за да бъде повдигнато обвинение против организаторите за..

публикувано на 18.03.19 в 11:17

Демонстрантите в Белград отидоха пред полицейското управление, Вучич напусна президентството

Група демонстранти, водени от лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия, пристигнаха пред полицейското управление, в което са задържани петима участници за нахлуването снощи в държавната телевизия РТС, предаде БТА, цитирайки Танюг. Пред управлението са..

обновено на 17.03.19 в 18:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение,..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в..

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово..

публикувано на 17.07.24 в 19:52